Biotine: onmisbaar voor optimale haargroei en jeugdige huid

anti-aging en beauty, jojoba olie

Vitamine B8 is een beauty vitamine: onze haren, nagels en huid doen het goed met deze vitamine. Ons lichaam is niet in staat om biotine direct aan te maken, wat suppletie geen overbodige luxe maakt. Wat doet biotine nu precies voor onze huid en haren?

Biotine en jeugdige, gezonde huid

Biotine, vitamine B8, is een water oplosbare vitamine die erg belangrijk is voor de energiestofwisseling van het lichaam. De vitamine wordt gezien als coenzym: het is eigenlijk een non-proteïne bestanddeel dat je lichaam nodig heeft voor andere enzymfunctie. Het heeft verschillende vormen, maar alleen D-biotine is compleet actief bij mensen. Biotine is een essentiële voedingsstof, dus het lichaam heeft het nodig voor bepaalde biochemische functies zoals

  • De productie van vetzuren
  • Het omzetten van aminozuren in nuttige bestanddelen
  • De productie van glucose om de hersenen en rode bloedcellen van brandstof te voorzien

Biotine hecht zich aan bepaalde proteïnen die zich op bepaalde plekken bevinden, via een proces dat biotinylatie heet.

Eierdooiers

In het Engels wordt biotine vitamine B7 genoemd. De vitamine staat ook bekend als vitamine H. Biotine is een van de minst bekende vitaminen B. In de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw werd de vitamine ontdekt toen kippen huiduitslag hadden en hun veren rond de ogen verloren. De kippen aten veel rauw eiwit van eieren. De verschijnselen verdwenen toen ze ook de eierdooiers in hun dieet kregen toegevoegd. Onderzoekers identificeerden een stof in rauwe eierdooier, avidine. Avidine is een glycoproteïne die met biotine bindt en zo de opname van biotine hindert.

Cellen hebben vetstoffen nodig

Vitamine B8 wordt in het lichaam gebruikt om vetten en suikers om te zetten. Suiker wordt door biotine getransporteerd vanaf de beginfase naar de uiteindelijke omzetting tot bruikbare energie. Bepaalde enzymen (acetyl Co-A carboxylase) die de bouwblokken van vetproductie in het lichaam zijn hebben biotine nodig om goed te functioneren. Deze enzymen zijn ook onmisbaar, omdat alle celmembranen in het lichaam de juiste vetstoffen nodig hebben om effectief hun werk te kunnen doen.

Ook huidcellen zijn sterk afhankelijk van vetproductie. Vanwege de rol die biotine heeft bij de vet synthese, resulteert een tekort vaak in huid gerelateerde problemen.

Voeding met biotine

Je vindt biotine in lever, eierdooiers, bulgur, havermout, cashew noten, niertjes, groene bladgroenten, avocado, bloemkool, vis, champignons. Vitamine B8 is een veilige vitamine. Zelfs superhoge doses leiden nauwelijks tot bijwerkingen. En omdat het water oplosbaar is, verlaat overtollige biotine het lichaam via de urine.

Heb je een tekort aan biotine?

Enkele kenmerken hiervan zijn

  • Verlies van stevigheid van de huid door slappere spieren
  • Haarverlies of langzame haargroei
  • Huiduitslag
  • Problemen met zich en horen

Een aantal factoren kunnen zorgen voor een lagere biotinespiegel, dit zijn borstvoeding, roken, alcoholgebruik, eetstoornissen, zware trainingen.

Wat zijn de voordelen van biotine?

Als je haar dunner begint te worden, dan bevordert biotine het haarvolume en kan eventueel het grijs worden van de haren afremmen. Dit geldt ook voor haarverlies als gevolg van de menopauze. Bij haarverlies is de combinatie biotine met zink, ijzer, vitamine A, D, E, B12 en niacine nog effectiever.

Foto voor/na de inname van 5 mg biotine voor de duur van 3 mnd. Dit vind je bijvoorbeeld in een formule van het Kruidvat (“huid, haar en nagels”)

 

  • Vitamine B8 helpt je ook om sterke vinger- en teennagels te behouden. Als je al broze nagels hebt, dan verbetert biotine deze conditie.
  • Biotine bevordert een gezonde huid, vooral rond de mond, neusvleugels en misschien zelfs rond je ogen.
  • De combinatie biotine en chroom zou je helpen om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Profiteer optimaal van biotine

Je versterkt biotine’s werking door de vitamine te combineren met chroom, B2, B3, B5, B6, B12, foliumzuur, magnesium en mangaan.

Bronnen

5

Foto: Pixabay/melancholiaphotography /