Zo bestrijd je huisvliegen met natuurlijke middelen

Hoewel de doorsnee huisvlieg niet bijt, is hij zeer irritant. Huisvliegen kunnen eitjes leggen op je voedsel,aanrecht of elders; een vies idee. De vliegenmepper weten ze helaas handig te ontwijken. Hoe kom je op een natuurlijke manier van die vervelende huisvliegen af?

Voorkom huisvliegen, ruim voedsel op

In de eerste plaats kun je ervoor zorgen dat je de vliegen in je huis zo veel mogelijk voorkomt. Door voedsel steeds weer op te ruimen, het aanrecht schoon te houden van voedselrestjes, en de pedaalemmerzak regelmatig weg te gooien. Hiernaast zijn er ook nog middelen die je kunt inzetten.

Behalve de irritaties die de huisvlieg teweeg brengt, kan het beestje allerlei pathogenen overbrengen. Natuurlijke bestrijdingsmiddelen zijn minder giftig dan synthetische, en kunnen echt goed ingezet worden om de vlieg te weren.

Broedbronnen voor huisvliegen zijn dierlijke ontlasting en afval, en ze voeden zich hier ook mee. Vervolgens brengen ze een bezoekje aan onze voeding. We staan er niet altijd bij stil dat ze meer dan 100 ernstige pathogenen kunnen overbrengen op het voedsel van de mens.  1

Volwassen vliegen van beide geslachten hebben een gruwelijke hekel aan de etherische oliën uit planten, zoals terpenen (a-pineen 1 en a-pineen 2). A-pineen 1 is het sterkst. Een (koffie) filter dat doordrenkt is met een olie die de stof bevat, zorgt ervoor dat vliegen de ruimte vermijden.

Etherische olie tegen huisvliegen

Dus welke etherische oliën bevatten deze terpenen?

Rijk aan terpenen –vooral pineen

  • Alle citrusvruchten, citroen voorop
  • Rozemarijn
  • Frankincense
  • Jeneverbes
  • Witte spar (abies alba, white fir). Ook de oliën van andere dennen en sparren zijn effectief

Andere:

Grapefruit, sinaasappel, lime, jeneverbes, eucalyptus, de wijnstok (Vitis viniferi), cypres, bergamot, zwarte peper, koriander, dille, marjolein en venkel

2


In een vergelijking tussen de etherische oliën van Mentha piperita (pepermunt), lemongrass, sinaasappel en eucalyptus brachten pepermunt en de ctirusoliën het er het beste vanaf. De werking startte al na een uur.


Een ander onderzoek liet zien dat de etherische olie van patchouli (Pogostemon cablin) superieur was in het bestrijden van de huisvlieg, hoewel de oliën van basilicum, marjolein, tijm, orchidee en geranium het er ook niet slecht vanaf brachten. Naast patchouli was poleimunt ook het meest effectief.


4 5

In flesje etherische olie zit vaak maar 10 ml, maar je kunt het mengen met een andere –goedkopere- olie. Zonnebloemolie is hier erg geschikt voor.

Vliegen vangen met azijn

Als je etherische olie te duur vindt om vliegen te verjagen, kun je ook azijn gebruiken.

Dat men volgens het spreekwoord meer vliegen met stroop zou vangen dan met azijn, klopt niet. Met azijn kun je prima vliegen vangen. De beestjes negeren echter wel kleine hoeveelheden azijn, dus je zult de fles gul moeten gebruiken. Onverdunde azijn geeft ze  beter ze het idee van de aanwezigheid van rot fruit. Volwassen vliegen zijn dol op overrijp fruit, en de geur die tot stand komt wanneer fruit gefermenteerd wordt. Dit geldt misschien wel het meest voor fruitvliegen, maar ook de gewone huisvlieg is er gevoelig voor.

Gebruik appelazijn het liefst onverdund, omdat dit de vliegen efficiënter aantrekt. Hongerige vliegen vinden al snel hun weg naar azijn. 7