Tomatenpuree beschermt de huid en verlaagt cholesterol

De werking van lycopeen uit tomaten is een hele interessante. Deze carotenoïde beschermt niet alleen tegen zonschade, maar ook tegen een te hoog cholesterolgehalte en kanker. Wist je dat lycopeen uit tomatenpuree 4x beter bio beschikbaar is dan uit verse tomaten?

Tomatenpuree: rijke bron van lycopeen

Aan lycopeen uit tomatenpuree heeft je lichaam dus het meeste, omdat dit het beste opgenomen wordt. 1

Bescherm je huid met lycopeen

Het is interessant wat lycopeen voor de zon beschadigde huid kan doen. Deze carotenoïde geeft de tomaat zijn mooie rode kleur, maar zit ook in andere vruchten en groenten, zoals in watermeloen, papaya, grapefruit, guave, paprika en rode kool. Lycopeen bestrijdt vrije radicalen in het lichaam erg efficiënt, en beschermt tegen celschade. Dit geldt ook voor schade door UV-straling.
UVA- en UVB-straling veroorzaakt huidschade zoals rimpels en pigmentvlekken, omdat het door de bovenste huidlagen doordringt. In de loop der tijd vermindert dit de collageenproductie, leidt het tot DNA mutaties en gooit het de celvernieuwing in de war.

Combineer tomaten met olijfolie

De carotenoïde wordt het beste opgenomen in combinatie met vet. Denk hierbij aan olijfolie!
Toen een groep mensen 40 gram tomatenpuree met 10 gram olijfolie nam, bleek dit inderdaad tot meer lycopeen in het bloed te leiden. Maar na 10 weken, was er ook een toegenomen bescherming tegen UV-straling van 40%! 2
Lycopeen staat ook in verband met het behoud van beta-caroteen, een andere antioxiant.

Beta-caroteen

Ook beta-caroteen beschermt tegen UV-straling. Je moet de stof dan wel minimaal 10 weken hebben ingenomen om van dit voordeel te profiteren. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18086246

Beta-caroteen vind je in pompoen, zoete aardappel, spinazie, cantaloup, kalkoenlever, eieren, melk en zalm

Wat doet lycopeen nog meer?

Omdat de carotenoïde helpt bij het herstel en de vernieuwing van cellen, is het ook nuttig bij

  • Atherosclerose
  • Gingivitis
  • HPV infecties
  • Te hoog cholesterol
  • Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen
  • Menopausale problemen bij vrouwen
  • Alvleesklierkanker
  • Een vergrote prostaat
  • Vette lever

Tegen een te hoge cholesterolspiegel

Hoewel lycopeen het meest geconcentreerd aanwezig is in tomatenpuree, zijn alle tomatenproducten een rijke bron van de stof. In menselijke cellen verlaagt lycopeen het totale cholesterolgehalte. Het effect is dosis gerelateerd. Bij diermodellen verlaagt lycopeen het LDL-cholesterol, terwijl het HDL-cholesterol door inname omhoog gaat. 3

Goed voor de ogen

Er is ook bewijs dat de inname van lycopeen maculaire degeneratie kan voorkomen. Lycopeen slaat zich in de oogregio’s op en beschermt ook tegen een verhoogde oogdruk. 4

Hormonen en immuunsysteem

Er is dus een rol weggelegd voor lycopeen als preventief middel tegen (chronische) ziekten. De antioxidant eigenschappen van de stof hebben hier grotendeels mee te maken, maar publicaties wijzen ook op andere mechanismen. Zo zou de carotenoïde invloed hebben op de modulatie van het hormonale en immuun systeem, en allerlei stofwisselingsprocessen moduleren. 5

Kleinere buikomvang

Last but not least: 1 glas tomatensap heeft al positieve gevolgen voor de buikomvang en vette lever