Zo verbrand je die vakantiekilo’s

Gastblog Charlotte- Heb jij aan je vakantie naast mooie herinneringen ook wat extra kilo’s overgehouden? Dan is dit artikel speciaal voor jou. We geven je zes tips om die vakantiekilo’s te verbranden.

1: Hoeveel eet je eigenlijk?

Veel mensen onderschatten hoeveel ze eten. Houd daarom eens een tijdje bij wat en hoeveel je eet. Dit kan je gewoon op papier doen, maar ook met een app. Er zijn verschillende apps te vinden die meteen het aantal calorieën voor je uitrekenen en die ook nog eens de verhouding aan macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten) voor je bijhouden.

Alleen het bijhouden van wat je eet, is voor veel mensen al een goede motivatie om minder te gaan eten.

2: Ga wat eerder naar bed

Een goede nachtrust wordt vaak onderschat. Voldoende slaap kan voor je gezondheid net zo belangrijk zijn als gezond eten en lichaamsbeweging. Het verkleint je risico op allerlei ziektes en op overgewicht.

Een goede nachtrust helpt je om die vakantiekilo’s kwijt te raken doordat het:

  • Bijdraagt aan een gezonde hormoonhuishouding
  • Helpt bij het maken van gezonde keuzes
  • Ervoor zorgt dat je minder honger ervaart

3: Drink meer water

Meer water drinken helpt je om minder te eten, doordat het je hongergevoel vermindert. Hierdoor krijg je minder calorieën binnen. Ook helpt water drinken om je stofwisseling een boost te geven, waardoor je meer calorieën verbrandt.

Deze twee factoren dragen samen bij aan een calorietekort, wat je nodig hebt om af te slanken. Probeer daarom dagelijks zo’n twee liter te drinken.

4: Eet meer groentes

Groentes zijn het perfecte afslanketen. Ze zitten bomvol voedingsstoffen zoals mineralen, vitamines en antioxidanten. Deze worden misschien niet zo vaak aan afslanken gekoppeld, maar hoe gezonder je lichaam is, hoe makkelijker je afslankt.

Groentes bevatten bovendien ook veel vezels. En deze worden wel direct gelinkt aan een slanker lichaam. Vezels helpen namelijk om hongergevoelens te verminderen en maken het daardoor makkelijker om minder te eten.

Daar komt nog eens bij dat meer groentes eten betekent dat je minder van andere dingen eet. Als je bijvoorbeeld meer groentes als ontbijt gaat eten, zal je waarschijnlijk minder brood of ontbijtgranen eten. En dat betekent in de meeste gevallen dat je minder calorieën binnenkrijgt.

5: Ga voor een eiwitrijk ontbijt

Een eitje (of twee) bij je ontbijt is een goede start van de dag. Een eiwitrijk ontbijt zorgt er namelijk voor dat je gedurende de dag minder aan eten denkt en dat je minder behoefte hebt aan tussendoortjes.

Eiwitten kan je uiteraard ook uit andere bronnen halen, zoals havermout, Griekse yoghurt, hüttenkäse, hennepzaad, pompoenzaad, amandelen, kip, kalkoen, broccoli of quinoa. Deze laatste klinken misschien wat ongebruikelijk als ontbijt, maar het is maar net wat je gewend bent. Een broccolisoepje met wat stukjes kip kan een prima ontbijt zijn.

6: Sla een voorraad gezond eten in

Een voorraadje gezond eten inslaan maakt het vele malen makkelijker om gezond te eten en af te slanken.

Vergeet ook zeker niet om makkelijke gezonde tussendoortjes mee te nemen. We houden nu eenmaal van gemak en als we voor een gezonde snack veel moeite moeten doen, terwijl er een zak chips op de pak ligt, is de kans veel groter dat we voor de chips kiezen.

Goede tussendoortjes die je geen of weinig moeite kosten zijn bijvoorbeeld snackgroentes, kant-en-klare rauwkostsalade, nootjes, olijven of een stuk fruit.

In het kort

Die vakantiekilo’s ben je zo weer kwijt als je:

  1. In de gaten houdt hoeveel je precies eet
  2. Voldoende nachtrust krijgt
  3. Dagelijks twee liter water drinkt
  4. Meer groentes eet
  5. Voor een eiwitrijk ontbijt kiest
  6. Voldoende gezond eten op de pak hebt liggen

Uiteraard is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt. Dit tekort vult je lichaam namelijk op door lichaamsvet te verbranden. Zonder calorietekort lukt het zelfs met de beste tips niet om af te slanken.

Bronnen: Cappuccio FP, Taggart FM, Kandala NB, Currie A, Peile E, Stranges S, Miller MA, Sleep, 2008. Vander Wal JS, Gupta A, Khosla P, Dhurandhar NV, Int J Obes (Lond), 2008.