Fibromyalgie: wijdverspreide ontsteking in hersenen

kruiden fibromyalgie

Bij fibromyalgie is er wijdverspreide ontsteking in de hersenen, onthult een nieuw onderzoek. De bevinding kan enorm belangrijk zijn om behandelingen te kiezen voor deze conditie, die slecht begrepen wordt. Het laat wederom zien dat fibromyalgie niet tussen de oren zit.

Ontsteking in hersenen bij fibromyalgie

Het onderzoek is uitgevoerd door teams van Massachusetts General Hospital (MGH) en the Karolinska Institutet in Zweden. PET-scans lieten wijdverspreide ontsteking in de hersenen zien.  De studie is gepubliceerd in journal Brain, Behavior and Immunity.

Fibromyalgie gaat in de meeste gevallen gepaard met chronische pijn in verschillende delen van het lichaam. Daarbij hebben patiënten last van slaapstoornissen, vermoeidheid en cognitieve problemen die het denken en geheugen betreffen. Patiënten lopen niet zelden tegen onbegrip aan, omdat de aandoening slecht begrepen wordt en het idee heerst dat het “tussen de oren zit.”

Er wordt gelukkig veel onderzoek gedaan  naar fibromyalgie (FM), en hieruit blijkt dat de aandoening geenszins psychisch is.

Eerder bleek dat

  • Er inderdaad ontsteking speelt, die chronisch is
  • De aandoening veroorzaakt wordt door een overreactief immuunsysteem 
  • Er een seleniumtekort kan spelen
  • Het hormoon leptine een rol speelt

Ontstekingsproteïnen

In een eerdere studie van onderzoekers van the Karolinska Institutet vond men indicaties dat er ontsteking van het centrale zenuwstelsel speelt bij FM, en werden er hoge concentraties van ontstekingsproteïnen gevonden in het ruggenmerg.

Een andere –eveneens eerder onderzoek- toonde succesvol aan dat er sprake is van neurale ontsteking, vooral waar het gaat om de activatie van gliacellen. Dit speelt voornamelijk bij patiënten die last hebben van chronische rugpijn. De huidige studie borduurde hier op voort, zodat er gekeken werd of dit ook bij FM speelt.

Er werd gebruik gemaakt van een questionnaire en PET tracer: een radioactieve marker die een specifieke proteïne (translocator; TSPO) bindt wanneer die meer dan normaal tot uitdrukking is gekomen in de geactiveerde gliacellen (astrocyten en microglia). Een tweede tracer die werd gebruikt richtte zich specifiek op de astrocyten.

Het bleek dat gliale activatie aanwezig was op niveaus die een stuk hoger waren, in meerdere hersengedeelten. Deze activatie veroorzaakt de vrijzetting van ontstekingsstoffen, waardoor men gevoelig is voor pijn en vermoeidheid bevorderd wordt.

Ontstekingsniveau hoog in hersengedeelten

Toen dit vergeleken werd met de eerdere studie over rugpijn, was de bevinding dat het ontstekingsniveau bij fibromyalgie in veel meer breinregio’s aanwezig was. Eén hersengedeelte waar dit speelde was de cingulate cortex (heet ook wel cingulatie hersenschors, of cortex cingularis anterior). Deze structuur is onder meer betrokken bij de pijnverwerking, en ook bij het verwerken van emoties en leren. Andere studies lieten zien dat dit gedeelte ontstoken is bij het chronisch vermoeidheidssyndroom.

De tweede tracer liet niets bijzonders zien, wat impliceert dat de microglia meer verantwoordelijk zijn voor de ontsteking dan de astrocyten.

Niet psychisch

Er is nog geen goede behandeling voor FM, dus de bevindingen zouden kunnen leiden naar effectievere behandelingen. Ook leiden ze ertoe dat FM-patiënten zich beter begrepen voelen, en vegen ze hopelijk de aanname weg dat de ziekte tussen de oren zit.

Bron: Karolinska Institute