Helpt lavendel echt tegen angst?

Het antwoord hierop is ja. Dat lavendel meer doet dan alleen het verspreiden van een lekkere geur, is in de afgelopen jaren uit diverse onderzoeken gebleken.  Lavendel en lavendelolie helpen tegen angst, depressie en ook pijnklachten. Dit wordt nu bevestigd door nieuw onderzoek. 

Lavendel tegen angst: het werkt

angst2
Hoe angst afneemt door lavendel: Linalool uit lavendel zendt via de neus directe signalen naar de hersenen

Het nieuwe onderzoek suggereert dat één stof uit lavendel klachten van angst vermindert doordat het de neus stimuleert om signalen aan de hersenen door te geven.

Japanse onderzoekers bestudeerden het effect van linalool, een zoet ruikende stof in lavendel. De stof is overigens ook aanwezig in tal van andere planten en hun etherische oliën.

Wat linalool uit lavendel doet

Linalool beïnvloedt de hersenen via de geur, en niet doordat het in de bloedbaan en longen wordt opgenomen. Anders dan angstremmende medicatie, werkt linalool zonder bijwerkingen zoals een gebrekkigere motoriek.  De bevindingen zijn gepubliceerd in journal Frontiers in Behavioral Neuroscience

Chronische angstklachten

Angst kan een hardnekkig probleem zijn. Of het nu gepieker is of nervositeit over een stressvolle situatie; het kan het leven complex maken. Als angstklachten chronisch zijn kunnen de symptomen verergeren en angst het dagelijks leven, de relaties, school en werk aardig lastig maken.

Er zijn meerdere vormen van angst: er is de angststoornis en er zijn de fobieën. Naar schattig heeft 3.6% van de wereldbevolking last van angstklachten. In de Verenigde Staten ligt dit percentage hoger.

De uitwerking van lavendel op angst is al vaker onderzocht, alleen lag de focus dan niet specifiek op linalool, zoals in deze studie.

Directe signalen naar de hersenen via de neus

Eerder werd wel gedacht dat het inhaleren van linalool tot absorptie in de bloedbaan via de longen leidde. Vanuit de bloedbaan zou het dan de GABAA (gamma-aminoboterzuur type A) bereiken. Dit zijn proteïnen die “waarnemen” en signalen naar de hersenen sturen. Benzodiazepinen richten zich ook op deze receptoren.

Het onderzoek werd uitgevoerd op muizen, en het team zag dat er een angstremmend effect van linalool uitging zonder de motoriek nadelig te beïnvloeden. Dit is in contrast met benzodiazepinen. Bij muizen zonder reukvermogen vond dit angstremmende effect niet plaats. Dit bewijst dat er een olfactory route naar het brein loopt.

Bij muizen die voorbehandeld werden met flumazenil voordat ze de geur roken, vond er geen verlaging van angst plaats. Flumazenil blokkeert de GABAA receptors die reageren op benzodiazepinen.

Angstklachten nemen toe

Angstklachten nemen in de westerse landen alleen maar toe. 1  2

  • Een meta-analyse uit 2010 waarbij 77.000 jonge mensen betrokken waren, toonde een toename van mentale issues in de periode van 1938–2007 in Amerika.
  • Wat betreft Europa: een grootschalige analyse uit 2011 liet zien dat bijna eenderde van de volwassenen een of andere mentale issue had, waarvan angstklachten het meest voorkwamen.  3

Angst: meer dan genen

Angst stoornissen hebben ook een genetische factor. Ongeveer 30-50% van deze stoornissen zou in onze genen liggen. Maar de stijging van angstklachten laat zien dat er tegenwoordig meer aan de hand is dan de genen. 

Chemische stoffen

Een review uit 2013 meldt dat de chemische stoffen in onze omgeving de ontwikkeling van de hersenen beïnvloeden terwijl we nog in de baarmoeder zitten. Twee chemische stoffen in het bijzonder worden gelinkt aan angst: dit zijn bisfenol A en ftalaten, chemische stoffen in die onder meer in plastic zitten. Ook luchtvervuiling kan relateren aan angstklachten. 4

Sociale media

 

Dan de sociale media. Onderzoeken die de relatie tussen sociale media en angst onder de loep nemen zijn vrij makkelijk te vinden. Zo zouden adolescenten die sociale media gebruiken -vooral in de nacht- een lager gevoel van eigenwaarde hebben, en meer last hebben van angst en depressie. 5   6.