Waarom boerenkool een zeer gezonde wintergroente is

De populariteit van boerenkool is grenzeloos: deze wintergroente is over de hele wereld geliefd. Nu de winterdagen eraan komen, genieten we graag van een heerlijke stamppot. Boerenkool staat hoog op de lijst van de meest gezonde groenten, en wordt dan ook een superfood genoemd.

Boerenkool; zeer gezonde wintergroente

Zonder twijfel zijn alle crucifere groenten erg waardevol voor de gezondheid. Boerenkool echter is superieur aan zijn familieleden. Waarom is deze Nederlandse wintergroente een superfood? (Critical Reviews in Food, Science and Nutrition)

Wat zit er in de boerenkool?

Boerenkool is van alle -toch al enorm gezonde- crucifere groenten de gezondste! Deze wintergroente zit vol nutriënten en voedingsvezels

De invloed van koken

Boerenkool beschikt over een enorme antioxidant activiteit in de bladeren. De hoeveelheid beta-caroteen, vitamine C en vezels is niet verkeerd. Ook zitten er veel polyfenolen in de groente. Koken zorgt wel voor een verlaagde concentratie van al deze stoffen. Door het kookproces neemt vitamine C met 89% af, is er een afname in polyfenolen van 56%. Beta-caroteen is na koken nog vrij intact: er is hiervan maar een verlies van 5%, en voor zink is dit 13%.  Na koken is de totale antioxidant activiteit nog maar 38%. Schadelijke nitraten en nitrieten nemen ook af als de groente gekookt wordt: desondanks zou de groente beter rauw gegeten kunnen worden, of slechts een minimale bewerking moeten ondergaan voor consumptie. Bijvoorbeeld blancheren of even opbakken in de pan. 1

Geen last van bloedsuikerschommelingen

Als je last hebt van bloedsuikerpieken na het nuttigen van maaltijden: bij boerenkool heb je hier geen last van. De groente heeft namelijk een hypoglycemisch effect. 2 Het is dus een welkome groente in deze wereld waarin de hoeveelheid patiënten met diabetes stijgende is.

Een bord vol voedingsvezels

Boerenkool bevat ook nogal wat voedingsvezels. 2 Voedingsvezels voorkomen stijging van de glucosespiegel na de maaltijd. Zo’n stijging verhindert de opname van nutriënten, dus het is wel belangrijk om hier iets aan te doen. 3 4  Dit geldt natuurlijk voor alle voeding met een meer dan gemiddelde glycemische waarde: de bloedsuiker stijgt en nutriënten worden als gevolg hiervan maar gebrekkig opgenomen.

Prebiotische koolhydraten

Een groot voordeel van de populaire wintergroente is dus dat het rijk is aan prebiotische koolhydraten en voedingsvezels die de kans op obesitas, kanker, hartaandoeningen, diabetes en ander metabole aandoeningen verlagen. Fytostoffen in de boerenkool zoals glucosinolaten beschikken over een sterke anti-kanker activiteit. 5

Krik je nutriënten op met boerenkool

De consumptie van boerenkool verbetert de inname van vitamines en mineralen, en kan de gevolgen van veelvuldige consumptie van nutriënt-arme voeding verslaan. 6 7De kool bevat in ieder geval 33 nutriënten. 8

Dit geldt trouwens ook voor linzen 8, die eveneens verrassend goed voor je gezondheid zijn!

Powerhouse groente

Andere “Powerhouse groenten en fruit”, op basis van de hoeveelheid nutriënten (bron)

  • Boerenkool komt na waterkers, Chinese kool, snijbieten, cichorei, sla, peterselie en andijvie
  • Boerenkool scoort qua nutriënt dichtheid hoger dan rode pepers, rucola en paardenbloemblad

Boerenkoolsap: ook veel voordelen!

Boerenkoolsap: niet iedereen houdt er van. Dit gezonde sap beschermt wel je vaten en DNA

Beschermt DNA

De winterkost bestrijdt vrije radicalen uitstekend, dankzij de hoge inhoud van fenolen en de andere antioxidanten. Boerenkoolsap heeft laten zien dat het over een sterke anti-mutagene werking. Met andere woorden: het gaat verandering en schade van het DNA tegen. Fenolen uit alle groenten en fruit spelen een cruciale rol bij de preventie van ziekten doordat ze DNA beschermen en herstellen. Ook werken ze veranderingen in het oestrogeen metabolisme tegen. (Shahidi F. Functional foods: their role in health promotion and disease prevention. J Food Sci. 2004;69:146–149 en 9)

Voorkomt coronaire vaatziekten

Boerenkoolsap is misschien niet iedereens favoriet, maar heeft nog een voordeel. Het verbetert namelijk de risicofactoren van coronaire vaatziekten bij mensen met een te hoog cholesterol. Dit bleek nadat consumptie van het sap na 3 maande geëvalueerd werd. Boerenkoolsap had voor een significante afname van het LDL-cholesterol gezorgd (de “slechte” variant). De responses op het sap was overigens wel afhankelijk van de rookstatus. Volgens de auteurs van het onderzoek kan “regelmatige consumptie van boerenkoolsap het vetsprofiel en de antioxidant systemen gunstig beïnvloeden, en zo het risico op coronaire vaatziekten verkleinen bij (mannen met) een te hoog cholesterol.”

Boerenkool kan in rauwe en gekookte vorm gegeten worden, maar zoals je al las is het beter om de winterkost kort te blancheren, of rauw te eten.

Share