4 Natuurlijke middelen die artritis bewezen verlichten

sneller metabolisme

Artritis verlichten met natuurlijke middelen, kan dat? Kurkuma en het actieve bestanddeel worden ook gebruikt om artritis te behandelen. Naast kurkuma zijn er nog drie andere natuurlijke middelen die de aandoening aan de gewrichten verlichten. Als je artritis hebt, wat kun je dan van deze natuurlijke remedies verwachten?

Natuurlijke middelen tegen artritis

Artritis is een aandoening waarbij er ontsteking is aan de gewrichten. Meestal vindt deze ontsteking plaats in meerdere gewrichten, en is het ontwrichtend. Er zijn meer dan 100 vormen van artritis. De meest voorkomende zijn reumatoïde artritis, psoriasis artritis, osteoartritis. De oorzaken verschillen maar de symptomen en behandelingen zijn gelijk.

De exacte oorzaak is nog onzeker, waardoor behandelingen tot nu toe alleen onderdrukken. Het doel is om de pijn die de ontsteking veroorzaakt  te verlichten.

Welke 4 natuurlijke remedies helpen?

Er zijn in ieder geval 4 natuurlijke middelen die de klachten van artritis verlichten

#1 Kurkuma

kurkumax-300x200.jpg
Kurkuma is net zo effectief bij artritis als diclofenac!

Kan een alternatief zijn voor medicatie voor artritis. 1 2 De specerij wordt al van oudsher gebruikt als anti-flammatoir middel in de traditionele Chinese en Ayurvedische geneeskunde. 10 De effectieve bestanddelen zijn kurkuminoïden. Het is aangetoond dat kurkumine de stijfheid, pijn en ontsteking bij artritis remt. (uitgebreide meta-analyse)

Sommige onderzoeken lieten zien dat het effect van ibuprofen, diclofenac en glucosamine niet anders was dan de uitwerking van kurkumine (1 gram per dag). Kurkumine zou dezelfde uitwerking hebben.

#2 Wilgbast (Salix alba)

wilgenbast2-300x187.jpg
Wilgenbast: als aspirine, maar dan zonder de bijwerkingen

Vertoont sterke anti-inflammatoire effecten bij arthritis. Extract van de schietbast is doeltreffend gebleken bij veel gezondheidsaandoeningen. De actieve stof is salicine; dit is de basis voor de ontdekking van aspirine.

Als salicine geabsorbeerd wordt, wordt het omgezet in verscheidene salicylaat derivaten, wat het de farmaceutische werking geeft. Extract van wilgenbast geeft minder bijwerkingen.

Er is veel bewijs voor de ontstekingsremmende werking van Salix alba. 11 12 13 14

#3 Resveratrol

Resveratrol vermindert de pijnlijkheid en zwelling

Deze polyfenol die in onze voeding voorkomt (o.a. in blauwe bessen, cacao en druiven) is een krachtige antioxidant.

Sinds de afgelopen jaren is de stof ook ontdekt als middel om ontsteking te onderdrukken bij artritis.

De inname van een capsule met 1 gram resveratrol voor de duur van 3 maanden kan al voor een significante vermindering van gevoeligheid en zwelling zorgen.

Hiernaast zijn bepaalde biochemische markers afgenomen, die een rol spelen bij artritis. 15

#4 Gember

gember2-300x200.jpg
Extract van gember kan symptomen van osteoartritis duidelijk verminderen

Gember is net als kurkuma bekend als behandelmethode bij diverse kwalen, waaronder degeneratieve stoornissen zoals artritis en reumatisme. De eigenschappen van gember zijn zowel anti-inflammatoir als anti-oxidant. 16

Extract van gember kan een duidelijke uitwerking hebben bij symptomen van osteoartritis aan de knie. Bij reumatische aandoeningen heeft shogaol uit gember een sterk ontstekingsremmend effect, en kan gebruikt worden als helend middel. 17 18  

Onder natuurlijke ontstekingsremmende middelen zouden ook leefstijl, activiteit, slaap en eetgewoonten moeten vallen. Door dit toe te passen in combinatie met het gebruik van kruiden en planten, bereik je het beste effect.