Wandelen onverslaanbaar bij verlagen cholesterol en bloeddruk

lopen gaat veroudering tegen

Je cholesterol en bloeddruk verlagen door beweging: geeft meer inspanning betere resultaten? Volgens een nieuwe studie niet, en kan niets op tegen wandelen. En wandelen is ook onverslaanbaar op andere gebieden!

Cholesterol verlagen door wandelen

We zijn geneigd te denken dat meer inspanning betere resultaten geeft. Maar als je je cholesterol door beweging wilt verlagen, gaat deze vlieger niet op. Wandelen verlaagt niet alleen het cholesterol, maar vermindert ook de kans op de hoge bloeddruk en diabetes.

Volgens studieresultaten die gepubliceerd zijn in journal Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology is krachtig wandelen net iets beter dan hardlopen, als het gaat om een verlaging van de cholesterolspiegel.

In het onderzoek werd wandelen in een gemiddelde intensiteit vergeleken met beweging in een hoge intensiteit (zoals rennen). Zowel rennen als wandelen gaven goede resultaten, hoewel die van wandelen net iets beter waren.

Studieauteur:

“Lopen en rennen spreken dezelfde spiergroepen aan, ook als ze in verschillende intensiteiten uitgevoerd worden.”

Afstand belangrijker dan snelheid

Voor de studie werden 33.060 renners en 15.045 wandelaars geanalyseerd die mee hadden gedaan aan de National Walkers’ Health Study, voor een periode van 6 jaar. Anders dan voorgaande studies, gingen de onderzoekers nu uit van de afstand in plaats van de snelheid. Wat ze hieruit concludeerden was dat wanneer dezelfde hoeveelheid energie verbruikt wordt, verlagen zowel rennen als lopen de cholesterolspiegel. Met andere woorden: afstand is belangrijker dan snelheid.

Door over een zelfde afstand stevig te wandelen in plaats van te rennen oogst je dezelfde voordelen voor je gezondheid en verlaag je het cholesterol, de bloeddruk en de kans op diabetes.

“Hoe meer hardlopers renden en wandelaars liepen, des te beter waren de gezondheidsvoordelen. Als de hoeveelheid energie die verbruikt wordt hetzelfde is, zijn de gezondheidsvoordelen vergelijkbaar.”

De resultaten toonden dat wandelen steeds iets beter scoort dan rennen. De bevindingen laten namelijk zien dat:

  • Het risico op een hoog cholesterolgehalte met 4.3% afnam door rennen en met 7% door wandelen
  • Het risico op een hoge bloeddruk met 4.2% verlaagd werd door rennen, en met 7.2% door wandelen
  • Het risico op diabetes afnam met 12.1% bij hardlopers en met 12.3% door wandelaars
  • Het risico op coronaire hartziekten met 4.5% afnam door rennen en 9,3% door wandelen

Langzaam en gestaag

wandelen2-300x200.jpg
Om de cholesterolspiegel te verlagen, kun je het beste stevig wandelen

Een renner doet natuurlijk dezelfde afstand als een wandelaar in ongeveer de helft van de tijd (of doet twee keer zoveel in de zelfde tijd). Omdat hardlopers ongeveer twee keer zoveel binnen een uur kunnen doen, zijn ze geneigd om twee keer zoveel beweging te hebben als wandelaars. Dit verklaart waarom we hardrennen meestal toch wat hoger inschatten dan wandelen als het gaat om verlaging van de cholesterolspiegel en cardiovasculaire risico’s. We denken misschien  “hoe sneller, hoe beter”, maar langzaam en gestaag brengt tot hetzelfde resultaat.

Je hoeft je dus niet heel erg in te spannen qua intensiteit of snelheid om van gezondheidsvoordelen te profiteren.

Dus als je niet in vorm bent, begin rustig aan! Werk geleidelijk aan naar langere afstanden toe.

Ander recent cholesterol-nieuws

Kurkuma verlaagt cholesterol

Nutrition Journal publiceerde een meta-analyse waaruit blijkt dat kurkumine de lipiden waarden in het bloed effectief en veilig verlaagt bij patiënten met cardiovasculaire risicofactoren. Dyslipidemie, een verstoorde vetspiegel, is een belangrijke en veel voorkomende cardiovasculaire risicofactor. Volgens het onderzoek beschermt kurkumine uit kurkuma patiënten tegen de risicofactoren, omdat het de lipiden waarden verbetert.