Gezondheid-divers

Opioïde pijnstillers doen niet veel voor pijn

Opioïde pijnstillers verhogen niet alleen het risico op verslaving en overdoses, maar ze zijn ook nog van weinig nut bij pijn, volgens een nieuw onderzoek.

Opioïde pijnstillers helpen nauwelijks bij pijn

Mensen met chronische pijn, die niet veroorzaakt wordt door kanker, ervaren maar een hele kleine verbetering van pijn, lichamelijk functioneren en slaapkwaliteit. Sterker nog: opioïden hebben hetzelfde pijn verlichtende effect als non-opioíde behandelingen zoals NSAID’s (non-steroïde ontstekingsremmers).

Serieuze risico’s

Maar opioïde pijnstillers gaan wel gepaard met serieuze risico’s. Verslaving of een overdosis: het kan er allemaal bij horen. Volgens de onderzoekers zouden opioïden dan ook niet de eerstelijns therapie moeten zijn, als pijn niet gerelateerd is met kanker. Hoewel ze vaak voorgeschreven worden om chronische pijn te behandelen, zijn er maar weinig patiënten die er baat bij hebben.

Om tot deze conclusie te komen analyseerden de onderzoekers de resultaten uit 96 klinische testen m.b.t. opioïden bij chronische pijn. Er waren in totaal 26.000 mensen bij deze meta-analyse betrokken.

Vergeleken met een placebo ondervond slechts 12% van de patiënten die behandeld werd met opioïde pijnstillers verlichting. Slechts 8% kon beter lichamelijk functioneren en een luttele 6% kon beter slapen. Dat zijn wel hele bescheiden effecten.

Als er al voordeel is, verdwijnt dit op den duur

En als er voordeel behaald werd, ging dit na verloop van tijd weer voorbij. Desondanks blijven artsen in het echte leven de doses opvoeren als patiënten geen verlichting ervaren. Geen goed idee volgens de auteurs van de studie: “Gezien het duidelijke risico op serieuze schade, zou het gebruik van opioïden niet moeten voortduren zonder duidelijk bewijs dat ze werken.”

Morfine stimuleert langdurige ontsteking

De donkere kant van opioïde pijnstillers werd eerder ook duidelijk gedemonstreerd. Een pijnstillers als morfine stimuleert juist langdurige ontsteking, meldde Journal Anesthesia & Analgesia onlangs. Morfine stimuleert receptor TLR4, waarop gliacellen sneller, sterker en langer reageren en zo een langdurige staat van ontsteking veroorzaken. Soms loopt men hierdoor ook weefselschade op. Behandeling met een opiaat kan zelfs voor perifere zenuwpijn zorgen, mede omdat het ontstekingsroutes behoorlijk activeert. Hoewel de studie op diermodellen werd uitgevoerd en nog op mensen gaat plaatsvinden, komt het overeen met eerdere bevindingen. (rattenstudie)

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)