Paardenbloem: top supplement uit de natuur

OEDGEZOND.INFO

Paardenbloem maakt gezonder. Het onkruid barst van de vitamines. En heeft dus belangrijke gezondheidsvoordelen. Volgens onderzoekers doodt de bloem zelfs kankercellen.

Paardenbloem voor betere gezondheid

Enkele jaren geleden deed de University of Windsham onderzoek naar paardenbloem. In het kader van kanker. Volgens hen kon het onkruid kankercellen doden. Als we kijken naar lever- en darmkanker, dan heeft de bloem inderdaad effect. 1 2 Ook behandelt maag- en huidkanker. 3 4 Wat opvalt van paardenbloem is dat het snel handelt en niet giftig is. De bloem leidt tot de dood van kankercellen en heeft hierin langdurige effecten. Het is met name de wortel die dit doet.

Vitaminerijk

Elk deel van dit kruid is eetbaar. Van de wortel tot de bloem. Maar goed ook. Want paardenbloem zit vol van de vitamines A, B, C en D. En bevat ook nog mineralen zoals ijzer, kalium en zink.

Voordelen van de bladeren


De bladeren bevatten meer beta caroteen dan wortelen. Dit maakt dat de paardenbloem niet onder doet voor wortelen als het om de ogen gaat 5


Het groen van bevat 535% van de ADH vitamine K. Een belangrijke vitamine voor sterke botten en ter preventie van cognitieve achteruitgang. 6


Volgens een studie uit 2011 wekt de wortel de dood van leukemiecellen op. Thee zou volgens de onderzoekers niet hetzelfde ‘killing’ effect hebben. 7


Uit dierstudies blijkt dat de plant cholesterol op een natuurlijke manier in balans houdt.8


De plant is een natuurlijke diuretica die de nieren helpt bij het filteren en afvoeren van afvalstoffen, zout en overtollig vocht. Een oud Europees volksgezegde luidde: ‘Kinderen die bloemen plukken maken hun bed nat’, en dit is misschien wel de reden.


Extract van de paardenbloem versterkt het immuunsysteem en neemt succesvol de strijd op tegen ongewenste microben. 9


Paardenbloem helpt het spijsverteringssysteem en zowel verse als gedroogde bladeren stimuleren de eetlust en brengen de maag tot rust. De wortel werkt als een mild laxatief. 10


De reinigende werking op de lever is natuurlijk erg bekend. 11


Met deze overload aan antioxidanten 12 is de paardenbloem een goede toevoeging. Om veroudering zo lang mogelijk weg te houden en ziekten buiten de deur.

Wat zit er verder in paardenbloem?

paardenbloem
In paardenbloem zit een grote hoeveelheid gezonde stoffen. Je hebt hiermee een topsupplement gratis uit de natuur

Bloem

 • Cafeïnezuur
 • Chrysoeriol
 • Chlorogeenzuur
 • Lutoleïne
 • Cichoreizuur

Blad

 • Taraxasterol
 • Cafeïnezuur
 • Cichoreizuur
 • Ainsloside
 • Tetrahydroidentine
 • Taraxacolide
 • Tarazinezuur

Wortel

 • Quercetine glycosiden
 • Cichoreizuur
 • Stigmasterolen
 • Sesquiterpenen

Dit zijn allemaal antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen. 13

Anti-aging voor je huid

Natuurlijk kun je een dure crème aanschaffen. Maar je kunt ook paardenbloem verorberen. De werking van het onkruid bij tal van huidproblemen is veelvuldig aangetoond. Ook als het om huidveroudering gaat.

Zonbescherming van binnenuit

Zonnebrand wordt nog gezien als de gouden standaard om de huid te beschermen. Maar de ingrediënten kunnen zelf vrije radicalen worden als ze door UV licht geactiveerd zijn. De chemische stoffen worden opgenomen in de huid en zijn schadelijk. 14

Blad en bloem

Dan ben je handiger bezig met zonbescherming van binnenuit. Zorg dat paardenbloemextract niet ontbreekt. Een luttele hoeveelheid van 30 microgram redt je cellen van dood door UVB-straling. Dit maakt het erg geschikt als anti-aging middel. Ook voordat je de zon in gaat, doet het extract al zijn werking. Een dosis hoger dan 30 mcg maakt geen verschil meer. Dus less is more. 15

Voor anti-aging effecten op de huid neem je blad en bloem. De wortel doet niet veel tegen UV-straling. Waarschijnlijk is dit omdat de bloemen en bladeren meer polyfenolen bevatten. 16

17

Tips voor paardenbloem in de keuken

Raar idee misschien, maar paardenbloem past prima in de keuken. Om de bittere smaak te temperen blancheer je hem 20/30 seconden in gekookt water. Sla de rijpe bladeren maar over, die zijn niet echt smakelijk.

Kruidenazijn


Doe wat paardenbloem in appelazijn, 4 weken lang. Filter het en bewaar het op een donkere plek (maximaal 12 maanden). Dit kun je over salades doen. Maar je kunt het ook als verkwikkende tonic gebruiken door het te mixen met water.

Als alternatieve kimchi, voor je darmflora


Gebruik het als alternatief voor kimchi. Eet je weg naar een goede darmgezondheid. Fermenteer het groen kruiden, specerijen en uien.

Verfrissende drank

Maak een verfrissende zomerdrank van vers geplukte bloemen. Doe er suiker, honing en citroensap bij. Hoe kouder je het drinkt, des te lekkerder het is.

Koffie, maar dan anders

Geen deeltje van de nederige paardenbloem hoeft verloren te gaan. Als je de wortels over hebt, is dit handig voor een kopje koffie. Geschikt als je toe bent aan onthaasting in je leven. Of tijd teveel hebt. Want je moet wel geduld hebben.

Je maakt de wortels schoon. Dan leg je ze op een vel bakpapier. Vervolgens rooster je ze op 65 graden tot ze droog en donker zijn. Dit is een langzaam proces en duurt een paar uur. Laat afkoelen en vermaalde wortels met een blender. Doe dan een eetlepel in een kop water en laat dit trekken. Na filteren is het klaar.

Bij pijn en ontsteking

Verlichtende olie

Paardenbloem is een van de krachtigste planten om gewrichtspijn en pijnlijke spieren te verlichten. Wanneer je bloemen in olie trekt en dit op spieren en gewrichten wrijft, komt verlichting. Vul een pot met verse bloemen. Doe er een basisolie in (olijf of amandel). Vul de pot tot hij vol is. Laat de pot dan twee weken lang op een warme plek staan, voordat je de olie filtert. Vervolgens bewaar je hem in de koelkast.