Doodt zout kanker? Nieuwe studie

zout

Zout. Er is lang gezegd dat het slecht voor ons is. Toch toont een nieuwe studie dat kleine deeltjes uit natrium kankercellen doden.

Zout net zo controversieel als cholesterol

Bijna niets is zo controversieel als zout. Behalve cholesterol misschien. Volgens onder andere het voedingscentrum mogen we daar niet teveel van hebben. Maar tal van nieuwe studies melden dat er geen link is tussen cholesterol uit bijvoorbeeld eieren en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.

Zelfs blijkt juist het tegenovergestelde: door een tekort aan cholesterol is de kans op een beroerte hoger. Wees daarom ook op de hoogte van de 11 nadelen van statines en een te hoog cholesterol. En hoe zit het met zout? Is dit nu werkelijk zo slecht voor onze gezondheid?

Zoals we weten zijn onderzoekers al zolang bezig met om middelen te ontwikkelen die kanker bestrijden. Helaas doden de meeste ook de gezonde cellen. Afijn, men is nog altijd bezig om effectieve behandelingen te vinden. En zo keek een onderzoeksteam van de University of Georgia in Griekenland naar natrium chloride. Om specifieker te zijn: naar nanodeeltjes ervan. De bevindingen zijn gepubliceerd in Advanced Materials.

We kunnen niet zonder

natrium
Zout treft kankercellen en maakt dat het immuunsysteem tumoren kan bestrijden

Zout is essentieel, we kunnen beslist niet zonder. Maar bij verkeerd gebruik leidt het tot celdood. Om die reden zijn onze cellen zo ingesteld dat ze voorkomen dat natrium chloride binnen komt. Een goede balans tussen natrium en chloride ionen buiten de cellen, plus kalium, is bevorderlijk. Over die balans is nog altijd veel discussie. Te veel zout zou slecht zijn, maar een publicatie in European Heart Journal meldde dat te weinig zout juist funest is.

Zout en je immuunsysteem

In journal Advanced Materials zetten de onderzoekers uiteen hoe zout als een Trojaans paard kan werken. Het gaat om de nanodeeltjes van natrium chloride. Die bevatten talloze natrium en chlorine atomen die het hem doen. Wat doen ze dan? Ze komen wél de cellen binnen en vuren dan signalen af naar ons immuunsysteem. Dit heeft volgens het onderzoek een positieve weerslag op ontsteking. 

Toen de deeltjes geïnjecteerd werden in tumoren bij muizen, stopte de groei. Niet een beetje: maar met 66%, vergeleken met de controle groep. Er was verder geen enkele schade aan organen.

“Na de behandeling zijn de nanodeeltjes zouten geworden. Die komen in de lichaamsvloeistoffen en veroorzaken totaal geen schade of toxiciteit. Zelfs niet in hoge doses.”

Hoogleraar van de studie Jin Xie in Advanced Materials

Natrium treft niet de gezonde cellen

Dan is het nog zo dat kankercellen gevoeliger blijken te zijn voor de nanodeeltjes, dan gezonde cellen. Volgens de auteurs komt dit doordat kankercellen zowiezo meer natrium bevatten. Wat ze kwetsbaar maakt voor een overload.

Zelfde werking als vaccin

Hoe is dit te vertalen naar een anti-kankerbehandeling? Dat kwam aan bod in een volgend gedeelte van de studie. Tegen die tijd waren kankercellen al gedood door de deeltjes uit zout. Toen de cellen in muizen geïnjecteerd werden bleek dat de diertjes restistenter waren voor nieuwe kanker. Kortom: de cellen werkten als een vaccin. 

Verklaring? De natriumdeeltjes doden kankercellen en barsten open. Zo stoken ze een immuunrespons op. Hierdoor vinden kankercellen de dood, maar ook groeien tumoren minder snel. 

Sceptici melden: “kanker is al duizend keer genezen….bij muizen.”

Met andere woorden, de sceptici vinden dat dit bij mensen getest moet worden. 

Hopelijk is hier hoop. Om een nieuwe behandelmethode te vinden die bij mensen kanker kan genezen of behandelen.

Remt de groei van tumoren

In ieder geval is het wel zo dat een tekort aan zout nadelig kan zijn voor kankerpatiënten. 1 2 Daar is dus een verband.

Een paar maanden geleden liet een ander onderzoek zien dat zout de groei van tumoren remt. Eveneens bij muismodellen en om dezelfde reden als hierboven. Namelijk doordat natrium de functie van bepaalde immuuncellen verandert. 

Tegelijkertijd zijn er veel onderzoeken die het ontstekingsbevorderende effect van overtollige zoutconsumptie aanwijzen. Bij bijvoorbeeld multiple sclerose, inflammatoire darmziektes en auto immuunziektes is natrium helemaal niet zo gunstig. En natuurlijk evenmin voor de bloeddruk.

Door zoutinname kan immuunsysteem tumoren aanvallen

Bij kanker lijkt de pro-inflammatoire staat huist gunstig tegen tumoren. Om deze reden vonden de onderzoeken plaats. Aldus werd de werking van een hoge zoutinname op celculturen van muizen en mensen bekeken. Natrium liet inderdaad zien dat het de functie van een type immuuncellen remde (myeloid-derived suppressor cells, MDSC’s). De hoge inname van natrium voorkwam vrijwel volledig dat de betreffende immuuncellen andere immuuncellen remde. MDSC’s zijn volgens onderzoekers de cellen die het immuunsysteem tegenhouden om tumoren succesvol aanvallen.

Dus leidde de uitschakeling van MDSC’s tot de stop van tumorgroei. Dit gebeurde ook bij muismodellen met melanoom en longkanker.

“De bevindingen zijn hoogst interessant, en we zijn verbaasd te zien dat tumorgroei stopt door meer zout in het dieet.” 

Studieauteur prof. Markus Kleinewietfeld in Frontiers in Immunology

Er zijn natuurlijk alternatieven voor keukenzout. Zo kan je bijvoorbeeld een sole maken van zeezout en je cellen elke dag een beetje voeden.