Melk niet nodig voor vitamine D en calcium

melk gezond

Is melk gezond? Goed voor elk, luidde ooit een bekende slogan. Maar zo gezond is het niet, volgens recente onderzoeken. En voor je vitamine D en calcium hoef je het niet te nemen.

Melk gezond, of niet?

Dat melk gezond is, die bewering raakt steeds meer achterhaald. Toch behoort de consumptie nog tot de richtlijnen voor gezonde voeding. Lees waarom het ingeburgerde drankje niet zo gezond is als je misschien nog steeds denkt.

Het is nog altijd de favoriet van velen. Bovendien denken we nog steeds dat het drankje ons behoedt voor een tekort aan vitamine D en calcium. Maar het is niet meer het product met hoge nutritionele waarde wat het ooit was. Inmiddels zit er nog maar weinig calcium in. Het bewijs voor het belang van het zuivelproduct als toevoeging voor onze gezondheid is erg pover.

Verhoogt zelfs risico’s

melk
Melk verhoogt bepaalde risico’s en is voor calcium en vitamine D helemaal niet nodig

Sterker nog, het koeproduct draagt risico’s met zich mee. Dit blijkt uit een nieuw artikel in New England Journal of Medicine. De reden dat melk gezond zou zijn is onder andere vanwege de calcium. Maar die bewering kwam tot stand via kleine studies (met bijvoorbeeld 155 deelnemers, een korte duur of deelnemers met een hoge calciuminname via andere bronnen).

Heupfracturen waar consumptie hoog is

En wat bijzonder is: in landen waar een hoge inname is, zijn ook de meeste heupfracturen. 1 Kortom: een hogere melkconsumptie verhoogt de kans op een heupfractuur.

Magere vs. volle melk

Een ander argument, namelijk dat magere melk gezond is blijkt eveneens niet goed gegrond. Voor het gewicht maakt het helemaal niet uit of je volle of magere melk neemt. Magere melk zou zelfs op den duur tot meer gewichtstoename leiden dan volle melk.

Melk en kanker

Dan de link met kanker. Volgens sommige onderzoeken verlaagt melk de kans op darmkanker vanwege de calcium. Echter wijzen andere studies op een verhoogde kans op borst-, prostaat en baarmoederhalskanker.

Andere bronnen van vitamine D en calcium

Hoe krijgen we dan calcium en vitamine D binnen. Supplementen zijn een optie en hebben niet de nadelige werking van de drank. En wat dacht je van boerenkool, spruitjes, tofu, noten en bonen. Die bevatten ook veel van het mineraal. Voor vitamine D is een supplement nuttig.

Tot twee glazen per dag

Vind je het gewoon lekker, neem dan niet meer dan twee glazen. Althans zo is het advies in the New England Journal of Medicine. En wil je aan het mileu denken, beperk je dan tot één glas per dag. In sommige landen zit het zuivelproduct diep verweven in de cultuur. In veel andere landen drinken volwassenen dit nooit.

Het is dus niet zo dat melk gezond is. Om het ongezond te noemen zou overdreven zijn, maar het is niet een noodzakelijk deel van een gezond dieet.