Vegetarische burgers gezond of zwaar bewerkte voeding? - www.goedgezond.info

Vegetarische burgers gezond of zwaar bewerkte voeding?

vegetarische burger

Vleesvervangers zijn steeds populairder. Het lijkt wel of er elke week een nieuw product komt en er is een enorme markt voor. Maar zijn vegetarische burgers gezond?

Wat zit er in je vleesvervanger?

Marketing doet ons geloven dat vegetarische burgers alleen uit plantaardige ingrediënten bestaat. Maarja, vegetarische burgers zijn specifiek ontworpen om de textuur en smaak van vlees na te bootsen. Daarom bevat het een ingrediëntenlijst die niet bevorderlijk voor je gezondheid is. We worden qua gezondheids-halo om de tuin geleid en eten feitelijk zwaar bewerkte voeding. Die bestaat uit houdbaarheidsstoffen, additieven, vulstoffen en chemische stoffen die gelinkt zijn met kanker. 

Het zoutgehalte is hoog terwijl de nutritionele kwaliteit laag is. Als je denkt dat je vegetarische burger gezond is, kijk dan goed wat er inzit. 

Kunstmatige smaakstoffen

Een kenmerk van bewerkte voeding van zeer lage kwaliteit. Maar smaak moet ergens vandaan komen. Vaak is er het beruchte E-621: dit is mononatriumglutamaat, een excitotoxine (overprikkelt de hersenen). Er is zelfs een link tussen chronische pijn en MSG. Als gezondheidsbewust persoon wil je dit waarschijnlijk liever niet in je vleesvervanger vinden.

Geautolyseerd gistextract

Deze toevoeging is logisch, omdat gistextract altijd hand in hand met E-621 gaat. Mononatriumglutamaat komt vrij zodra de gist verhit wordt. Er is meestal niet heel veel gistextract nodig in vegetarische voeding en andere eten. Maar je zou het willen vermijden als je een probleem met je bloeddruk hebt. En buiten dit om, is het evengoed nog de vraag of gistextract wel zo onschuldig is.

Gebleekte witte bloem

In vleesvervangers zitten helaas veel stoffen die je waarschijnlijk liever niet consumeert. Waarom maak je niet zelf een vegetarische burger?

Om bloem te bleken zijn er 20 chemische stoffen nodig. Een paar hiervan zijn hexaan, benzoyl peroxide en chloorgas. Deze stoffen zorgen ook voor de afbraak van nutriënten. Zoals bijvoorbeeld vitamine E. Als je een voor een vegetarische burger kiest, doe je dit meestal om gezonder te eten. De kans dat je deze stoffen binnen wilt krijgen is waarschijnlijk niet zo groot. 1 2

Koolzaadolie

Koolzaadolie is toch een gezonde plantaardige olie? Nee niet echt, er zitten grote hoeveelheden erucazuur in. Helaas een zuur waarvan bekend is dat het gezondheidsproblemen veroorzaakt.  Meer dan 90% van de olie is genetisch gemodificeerd (en behandeld met glyfosaat). De olie is meestal deels gehydrogeneerd voor een betere stabiliteit. Daarnaast staat het in verband met toegenomen ontsteking. 3 Dat het goedkoop is verklaart waarom juist deze olie in je vegetarische burger zit. Hoewel omega-6 vetzuren op zich gezond zijn, leidt een overload tot steeds meer ontsteking. Dat is het volgende probleem. In zoveel producten zitten maïsolie, zonnebloemolie en koolzaadolie (wederom: omdat het weinig kost) dat we die overdaad ruimschoots binnen krijgen.

Karamel kleurstof

Bij de productie van karamel kleurstof komen kankerverwekkende stoffen vrij. Het is wel zo dat je dan erg veel karamelkleurstof moet eten, dat wel. Toch ondermijnen dit soort synthetische ingrediënten enig gezond effect van vleesvervangers. Dit is een kwalijk additief dat je een gevaar oplevert voor je immuniteit. Het is bekend onder E150 (a, b, c of d). Karamel kleurstof is eveneens een additief dat je niet in je vegetarische burger wilt vinden. 4

Maïsolie

Niet alle plantaardige oliën zijn gezond. Ook maïsolie is zwaar bewerkt. Om de olie van het zaad te scheiden gebruiken fabrikanten hexaan. Dit is net als mononatriumglutamaat een neurotoxine. Deze hexaan residues in je voeding kunnen de fetale gezondheid schaden. Helaas is maïs net als soja genetisch gemodificeerd, wat inhoudt dat de oogsten bewerkt zijn met glyfosaat. Er zijn gezondere oliën!

Gecultiveerde dextrose

Dit type dextrose wordt gemaakt door suiker met bacteriën te mixen. Het zou een natuurlijkere manier zijn om te zoeten en/of behouden van voeding. Maagproblemen, vermoeidheid en toegenomen dorst zijn veelvoorkomende problemen.

Dimagnesium fosfaat

Voor gezonde mensen is deze toevoeging geen probleem. Maar als je een nierziekte, hartziekte of longziekte hebt kun je het beter uit de weg gaan. Dit geldt ook voor schildklierproblemen.

Disodium guanylaat en disodium inosinaat

Net als E-621 is disodium guanlylaat een goedkope smaakverbeteraar die de smaak van vlees en kruiden imiteert. 

Gehydroliseerde groente proteïnen

Deze komen van soja, maïs en tarwe. Ze worden gekookt in zoutzuur en geneutraliseerd met natrium hydroxide. Dit proces breekt de proteïnen af tot aminozuurmoleculen die kleine hoeveelheden MSG creëren als bijproduct. Het is niet vereist om dit op het etiket te vermelden. Groente proteïnen, hoe gezond ze ook klinken, ze zijn behoorlijk bewerkt.

Gemodificeerd zetmeel

Wordt behandeld met chemische stoffen zoals chloor, waterstofperoxide, kalium permanganaat, natrium hypochloriet. Voor de textuur en omdat het op een goedkope manier volume toevoegt.

Mycoproteïnen

Gemaakt van schimmels. Een ingrediënt dat voor spijsverteringsproblemen kan zorgen en soms voor een anafylactische reactie. Je vindt het meer in vleesloze Italiaanse sauzen dan in vegaburgers.

Soja lecithine

Ook dit wordt geëxtracteerd (uit sojabonen) met behulp van hexaan. Bedenk ook dat sojaoogsten bewerkt zijn met glyfosaat. Er is in de hele wereld nauwelijks nog een normale sojaboon.

Het probleem met hexaan? Het is giftig voor je hersenen. 5

Natrium fosfaat

Voegt vocht toe, maar kan problemen geven aan het hart, vaten en nieren. Het lichaam neemt uit additieven twee keer zoveel fosfor op als uit natuurlijke bronnen. 6 7

Soja leghemoglobine

Dit moet de smaak van vlees geven en de schijn van bloed als de vleesvervanger gesneden wordt. Uit rattenstudies blijkt dat het ingrediënt voor onverklaarbare veranderingen in gewicht en bloed zorgt, die de start van ontsteking of een nierziekte indiceren. Er zijn ook aanwijzingen dat de stof nadelig is voor het nog ongeboren kind. 8 9

Soja proteïnen

Worden gescheiden van vetten. Om dit te doen worden sojavlokken in hexaan geweekt. Verder is hét probleem met soja dat je, nogmaals, verzekerd bent van glyfosaat residues. Maar er is nog een issue: lees waarom soja in ongefermenteerde vorm echt een van de ergste voedselsoorten is. Daarom is het ook echt nadelig dat soja en sojabestanddelen een groot deel uitmaken van vleesvervangers. 10

Suiker

Waar suiker ook vandaan komt, het verhoogt de kans op diabetes, hoge bloeddruk en hoge lipiden waarden.  Natuurlijk staan vleesvervangers hierin niet alleen. Zoals we weten vinden we bijna overal suiker of kunstmatige zoetstoffen in, van ketchup tot “gezonde” yoghurttoetjes. Of er gebruik gemaakt wordt van suiker of andere zoetstoffen maakt voor je stofwisseling en verslavingsrisico geen verschil.

Titanium dioxide

Komt vaak voor in producten,  niet alleen in vegetarische burgers. Het maakt niet alleen voeding, maar ook verf, zonnebrandcrème en cosmetica wit. Kleine deeltjes zitten ook in vleesvervangers: niet goed voor je spijsvertering en heeft giftige effecten op de hersenen. Check ook E171 op je cottage cheese verpakking. Het is jammer, maar hier zit het ook vaak in. Wetenschappelijke literatuur laat weten dat het schadelijk is voor je DNA. 11

Maak zelf je vegetarische burger!

Wat moet je dan? Een vegetarische burger is best smakelijk, natuurlijk dankzij de additieven. Ga zelf een burger maken, en gebruik linzen. Linzen bevatten veel proteïnen van goede kwaliteit, en ze kunnen vlees erg goed evenaren. 12 13 14

Breng ze op smaak met het o zo gezonde tijm. En genieten maar, van je échte gezonde burger.

  • Blend de linzen, en hak uien, knoflook, wortels, walnoten en zonnebloemzaden
  • Gebruik broodkruimels
  • Doe dit alles in een kom met tijm en/of kruiden naar je smaak
  • In een andere kom mix je eieren met tomatenpuree en eventueel een andere saus naar voorkeur
  • Dit voeeg je bij de andere kom en roer je door elkaar
  • Strooi er wat bloem over en roer totdat het mengel aan elkaar plakt
  • Maak er burgers van door ze aan beide kanten te bakken

Er zijn zoveel manieren…met bijvoorbeeld auberines. Allemaal smakelijk en gezond!

Heb je zelf een recept of idee? Inspireer anderen en laat een bericht achter!

Share