Hoe effectief is honing bij verkoudheid nu echt?

honingbijverkoudheid

Hoe effectief is honing bij verkoudheid en hoesten? Een nieuwe studie vertelt hier meer over!

Honing staat erom bekend de keel te verzachten. In welke mate werkt het bij verkoudheid, hoesten en infecties van de bovenste luchtwegen?

Is honing effectief genoeg?

Omdat honing een natuurlijk antibioticum is, kan het naast het verzachten van een zere keel nog meer voordeel opleveren bij verkoudheid. Infecties van de bovenste luchtwegen zijn de grootste reden om antibiotica voor te schrijven. Wat kun je verwachten van honing bij verkoudheid en hoesten?

Verkoudheid en luchtweginfecties

Maar de meeste luchtweginfecties zijn viraal, dus heb je niks aan antibiotica. Het rhinovirus is de reden voor ongeveer 80% van alle luchtweginfecties tijdens piekseizoenen. Het zou dus mooi zijn als honing effectief is bij verkoudheid en luchtweginfecties.

In dit tijdperk van antibioticaresistentie is er dringend behoefte aan natuurlijke antibiotica. Resistentie is een van de grootste bedreigingen ter wereld. 1 

Velen zoeken hun heil in honing tijdens verkoudheid en hoesten. Het is een populaire behandeling, maar wat is het bewijs van de werkelijke werkzaamheid van honing bij verkoudheid?

Honing remt het griepvirus

honing effectief
Honing bij verkoudheid wordt veel gebruikt, maar is honing effectief?

Onderzoeken melden dat kinderen een betere nachtrust hebben, doordat ze minder hoesten. 2 3  In dit geval mag honing niet gegeven worden aan kinderen jonger dan een jaar. Ook interessant is dat honing het griepvirus effectief afremt. Met name Manuka honing. Dit komt door methylglyoxal in de zoetstof.  4  5  6

Nu de nieuwe meta-analyse. Gekeken werd naar de effectiviteit van honing bij verkoudheid met de volgende symptomen:

  • Acute infecties van de luchtwegen, met acute hoest en griepachtige symptomen

Het resultaat van honing

De onderzoekers analyseerden data van 14 relevante studies. Een aantal hiervan lieten een gunstige werking zien van honing. Honing verbeterde de ernst én de frequentie van hoesten.

Er waren wel wat limitaties. In sommige studies was er geen pure honing gebruikt. Wel Honitus siroop (drank op honingbasis met kruiden), Grintuss siroop (honing met een hoestonderdrukkend middel), honing met koffie of honing met koffie en melk.

Methylglyoxal: griep remmende stof

Een belangrijke reden waarom honing bij verkoudheid en griep werkt is dus methylglyoxal (MG). Het is wel jammer dat vooral de duurdere Manuka honing hier een rijke bron van is. Om te profiteren van de antibacteriële eigenschappen van dit type honing moet je meer dan 150 mg/kg binnenkrijgen. 7 Met de “normale” bloemenhoning kom je er niet omdat de concentratie MG erg laag is. 8 Bij Manuka honing verschilt de hoeveelheid van 48 tot 743 mg/kg. 9 7

Misschien een win-win situatie

Het kan hoe dan ook de moeite waard zijn om te proberen. Honing is veilig voor de meeste volwassenen en kinderen (mits ze ouder zijn dan een jaar). Mocht dit het aantal antibioticakuren verminderen, dan is het een win-win situatie.

Afbeeldingen fancycrave1, Three-shots via Pixabay