Wortels eten verlaagt de kans op darmkanker

wortels eten

Wortels eten heeft voordelen voor je onder andere je ogen en huid. Dat je met wortelconsumptie ook de kans op darmkanker verlaagt, laten onderzoeken zien.

Wortels eten ter preventie

Wortelconsumptie beschermt je tegen meerdere soorten van kanker. De peentjes hebben een duidelijk preventieve rol. Ook tegen darmkanker. Komt dit door de vezels, andere stoffen, of is het een combinatie van?

De kanker preventieve werking van groenten en fruit zijn is in de afgelopen 3 decennia uitvoerig bestudeerd. Er is een duidelijk verband tussen de inname van groenten en fruit en het ontstaan van kanker. Meestal worden de kanker preventieve effecten toegeschreven aan mineralen, vezels en antioxidanten. Ook wortels zijn rijk aan antioxidanten, waaronder carotenen. Carotenen verlagen het risico op kanker. Dat wortels eten bescherming biedt, laat ook recent onderzoek zien. Maar dit ligt niet uitsluitend aan de carotenen!

Eet ze rauw

Aangezien het aantal sterfgevallen door darmkanker alleen maar toeneemt, is het mooi dat iets eenvoudigs als wortels eten hiertegen beschermt. Volgens de recente studie is het een goede preventieve strategie.

Rijke bron van kanker remmende stoffen

wortelsetenintext.png
Zoek je iets om je zuurgraad te verlagen? De stoffen in wortels alkaliseren en beschermen daarom tegen kanker

Wortels eten verkleinde de kans op darmkanker, als de inname meer dan 32 gram was. Het ging dan om rauwe wortels. Ook bleek dat rauwe groenten in het algemeen het risico verlagen. Maar bij de wortel was het verband het duidelijkst. Op zich niet verwonderlijk omdat de peentjes de rijkste bron zijn van polyacetyleen en dit is sterk kankerremmend.

Omdat wortels alkaliseren

Ga je wortels eten, dan profiteer je van de alkaliserende werking van polyacetyleen. Deze alkalisatie remt ontstekingsmarkers en andere processen die een rol spelen bij de ontwikkeling van kanker, met name bij darmkanker.

Eerdere studies tonen dat een inname van boven de 30 gram per dag risico verlagend is. Dit zijn er ongeveer 2 tot 4 per dag, afhankelijk van de grootte. Polyacetyleen is giftig voor kankercellen, wat de groente een goed inzetbaar preventief middel maakt.