Dopamine verhogen door meer beweging

dopamine verhogen door sport

Herken je dit? Je hebt nog bergen te doen, maar je kunt de motivatie niet meer vinden. En begin je, dan ben je snel afgeleid. De oplossing? Dopamine verhogen. Dit kan op een eenvoudige manier: meer beweging.

Dopamine verhogen door te sporten

Sporten is natuurlijk goed voor je lijf. Maar vergeet de hersenen niet. Het effect van actieve beweging op je bovenkamer is erg positief. Want daarmee ga je je dopamine verhogen. Dit geeft je brein een boost, omdat het een “feel-good”- stofje is voor je humeur, en voor je motivatie.

Ga voor meer motivatie

Het stofje dopamine. Met onvoldoende dopamine mis je niet alleen concentratie, motivatie en helder denken. Ook ervaar je minder plezier en oplossend vermogen. Motivatie komt niet uit de lucht vallen, je hebt de neurotransmitter ervoor nodig. Moet je jezelf forceren om je werk of taken te doen? Ga eerst dopamine verhogen: door een rondje hard te lopen, squats te doen of de dumbells te pakken.

Wat is dopamine?

Dopamine is een neurotransmitter: een stof die hoort bij het beloningscentrum van je hersenen. Neurotransmitter zijn boodschapperstofjes die informatie uitwisselen (transmitters) van de ene zenuwcel (neuron) naar de andere. Dopamine verhogen doe je door actief te bewegen.

Sporten: de strategie voor een betere concentratie?

wandelen2.jpg
Je hoeft niet fanatiek te sporten om je dopamine omhoog te krijgen. Stevig wandelen werkt ook.

Volgens onderzoeken kun je uitstekend dopamine verhogen op die manier. Leren, werken en andere taken gaan niet zonder motivatie. Ook niet zonder concentratie. Door sporten verhoog je je dopamineniveau en ervaar je dat je:

  • Een beter gevoel van rust en tevredenheid ervaart (gevoel van beloning)
  • Weer gemotiveerd bent
  • Cognitieve vaardigheden zijn toegenomen
  • Weer een betere focus hebt
  • Je langer kunt concentreren
  • Je beter kunt onthouden

3 4 5 6 7

De wetenschappelijke literatuur is duidelijk over het effect van sporten op dopamine verhogen. En heeft dit zijn weerslag op ontspanning, humeur en je werk.

Bottomline

Richt je bij motivatieproblemen niet in de eerste plaats krampachtig op wat gedaan moet worden. Neem eerst de tijd voor iets anders. Verleg je focus naar een vorm van actief bewegen. Ga dopamine verhogen en je krijgt meer gedrevenheid en plezier. Je ervaart dan dat sporten een goede strategie is om een heldere focus en goede concentratie te krijgen. Sowieso geeft het ontspanning, ook mede door dopamine. Je ziet je dag weer positief tegemoet.

Bronnen

1 Brain Sciences. 2013 Mar; 3(1): 39–53. doi: 10.3390/brainsci3010039. Exercise Benefits Brain Function: The Monoamine Connection

2. Brain Plasticity. 2015; 1(1): 29–39. doi: 10.3233/BPL-150021. The Effects of Exercise on Dopamine Neurotransmission in Parkinson’s Disease: Targeting Neuroplasticity to Modulate Basal Ganglia Circuitry

3. Brain Plasticity. 2017; 2(2): 127–152. doi: 10.3233/BPL-160040. The Effects of Acute Exercise on Mood, Cognition

Neurophysiology, and Neurochemical Pathways: A Review

4. Brain Research. .doi: 10.1016/j.brainres.2018.08.030. Epub 2018 Aug 29. The role of dopamine in overcoming aversion with exercise

5. Neurobiol Disease.  doi: 10.1016/s0969-9961(03)00030-5. Regulation of brain function by exercise

6. Acta Neurobiol Exp (Wars),  2007;67(4):481-8. Dopamine, learning, and reward-seeking behavior

7. Rev Neuroscience, . 2007;18(1):37-66.  doi: 10.1515/revneuro.2007.18.1.37. Insights into the role of dopamine receptor systems in learning and memory