Selderij: eet het en je verbrandt meer dan je at

selderij

Selderij heeft een wel heel interessant aspect! Als je het eet dan ga je meer calorieën verbranden dan dat je binnenkreeg. En dat klinkt als muziek in de oren. Hoe zit dit precies?

Meer calorieën verbranden dan je binnenkreeg

Door selderij te eten verbrandt je dubbel zoveel calorieën dan dat er in de groente zitten. De groente is wat je noemt calorie-negatieve voeding. Dit blijkt uit een experiment van de University of Warwick.

Dat er maar één man aan het experiment meedeed maakt de uitkomst niet minder interessant. De man at rauwe selderij en een selderij smoothie. Beide bevatten 53 calorieën. Hij verbrandde 72 calorieën met de selderij en nog eens 112 calorieën met de smoothie. Meer calorieën verbranden, is wel makkelijk op deze manier (mits je niet van selderij houdt natuurlijk).

Lekker knabbelen en toch afvallen

Dus de aannames over de gewichtsverlies ondersteunende werking van selderij zijn zeker niet uit de lucht gegrepen. Veel mensen op dieet pakken er regelmatig een selderij stengel bij. Omdat de stengels een afleiding zijn, en de honger stilt. Een goed idee, als je beseft dat je meer calorieën gaat verbranden dankzij de stengels.

Als je selderij knabbelt breekt het alle vezels af. Vervolgens komt er vrijzetting van nutriënten die de lever aan het werk zetten. Hierdoor verlies je gewicht, want dat is wat calorie-negatieve voeding doet.

Studie auteur dr. Tom Barber/University of Warwick

Goed voor gewichtscontrole

selderij
Het is echt waar. Met voeding als selderij verbrandt je meer calorieën

Iemand die een boek over dit interessante effect schreef is chefkok Rocco DiSpirito. In zijn boek The Negative Calorie Diet legt hij uit waarom calorie-negatieve voeding zoals selderij geweldig is voor gewichtscontrole. Het vult nog voordat je er dik van kan worden. Nu zal je van selderij niet dik worden. Maar als je meer van dit soort voeding consequent gaat implementeren dan zul je qua afvallen als een speer gaan.

Welke voeding heeft nog meer zo’n welkom effect?

Volgens de auteur zijn dit

  • amandelen
  • bessen
  • appels
  • citrusvruchten
  • crucifere groenten
  • komkommer
  • groene bladgroenten
  • champignons
  • nachtschades

Te mooi om waar te zijn? Ja en nee

Het klinkt wel heel mooi om waar te zijn. En misschien is dat ook wel een beetje zo. Om te bepalen hoeveel calorieën een mens nodig heeft kijken we naar de BMR. Dit is de basal metabolic rate en hierbij zitten de calorieën die we verbranden bij voedingsvertering al inbegrepen. Je kan met selderij en soortgelijke calorie-negatieve voeding wel meer calorieën verbranden, helaas vervang je niet een trainingsschema. Je zou een ton selderij moeten eten om dezelfde calorieverbranding te krijgen.

Alle beetjes helpen

Kan dit de pret 100% drukken? Voeding als selderij blijft een goede ondersteuning waarmee je evengoed meer calorieën verbranden kan (alle beetjes helpen). Het heeft natuurlijk nog andere voordelen. Het vult en is gezond. Dip lekker een selderij stengel in hummus, guacamole of een zelfgemaakte Griekse yoghurtdip.

Drink er koud water bij (meer verbranding) en eet onrijpe bananen (resistent zetmeel). Neem een handjevol noten op zijn tijd en je buikomvang neemt af. Eet één á twee appels per dag en je creëert gezonde darmflora en een betere stofwisseling. En wil je goed vet verbranden met name buikvet? Lees dan vooral wat onderzoek zegt over de vet verbrandende vermogens van gember.