Kunstmatige zoetstoffen ongezond voor darmflora

kunstmatige zoetstoffen

Gezonde darmflora hebben meer invloed dan je denkt! Kunstmatige zoetstoffen veranderen ons darm microbioom en vervolgens onze hormoonhuishouding en glucosestofwisseling, laat Physiology & Behavior weten. Het is dus belangrijk om je darmen te koesteren, en dit doe je niet door zoetstoffen te gebruiken. 

Kunstmatige zoetstoffen ongezond voor darmflora

Wees lief voor je darmen, en mijdt de kunstmatige zoetstoffen liever! Deze belangrijke flora zorgen niet alleen voor een goede spijsvertering, maar ook voor een goed werkende stofwisseling en immuunsysteem. Zelfs je emoties komen uit je onderbuik. Voor je darmflora zijn kunstmatige zoetstoffen ongezond, en niet zo’n beetje. Ze brengen nogal wat veranderingen teweeg.

Ook kleine hoeveelheid zoetstof is giftig voor darmen

Ook niet fijn voor stemming en emoties

Een gezond innerlijk ecosysteem is er een vol behulpzame darmbacteriën, die je mentaal en lichamelijk gezond en vitaal houden. De negatieve impact van kunstmatige zoetstoffen raken steeds meer bekend. Ze bevorderen insulineweerstand, een primaire marker van diabetes. De zoetstoffen vernietigen de gunstige darmbacteriën, die we zo nodig hebben. En als de ‘bad guys’ de overhand nemen, leidt dit ook nog tot overgewicht, stofwisselingsstoornissen en een hoge bloeddruk. En omdat je gevoel inderdaad vanuit de onderbuik komt, heeft dit ook zijn weerslag op je stemming en emoties.

Nauwelijks gunstige effecten

zoetstoffen ongezond
De voordelen van zoetstoffen worden overdreven. Voor je darmflora zijn kunstmatige zoetstoffen ongezond en daarom leiden ze tot problemen met je darmen en stofwisseling

In een nieuwe systematische review (Public Library of Science) werd gekeken naar gesponsorde studies en financiële belangenverstrengeling met betrekking tot studies naar de zoetstoffen. Hieruit blijkt dat de suiker- en voedingsindustrie op frequente basis de onderzoeken sponsort naar de ‘gezondheidsvoordelen’ van toegevoegde suikers en zoetstoffen. In deze gesponsorde studies lees je niet dat kunstmatige zoetstoffen ongezond zijn. En worden nadelige effecten van de stoffen op overgewicht, obesitas, hart- en vaten, kanker en darmen gebagatelliseerd. Opvallend is, dat er tot ongeveer 2014/2015 nog veel studies werden gedaan/gepubliceerd m.b.t. de nadelige effecten van de zoetstoffen en dat deze sindsdien nog nauwelijks gepubliceerd worden.


Bloedsuikerspiegel en glucose intolerantie

Maar de zoetstoffen zijn helemaal niet zo gunstig. Onder meer voor je damflora zijn kunstmatige zoetstoffen ongezond.  En je bloedsuikerspiegel? Die raakt er helemaal van in de war. (1) En dat is een probleem: ze maken het lastig om je gewicht te beheersen. Door een stabiele bloedsuikerspiegel staan we sterk in onze schoenen als verleidingen om de hoek komen kijken. Muizen die kunstmatige zoetstoffen gevoerd kregen, kregen direct last van hun bloedsuiker. Bij mensen zijn de resultaten gelijk. Gezonde mensen die normaal gesproken geen kunstmatige zoetstoffen consumeerden, kregen een week lang sacharine. Na deze week hadden de meesten een gebrekkige bloedsuiker respons en was er een nadelige verschuiving in hun innerlijke ecosysteem. Zo’n beschadigd innerlijk ecosysteem heet dysbiose in de darmen, en staat in verband met glucose intolerantie, diabetes, bacterie overgroei in de darmen
en ontsteking. (2, 3)

Darmbacteriën en overgewicht

Firmicutes en Bacteroidetes

Darmflora veranderen de samenstelling in onze darmen dus op een gevaarlijke manier. Volgens arts en bioloog Jeffrey Gordon (Washington University) is de relatie tussen bacteriën en obesitas niet toevallig: meer dan 90% van de bacteriesoorten in de darmen is volgens hem afkomstig uit twee subgroepen, Firmicutes en Bacteroidetes. Uit zijn onderzoek bleek dat obese muizen (die geen leptine aanmaakten) maar liefst 50% minder Bacteroidetes bacteriën hadden en 50% meer Firmicutes. Toen normale muizen een monster van de Firmicutes bacteriën van de obese muizen kregen, werden ze dikker. Volgens de bioloog gebeurt hetzelfde bij mensen. Hij ontdekte dat de proportie tussen de twee bacteriesoorten weer normaal wordt, wanneer te zware mensen gewicht verliezen of wanneer men vetarm of koolhydraatarm eet. (4) Vanwege het verstorende effect op darmflora zijn kunstmatige kunststoffen ongezond voor ons.

Ontregelde hormoonhuishouding

Microbioloog David Relman (Stanford University) stelt dat de darmbacteriën niet alleen bepaalt hoe ons lichaam calorieën opslaat, maar ook hoe het met onze hormoonhuishouding gesteld is: zoals bijvoorbeeld de invloed op het hormoon leptine, die ons eetgedrag vormt. (5, 6)

Ook gastro-enteroloog Ilseung Cho (New York University) noemt het belang van de hormonale veranderingen: “We vermoeden al jaren dat veranderingen in de darmbacteriën een rol speelt bij obesitas. Wat je normale voeding is heeft een enorme invloed op de populatie binnen de darmen, die niet onderschat moet worden. Het zijn met name de tot stand gebrachte hormonale veranderingen, die zo cruciaal zijn.” (7)

Al met al zijn dit belangrijke redenen om over de samenstelling van darmflora te waken. Omdat kunstmatige zoetstoffen ongezond voor het darm microbioom zijn, kun je hier beter mee stoppen.

Honing, wél goed voor darmflora

Waarom honing bewezen gezond voor darmflora is

Stop dus met kunstmatige zoetstoffen als je darmflora je lief zijn. Gebruik kaneel in je koffie, of maak vaker gebruik van honing.  Zo als kunstmatige zoetstoffen ongezond zijn voor de darmen, is honing juist heel gezond voor ze. Honing bevat fructooligosacharides die als probiotica dienen.  De niet verteerbare en niet-opneembare sachariden in de vorm van fructose bewegen de darmen tot selectieve fermentatie en stimulans van de groei en activiteit van probiotische bacteriën.  Honing stimuleert onder meer de groei van Bifidobacteria .