Waarom je tomatensap voor gezonde longen drinkt

tomatensap voor gezonde longen

Tomatensap is goed voor je longen, laten wetenschappelijke publicaties weten. En niet alleen voor deze belangrijke ademhalingsorganen. Het sap beschermt ook tegen virale infecties!

Waarom tomatensap goed voor je longen is

Dankzij de lycopenen is het sap van de tomaat gezond voor je belangrijke ademhalingsorgaan. Dit beschermt het zelfs tegen virale infecties, waaronder… corona. 1 Dat meldt een publicatie in Preventive Nutrition and Food Science. Uitgelegd wordt ook waarom.

Lycopeen namelijk, gaat allerlei ontstekingsprocessen te lijf. Waaronder inflammatie van de hersenen 2 . Een factor die speelt bij depressie. De inname van 25 of 50 mg lycopeen per kg zorgt zelfs voor herstel van de neurologische functie. 3 Wel moet gezegd dat dit ratten- en muizenstudies betreffen. Maar dat maakt het voor ons niet minder waardevol. Wetenschappers gebruiken niet voor niets ratten en muizen in hun onderzoeken. Zij hebben meer dan 90% van de genen gemeen met ons.

Gezonde longen door lycopeen

Als je tomatensap voor gezonde longen wilt gaan drinken, dan ben je niet zinloos bezig. Het is een bron van lycopeen en die laatste is een sterke antioxidant die voor een behoorlijke afname van ROS (vrije radicalen), leukocyten (ontstekingscellen), lipide peroxidatie en DNA schade zorgt. Wat dacht je van DNA schade door roken? Lycopeen vermindert zelfs dat! 4

Tomatensap beschermt ál je organen

voor je longen, bloeddruk en nieren
Wist je dat je niet alleen tomatensap voor gezonde longen drinkt? Het is ook goed voor de andere organen: de huid en de nieren. En het verlaagt je bloeddruk!

Zoals je huid: het is het goedkoopste en meest effectieve anti-rimpeldrankje

En je nieren, het beschermt tegen meerdere vormen van nierschade

Tomatenpuree vermengd met water

Voor gezonde longen drink je dus het sap. En zeker in deze tijden van corona. Moet je dan pakken tomatensap gaan aanschaffen? Geenszins. Je kunt blikjes tomatenpuree kopen die je vermengt met water. Je hebt dan de tomaat in zeer geconcentreerde vorm, en een goede bron van lycopeen. Let er wel op of het biologisch is, en er geen suiker en zout zijn toegevoegd.

Roken en je longen: de rol van tomatensap

Even over roken en tomatensap. Een hoge inname van lycopeen (6.6 mg/kg 5) staat in verband met een afname van het risico op chronische longschade door roken. Tomatensap is ook voor het behoud van gezonde longen, omdat het sap het ontstaan van COPD belemmert. 6 Ben je astmapatiënt, dan kan het sap goed voor je longen zijn omdat het de zuurstof naar de longen bevordert. Dit gaat nog beter in combinatie met vitamine A (denk eens aan levertraan). Allerlei ontstekingsmechanismen worden dan verhindert, wat ook gunstig is bij bronchitis.

Hoe zit het met corona?

Vanwege al deze effecten van carotenoïden werkt tomatensap gezonde longen in de hand. Dit is ook gunstig bij virale infecties zoals corona. Omdat het de ontstekingsstormen indamt die van virussen afkomen. Daarnaast kan tomatensap, dankzij de carotenoïden, de voortgang afremmen van inflammatie door corona in een acute fase. Vooral bij ouderen omdat zij hogere spiegels van meerdere ontstekingsstoffen hebben. 7 Carotenoïden boosten je immuniteit vooral vanwege de antioxidant en anti-inflammatoire routes. Daarom kun je tomatensap als (makkelijk) middel gebruiken, dat goed voor je longen is.