Een ei per dag biedt veel gezonde voordelen

Een ei per dag biedt belangrijke voordelen voor de gezondheid, en dit is goed nieuws voor de liefhebbers. Volgens enkele nieuwe studies zijn er tal van goede redenen om een of twee eieren per dag te eten. Een ei zit nutritioneel zo goed in elkaar, dat dagelijkse consumptie de kans op een beroerte vermindert, en meer energie en een betere gezondheid geeft.

Dagelijks 1 tot 2 eieren: gezond

Eén ei per dag verlaagt de kans op een beroerte

Eén ei per dag verlaagt de kans op een beroerte (met 12%), blijkt uit een publicatie in American College of Nutrition.  Het gaat om een meta-analyse van studies tussen 1982 en 2015, waarbij de relatie tussen eierconsumptie, coronaire hartaandoening (276.000 personen) en beroerte (308.000 personen) bekeken werd. Er was geen relatie tussen eieren en een hartaandoening, terwijl er wel een reductie van het risico op een beroerte was. En hoewel de reductie bescheiden is, zijn er nog tal van andere redenen om dagelijks een ei te nuttigen.

Antioxidanten in een ei

Volgens senior auteur van de studie, dr. Dominik Alexander “beschikken eieren over veel positieve nutritionele bestanddelen, waaronder antioxidanten die oxidatieve stress en ontsteking verminderen.” Alexander meldt verder dat eieren een uitstekende bron van proteïnen zijn, die in verband staan met een lagere bloeddruk.

Belangrijke voedingsstoffen in eieren

In eieren zitten belangrijke voedingsstoffen

En dit is ei-goed nieuws. Gezien het feit dat een groot ei ongeveer 6 gram proteïnen van hoge kwaliteit bevat, antioxidanten (luteïne en zeaxanthine), de vitaminen E, D en A, is een ei bij het ontbijt een gezonde manier om de dag te starten.

De studie werd uitgevoerd door het  EpidStat Institute in Michigan en DLW Consulting Services in Utah en werd gefinancierd door het Egg Nutrition Center. Dit onderzoek zou dus gezien kunnen worden als belangenverstrengeling.

Cholesterol onmisbaar voor het brein

Maar of er nu sprake was van belangenverstrengeling in deze studie of niet, ook andere onderzoeken van de afgelopen tijd tonen dat eieren niet het cholesterol en de kans op hartaandoeningen en beroertes verhogen. De onmisbare rol van cholesterol voor het brein wordt steeds beter begrepen. De slechte reputatie die eieren (een lekkere, maar cholesterol-verhogende tikkende tijdbom) raakt steeds meer achterhaald.

Eieren op dagelijkse basis: veilig

Twee eieren staan gelijk aan een goede portie proteïnen.

Ook Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) deed onlangs onderzoek naar eierconsumptie en meldt ook dat het veilig is om eieren op een dagelijkse basis te eten. CSIRO onderzocht de data van 84.000 personen en vond dat eierconsumptie gekoppeld is aan een aantal positieve gezondheidsuitkomsten.

Door een dagelijks eitje eet je verder ook gezond

Er zijn nog meer goede redenen om dagelijks een ei te eten. Hoogleraar Manny Noakes van CSIRO zegt dat de voeding van wie regelmatig eieren consumeert, een beter kwaliteitsprofiel heeft in zijn totaliteit. Dit is met name zo bij mensen die eieren in de ochtend eten.

Goede nutriëntdichtheid

Eieren verminderen verkeerd snackgedrag

“Met andere woorden: wie eieren eet is ook eerder geneigd om meer groenten en minder gemaks- of junkfood te eten. Er is zeker ook nog ander onderzoek dat aantoont dat een proteïnerijk ontbijt de totale dagelijkse calorie-inname vermindert, als ook het snackgedrag,” legt Noakes uit. Volgens Noakes melden mensen die op een dagelijkse basis eieren consumeren, al binnen een korte tijd een betere gezondheid en meer energie.

Noakes:

“Vitaminen en mineralen zijn onder andere ijzer, foliumzuur en B12, andere nutriënten zijn de omega-3’s; precies zoals je ze in vis vindt. Ook bevatten ze carotenoïden, die verantwoordelijk zijn voor een goede gezondheid van de ogen. Vooral de eierdooiers hebben een hoge nutrientdichtheid. Anders dan de eierdooier-fobie ooit deed vermoeden, zitten er gezonde vetten in de dooier. Het is zonde om de dooier weg te gooien. “

“Meer en uitgebreidere studies laten onomstotelijk zien dat er geen relatie is tussen eierconsumptie en een verhoogd cardiovasculair risico. Er zijn verfijndere manieren gekomen om het plasma cholesterol te meten en er is onderscheid gekomen tussen goed en slecht cholesterol (HDL en LDL).”

Uit de CSIRO studie kwam dat twee eieren per dag juist het HDL-cholesterol (‘goede’) verhoogt, zonder dat dit het LDL negatief beïnvloedt.

Noakes benadrukt dat eieren juist voor oudere mensen belangrijk zijn: “Ouderen eten minder eieren, terwijl er juist tal van nutriënten in zitten die ontbreken in hun voeding.”