E-nummers

Mononatriumglutamaat -E621- update: MSG genotoxisch (studie) en MSG product geband

Instant noedels zijn geband in India om mononatriumglutamaat. De rechter noemt de risico’s van de neurotoxische stof voor de jeugd ‘zorgwekkend’. Food & Chemical Toxicology meldt dat MSG genotoxisch is. Volgens neurologen leidt MSG tot verhoogde glutamaat spiegels en zo tot verslaving en verstoort MSG het zenuwstelsel dusdanig, dat het tot (gedrags-) stoornissen leidt.

msg1

Instant noodles ‘onveilig’ vanwege mononatriumglutamaat

noodles1 De instant noodles van Maggi werden in 2015 geband in India, vanwege het ‘gevaar en de onveiligheid’ van de in de noodles aanwezige mono natrium glutamaat die buiten de veilige grenzen viel. In november maakte de noodles –onderdeel van Nestlé- weer een comeback, maar de kwestie is op dit moment nog niet afgehandeld: momenteel buigt het gerechtshof zich nog steeds over de vraag of de noodles veilig zijn of niet. (1, 2, 3, 4)

E621 genotoxisch

Food and Chemical Toxicology publiceerde in februari 2016 dat MSG genotoxisch is, met andere woorden: het beschadigt DNA en leidt zo tot erfelijke veranderingen kan veroorzaken (mutaties).


ramen noodlesJournal of Nutrition meldde eerder de risico’s van instant Noodles, Meer info


Mononatriumglutamaat is niet het enige wat ons brein aantast; meer van deze neuroloog:

Waarom tarwe, koolhydraten en suiker enorme impact op brein hebben
Granen, gluten en koolhydraten gif voor brein


Je kan ook de ‘MSG-smaak’ krijgen door het toevoegen van: tomaten, Parmezaanse kaas, champignons, nori, vissaus, Chinese kool en soja (hoewel deze ook zo zijn nadelen heeft).


Verhoogde glutamaat spiegels in brein en verslaving

glutamaatVolgens sommige neurologen leiden verhoogde glutamaat spiegels in het brein tot verslaving, en verergert mononatriumglutamaat (MSG, E621) deze verslaving. Russel Blaylock legde in zijn boek “Excitotoxins: The Taste that Kills,” ooit uit hoe bepaalde prikkelende aminozuren in het brein leiden tot de dood van neuronen; sommige bio chemicaliën jagen neuronen op stang, met name glutamaat, aspartaat en cysteïne. Blaylock zegt dat er al 30 jaar gevestigd bewijs is, dat excitotoxinen (die als smaakversterkers worden ingezet) gif zijn. Hij stelt dat het brein twee natuurlijke methodes van controle heeft: de eerste is de balans tussen interne chemicaliën en de tweede is de selectieve screening van chemicaliën van buitenaf, die worden toegestaan. Helaas gaat het niet altijd even goed met deze twee natuurlijke controle methodes. Blaylock is een gepensioneerd neurochirurg, auteur en gezondheidscoach, en vrij omstreden omdat hij niet alleen waarschuwt voor excitotoxinen, maar ook voor statinen, de verborgen gevaren van vaccins, stapeling van kwik in het brein en fluoride in het drinkwater.

Mononatriumglutamaat, glutamaat in vrije vorm

Niet alleen Blaylock waarschuwt voor mononatriumglutamaat (engels: monosodiumglutamate), ook andere neurologen melden steeds weer de negatieve effecten van MSG op het brein, zoals dr. Perlmutter. Zo presenteerde hij op de 35th Annual Meeting of the American Academy of Environmental Medicine (AAEM) een duidelijk inzicht in het ontstaan van een reeks ziekten (met name neurologische aandoeningen) en de rol van glutamaat in vrije vorm:

Stoffen die leiden tot de dood van neuronen bij mensen die hier genetisch vatbaar voor zijn, zijn toxinen uit het darm microbioom, metalen, pesticiden, bepaalde voeding, chronische infectie, stress responses en antigenen. Mitochondriën (microscopische structuren/energiefabriekjes binnen onze cellen, afgesloten door eigen membranen) zijn de locaties voor adenosine trifosfaat (ATP), bevatten hun eigen DNA, ribosomen en maken sommige van hun eigen eiwitten. Bij veel ziekten is er sprake van een inadequate energieproductie van de mitochondriën. Het DNA binnen de mitochondriën wordt soms abnormaal. Perlmutter: “Oxidatieve schade aan het DNA binnen de mitochondriën is naar geschat 10x groter dan schade aan het nucleaire DNA (kortom: DNA dat nodig is voor de celdeling). De rol van de mitochondriale energiestofwisseling in combinatie met de toxische effecten van prikkelende neurotransmitters is dus cruciaal. Prikkelende (exciterende) neurotransmitters zoals glutamaat stimuleren bepaalde neuronale receptoren, en wanneer deze door een onvoldoende ATP productie verandert worden, leidt dit tot een reeks van gebeurtenissen die uitmonden in neuronale dood. Bij een normale mitochondriale ATP productie blokkeert de magnesium ion een receptor van de exciterende neurotransmitter glutamaat. Bij een abnormale productie is de controle weg en vloeit calcium de cellen in. Deze calcium-influx is het omslagpunt dat een reeks van acties in gang zet die leidt tot de dood van de zenuwcellen. Parkinson’s en Alzheimer hebben gemeen, dat de mitochondriale disfunctie tot excessieve productie van vrije radicalen en oxidatief weefselschade leidt die het brein beperken. Om de neuronen te beschermen is de eerste stap het vermijden van MSG, welke overvloedig is toegevoegd aan bewerkte voeding.

Autisme en andere neurologische- en ontwikkelingsstoornissen

Biochemiste dr. Reid stelt dat niet alleen autisme, maar ook andere neurologische- en ontwikkelingsstoornissen te maken hebben met de inname van glutamaat. E621 is giftig voor het zenuwstelsel en schaadt dus de hersenen. Het kan dan ook persoonlijkheidsveranderingen, woedeaanvallen, schizofrenie, apathie en gedragsstoornissen veroorzaken. Meer informatie hierover lees je in: E-nummer 621 verstoort zenuwstelsel ernstig. Waar zit het in? Daarin lees je ook waar het inzit.

‘MSG onschuldig’

Parallel lopend aan de waarschuwingen tegen MSG, zijn de beweringen dat MSG volkomen onschuldig is, en dat de gemelde problemen en waarschuwingen m.b.t. E621 volkomen uit de lucht gegrepen zijn. Wetenschappers die de problemen melden worden veelal afgebrand in de wetenschappelijke wereld, en wie erover schrijft doet aan bangmakerij. Want hoe kan een natuurlijk aminozuur nu voor problemen zorgen?

Wat is mono natrium glutamaat eigenlijk

glutamaatHet is een veelvoorkomend voedingsadditief die gebruikt wordt als smaakversterker en nummer E621 heeft. Het wordt gewonnen uit het aminozuur glutamaat of glutamine zuur; een aminozuur die rijkelijk aanwezig is in de natuur. Glutamaat is een van de niet-essentiële aminozuren, wat inhoudt dat het lichaam dit zelf kan produceren. Glutamaat wordt gebruikt als neurotransmitter in het zenuwstelsel en als energiebron. Het dient veel functies in het lichaam en wordt in praktisch alle voeding gevonden. MSG is een wit kristalachtig poeder dat lijkt op keukenzout of suiker. Zoals de naam al zegt, is MSG een product van natrium en glutamaat. Glutamaat in MSG wordt gemaakt door fermentatie van zetmelen, en er is chemisch gezien geen verschil tussen glutamaat in MSG en glutamaat in natuurlijke voeding.

Glutamaat in MSG is echter niet gebonden binnen grote proteïne molecules die afgebroken moeten worden, en het lichaam heeft makkelijker toegang tot deze vrije vorm van glutamaat. Kort gezegd is MSG een zoutmolecuul gecombineerd met aminozuur L-glutamaat. De zoutmolecuul wordt gebruikt om de glutamaat molecuul te stabiliseren.

Lager dopamine- en serotonineniveau

Er zijn veel oude(re) studies over MSG en die melden alleen het uitlokkende effect van de stof op migraines en ‘opvliegers’; het zogeheten chinees restaurant-syndroom). Een studie uit 2014 onderzocht de in vivo effecten van MSG, en ook van aspartaam, op het cognitieve gedrag en biochemische parameters zoals neurotransmitters en oxidatieve stress in het hersenweefsel van muizen. Aspartaam en MSG bleek in de ‘MSG-groep’ verstorende effecten te hebben op cognitieve responses, geheugen en leervermogen. Ook waren de serotonine- en dopaminespiegels afgenomen alsmede de glutathionwaarde.(5) In februari 2016 publiceerde Food and Chemical Toxicology dat MSG genotoxisch is voor menselijke perifere lymfocyten. (6) MSG vermindert de aanmaak van betacellen (insulineafscheidende cellen) in de alvleesklier (7) en beïnvloedt de nierfunctie, bij ratten. (8)

Dopamine, verslaving

Tot voor kort werd aangenomen dat neurotransmitter dopamine de krachtigste regulator van verslaving was. Dopamine regelt grotendeels motivatie en verlangen, door een specifieke set van neuronen in het brein die verbonden zijn aan de prefrontale kwabben.

Langdurige blootstelling aan E621 verhoogt glutamaatspiegel in brein

Psychische stoornissen

Zo veroorzaakt bijvoorbeeld cocaïne een krachtige vrijlating van dopamine in deze breinregio’s. Studies hebben laten zien, dat glutamaat receptoren en verhoogde glutamaatspiegels in het brein tot verslaving kunnen leiden, en vooral tot de terugkeer van verslaving. Wanneer er via de voeding veel MSG (mononatriumglutamaat, E621) geconsumeerd wordt, kan dit verslaving verergeren. Een langdurige blootstelling van MSG kan de spiegels in de hersenen verhogen. (9, 10)

Een verhoogde glutamaatspiegel is slecht nieuws voor mensen die ontvankelijk zijn voor psychische stoornissen en schizofrenie-patiënten, zo publiceerde Neuron, omdat het de weg naar deze stoornissen plaveit. (11)

Beschermende werking van o.a. magnesium

Energie, magnesium en antioxidanten

In het brein wordt de correcte balans behouden door processen die overtollig glutamaat (of glutamine zuur) verminderen bij de glutamaat receptoren. Bij sommige processen wordt extra glutamaat opgeslagen rond de gliacellen. Het vergt veel energie om de juiste enzymen voor dit proces te activeren. En als deze energie er niet is, staan de neuronen continu bloot aan de prikkelende glutamaat. Dit beschadigt hen en uiteindelijk, als het energiegebrek aanhoudt, gaan ze dood. Voor andere beschermingsprocessen is voldoende magnesium nodig om de opname van glutamaat te blokkeren, evenals voldoende vitamine C, E, glutathion en andere antioxidanten, zodat de vrije radicalen die binnen de neuronen gegenereerd worden door glutamaat, aspartaat en cysteïne ongedaan gemaakt worden.

Glutathion bestaat uit de excitotoxinen cysteïne en glutaminezuur, plus glycine. Echter, glutathion kan alleen uit deze aminozuren gevormd worden als er voldoende magnesium en kalium aanwezig zijn. Als vrije radicalen niet ingedamd worden, stimuleren ze de vrijzetting van meer excitotoxinen uit de voorraad. Volgens Blaylock produceert dit een vicieuze cirkel waarbij excitotoxinen de formatie van vrije radicalen stimuleren en de vrije radicalen zorgen op hun beurt voor verdere ophopingen van excitotoxinen. We hebben er dus veel belang bij om voldoende magnesium en antioxidanten te consumeren.

Bloed-brein barriere

msg3

Een andere belangrijker manier waarop neuronen meestal beschermd worden is via het circulatiesysteem in de hersenen, waarvan de vaatwanden bepaalde chemicaliën toelaat in het brein en anderen de toegang wordt onthouden; dit heet de bloed-brein barrière. Er is een tight junction tussen de cellen, waarlangs antioxidanten zoals vitamine C en E kunnen passeren. Deze barrière is nog niet goed ontwikkeld bij kinderen.

De bloed-brein barrière kan tijdelijk worden afgebroken door bijvoorbeeld een beroerte, hersenschade, hoge bloeddruk, hersenvliesontsteking en zelfs ernstige hypoglykemie. Ook bij oude mensen is de barrière vaak niet meer in tact. Kleine beroertes waar men zich niet van bewust is kunnen toegang bieden voor excitotoxinen, die de bloed-brein barrière passeren. Glutamaat en aspartaam zijn vrij klein en kunnen passeren, terwijl gelijktijdig grotere moleculen nog steeds buiten gehouden worden. Volgens Blaylock kan de excitotoxine cysteïne makkelijk door een intacte bloed-brein barrière komen en bevatten gehydroliseerde groenteproteïnen cysteïne. Soms is het toegevoegd aan brooddeeg.

Hormonale problemen

Sommige delen van de hersenen hebben helemaal geen barrière systeem, zoals de hypothalamus die bij de hormoonfunctie betrokken is. Grote experimenten hebben aangetoond dat excitotoxinen –zoals mononatriumglutamaat- uit voeding grote hormonale problemen veroorzaken. Een studie waarbij MSG aan zwangere muizen werd gegeven liet dezelfde ontstane schade zien bij het nageslacht, en bevestigde dat glutamaat door de placenta gaat en de foetale bloedstroom in komt. De dieren waren kort, obese en konden zich maar moeilijk seksueel reproduceren. Je kunt je afvragen of het grote aantal mensen met obese problemen al vroeg blootgesteld waren aan excitotoxinen, omdat obesitas een van de duidelijkste symptomen van blootstelling aan MSG en andere excitotoxinen is. Een belangrijke karakteristiek is dat het overgewicht niet lijkt samen te hangen met de voedselinname. Dit kan verklaren waarom geen enkel dieet werkt bij sommige mensen, hoe ze ook hun best doen.

Het is ironisch dat veel mensen frisdrank drinken met kunstmatige zoetstoffen, terwijl aspartaam dezelfde problemen kan veroorzaken als glutamaat qua overgewicht. De exacte omvang van door MSG opgewekte obesitas is onbekend, hoewel mensen hogere glutamaatspiegels in het bloed hebben dan welk zoogdier dan ook, na inname van MSG.

Zwangere vrouwen worden zelden gewaarschuwd voor de gevaren van excitotoxinen voor de foetus. Dankzij het pionerende werk van dr. John Olney is puur MSG verwijderd uit babyvoeding.

Overdaad schaadt

msg4MSG wordt in veel voeding toegevoegd. Het prikkelt onze smaakpapillen en het zou zelfs lauwe pap nog smakelijk maken. Het zit in kombu, wat al vanaf oudsher als smaakversterker in Japan gebruikt zou zijn. In 1908 ontdekte een Japanse wetenschapper dat glutamaat de actieve stof in kombu is. Zo’n 25 jaar later werd mononatriumglutamaat massaal gebruikt en was het big business. Japanse koks ontdekten dat MSG zelfs de meest smakeloze brijen een heerlijke smaak gaf. In de Tweede Wereldoorlog werd het in de voeding van Japanse soldaten gebruikt. Al snel volgde de Amerikaanse voedingsindustrie en ging MSG gebruiken. Vanaf de jaren 40 is het gebruik elk decennium verdubbeld. Vandaag de dag wordt MSG toegevoegd in soepen, chips, fast food, diepvriesvoeding, kant-en-klaar maaltijden en voeding in blik. Het is een geschenk uit de hemel voor de dieetindustrie, omdat veel vetvrije voeding niet echt ergens naar smaakt. Regelmatig wordt MSG en gerelateerde toxinen in vermomde vormen toegevoegd, zoals ‘hydrolyzed vegetable proteïn’, ‘vegetable proteïn’, ‘natuurlijke smaakstoffen’, en ‘kruiden’. Elk van deze kan 12 tot 40 % MSG bevatten.

Het is net als met suiker en andere dingen: overdaad schaadt, dat weten we allemaal. Het punt is misschien niet eens de MSG an sich, maar het probleem dat we er niet meer aan ontkomen. Veel voedingsmiddelen zijn ermee ‘besmet’, al dan niet onder een andere naam. Als consument is het erg moeilijk om nog zelf een keuze te maken, wel/niet. Men krijgt het door de strot geduwd, tegen wil en dank. Elke overdreven overdaad, al zouden het bij wijze van spreken gezonde worteltjes zijn, leidt tot disbalans. Zelfs van water kan je nog teveel drinken, wat tot watervergiftiging kan leiden. Zeggen we dan ook ‘dat kan niet, want water is natuurlijk’?

Helaas hebben de voedingsfabrikanten een nog gevaarlijker product toegevoegd; gehydroliseerde groente proteïne, die drie bekende excitotoxinen bevat waaronder MSG.

Excitotoxinen vermijden

Additieven die altjd MSG bevatten.

 • Mononatrium glutamaat
 • Gehydrolyseerde groente proteïne
 • Gehydroliseerde proteïne
 • Gehydroliseerde plantproteïne
 • Plant proteíne extract
 • Natrium (of sodium) caseïnaat
 • Calcium caseïnaat
 • Gist extract
 • Getextureerde proteïne
 • Geautolyseerd gist
 • Gehydroliseerd havermeel

Additieven die vaak MSG bevatten

 • Malt extract
 • Malt smaakstof
 • Bouillon (broth)
 • Natuurlijke smaakstof
 • Natuurlijke smaakstoffen van rund en kip
 • Seizoenskruiden
 • Additieven die MSG of andere excitotoxinen kunnen bevatten
 • Carrageenan enzymen
 • Soja proteïne concentraat
 • Soja proteïne isolaat whey
 • Proteïne concentraat

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.

Meer lezen over E621:
Hoe ontgiftig je van mononatriumglutamaat, E621?


E621 steeds meer vervangen door gistextract: maar let op, dit is hetzelfde.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)