Hoge doses vitamine C pakken agressieve vormen darmkanker aan

OEDGEZOND.INFO

De kracht van vitamine C kan op een dag ingezet worden om darmkanker aan te pakken, volgens een studie in Science. Hoge doses vitamine C blijken agressieve vormen van darmkanker adequaat aan te pakken en dusdanig dat de kankercellen sterven.

Sterke stijging darmkanker

Er is een sterke stijging van het aantal gevallen van darmkanker, en de ziekte komt op jongere leeftijd voor. Verwacht wordt dat er in de komende 15 jaar een toename van 90% zijn van darmkanker onder jonge mensen tussen de 20-34 jaar. De oorzaken: inactiviteit, koolzuurhoudende drankjes en junk food. (1) (2) Jama Network)

Agressieve vormen darmkanker

Ongeveer de helft van de gevallen betreffen mutaties in de KRAS en BRAF genen; deze vormen zijn agressiever en reageren niet voldoende op de huidige behandelingen.

Van vitamine C wordt in het algemeen aangenomen dat het de gezondheid verbetert, vanwege de antioxidatieve effecten, die celschade vertragen.

Equivalent van 300 sinaasappelen

Maar het team geleid door dr. Lewis Cantley (Weill Cornell Medicine) merkte dat het tegenovergestelde het geval is bij KRAS en BRAF vormen van darmkanker. In deze kankercellen zorgen hoge doses vitamine C juist voor oxidatie, en dit is gunstig voor patiënten.
In celculturen van muizen zagen ze dat hoge doses vitamine C –met een equivalent van ongeveer 300 sinaasappelen- de groei van tumoren met KRAS en BRAF-mutaties tegenhoudt. Het team heeft nu goede hoop dat de bevindingen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe behandelingen.

Trojan horse effect

In een zuurstofrijke omgeving, zoals in de menselijke aders, raakt een deel van vitamine C –ook wel ascorbinezuur genoemd- geoxideerd en wordt vervolgens omgezet in een nieuw bestanddeel: dehydroascorbine zuur (DHA). Onderzoekers weten al geruime tijd dat deze specifieke membraam proteïne –bekend als glucose transporteur GLUT1- de ingang van zowel glucose als DHA in de cellen mogelijk maakt. Dit is iets dat ascorbinezuur niet kan doen. Wat DHA deed – eenmaal in de cellen-was tot nu toe een raadsel.  De huidige studie onthult dat DHA zich gedraagt als een paard van Troje. Eenmaal binnen, proberen natuurlijke antioxidanten in de kankercel DHA terug te zetten naar ascorbinezuur; door dit proces raken deze antioxidanten uitgeput en sterft de cel van oxidatieve stress.

Dr. Cantley legt uit dat de meeste normale cellen GLUT1 uitdrukken. Maar omdat de door KRAS en BRAF gemuteerde kankercellen veel glucose moeten opnemen –om te overleven en te groeien- is er een opregultatie van GLUT1 expressie. De door KRAS en BRAF gemuteerde cellen produceren meer reactieve zuurstof dan normale cellen en hierom hebben ze meer antioxidanten nodig om te overleven. Door deze kenmerken zijn deze kankercellen bij uitstek kwetsbaar voor DHA.

 Meer onderzoek nodig
Omdat vitamine C cellulaire functies op verschillende manieren beïnvloedt –niet alleen als anti- of pro-oxidant- moet de impact van een hoge dosis vitamine C op normale en immuuncellen verder onderzocht worden.

Dr. Cantley : “Dit is geen type behandeling waar je zomaar in moet stappen zonder kennis over de exacte gang van zaken binnenin de tumor.”

Ook nuttig bij nier-, blaas- en alvleesklierkanker

Desalniettemin zijn de onderzoekers optimistisch over het feit dat ze nu een mechanistische rationalisatie hebben om de mogelijkheden van vitamine C m.b.t. aan KRAS en BRAF gerelateerde kanker te behandelen. Ze denken dat de studie kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe biomarkers, zodat artsen beter kunnen bepalen welke behandeling het meest geschikt is.De inzichten kunnen ook nuttig zijn bij andere moeilijke kankervormen waarbij een opregultatie van GLUT1 expressie is, zoals renaal cel carcinoom (nierkanker), blaaskanker en alvleesklierkanker.

Intravenueze injecties

Toediening zou dan naar alle waarschijnlijkheid via intraveneuze injecties moeten gebeuren. Orale doses zijn niet efficiënt genoeg om door de darmen opgenomen te worden om de benodigde hoge serumconcentratie te verkrijgen die de toxiciteit aan de kankercellen veroorzaakt. In ander recent onderzoek toonde klinische testen m.b.t. het toebrengen van toxiciteit aan kankercellen goede veiligheidsprofielen voor intraveneuze infusie van vitamine C, in doses die zich omzetten naar soortgelijke serumconcentraties.

Verder meldt Science dat sommige darmbacteriën antikankerbehandelingen een boost geven, zoals de bifidobacterium. Lezen

Bron:

Science/Vitamine C kills tumor cells

1. Increase in Incidence of Colorectal Cancer in Young Adults, Rate Expected to Rise
2. Flinke toename darmkanker onder 20-34-jarigen verwacht