Natuurlijke middelen tegen pijn, hoe pas je ze toe?

In “Deze natuurlijke pijnstillers werken volgens studies” las je welke kruiden en planten pijnstillend werken. Maar hoe pas je natuurlijke middelen tegen pijn toe?

Wat je verder nog kunt lezen:

Hoe morfine chronische pijn veroorzaakt

Top 10 natuurlijke pijnstillers (bewezen) bij migraine

De 4 beste natuurlijke pijnstillers (en meest onderzocht)

Natuurlijke spierontspanners die werken

Deze 6 natuurlijke anti-griep middelen zijn toppers


Natuurlijke middelen toepassen


Kurkuma

natuurlijke middelen tegen pijn
Kurkuma is een van de natuurlijke middelen tegen pijn

Hoeveel/hoe kies je het juiste kurkuma supplement?

 • Kurkuma in zijn geheel is beter dan de geïsoleerde kurkumine bij ontstekingsziekten zoals artritis, tendinitis en auto immuunziekten. Dr. Weil, integratief geneeskundige, beveelt 400 tot 600 mg kurkuma extract aan in tablet- of capsulevorm, drie keer per dag of zoals geadviseerd wordt op het label.
 • Het product moet 95% curcuminoïden bevatten. Zowel kurkuma als kurkumine worden alleen goed geabsorbeerd met zwarte peper of piperine (een bestanddeel van zwarte peper). De volle voordelen worden pas na 8 weken duidelijk.

Veiligheid kurkuma

 • Kan beter niet gebruikt worden bij galstenen of een aandoening van de galwegen.
 • Ook mag dit niet zonder medisch toezicht gebruikt worden door zwangere vrouwen.
 • Overmatig gebruik kan tot maagproblemen of maagzuur leiden.
 • Piperine heeft een wisselwerking met fenytoïne, propranolol en mogelijk met de chemobehandeling bij borstkanker. (1) (2)

Gember

gember natuurlijke pijnstiller
Ook gember hoort bij de natuurlijke middelen tegen pijn, en is vooral effectief bij vormen van artritis

Wat doet het?

 • Beïnvloedt ontstekingsprocessen op cellulair niveau en gemberextract is volgens onderzoek een geschikte vervanger van NSAID’s (ontstekingsremmende geneesmiddelen die niet behoren tot de groep van de corticosteroïden).
 • Gemberextract zit in capsules, tincturen, thee, poeder, oliën. Capsules leveren meer voordelen dan andere vormen. En om de meest effectieve vorm te kiezen, moet je de puurste gember hebben voor het grootste effect. Ook kun je de capsules het beste met voeding innemen, omdat geconcentreerde vormen de maag van streek kan maken.

Welke dosis?

 • Helaas biedt gemberthee niet genoeg om effect op pijn en ontsteking te hebben.
 • Twee keer per dag een capsule met 255 mg gember zou genoeg moeten zijn om effect te sorteren binnen een periode van ongeveer 6 weken. De eerste 4 á 6 weken probeer je dagelijks een capsule met 100 tot 200 mg gember.
 • Als je toch liever op een ‘normale’ manier gember neemt, is er goed nieuws: Journal of Pain publiceerde een studie waaruit blijkt date en paar eetlepels geraspte gemberwortel spierpijn met 25% vermindert.( 3) ( 4) (5)

Neem geen gember wanneer je bloedverdunnende middelen neemt.


Basilicum

basilicum ontgift en bestrijdt pijn
Basilicum bestrijdt ook pijn. Is vooral effectief in combinatie met gember en kurkuma

Op de British Pharmaceutical Conference werd informatie gepresenteerd waaruit blijkt dat de orale inname van basilicum extract (zowel ocimum americanum als ocimum tenuiflorum) gewrichtszwellingen binnen 24 uur met 73% doet slinken. Hoort dus echt bij de natuurlijke natuurlijke middelen tegen pijn.

Waarvoor basilicum?

 • Ook dit kruid blijkt weer niet onder te doen voor synthetische ontstekingsremmers, zoals de onstekings-, pijnremmende en koortsverlagende diclofenac, maar dan zonder de bijwerkingen zoals buikpijn en gastrointestinale irritaties.
 • Met basilicum hoef je niet perse op zoek te gaan naar een extract: wanneer je gekookt water over verse bladeren giet, of basilicumblad aan voeding toevoegt kan dit al effect hebben op ontsteking, bronchitis, astma, artritis en huidaandoeningen.
 • Maar ook verlaagt het de bloedsuikerspiegel. Het is de eugenol die het hem doet; deze stof geeft basilicum de karakteristieke geur en is de actieve molecule die de anti-ontstekingseffecten bewerkstelligt. (7)

Welke plant bevat het meeste eugenol?

 • Het blad van de basilicumplant is kleiner bij Europese versies (ocimum basilicum of zoete basilicum), hoe sterker de geur, des te meer eugenol het bevat. Ocimum basilicum bevat niet dezelfde hoeveelheid eugenol als de twee eerder genoemde versies.
 • De Aziatische basilicum heeft een sterker effect.

Basilicum olie maken

Basilicum: je lever en nieren zijn er ook blij mee
 • Simpele manier: doe verse biologische basilicumdelen in een pot (knip het door) en verwarm dit op een zacht vuur (au bain marie), laat dit 3 uur zo staan op zacht vuur. Na 3 uur zeef je dit en meng je dit in een pot met een dragende olie.
 • Beter is: De plantdelen in een pot olie doen en dit 3 weken in het volle licht laten staan, maar bij gebrek aan wekenlang vol licht kan de au-bain-marie methode toegepast worden.

Ook eenvoudig

Breng een pan water aan de kook. Voeg je basilicumdelen toe en laat dit 10 tot 60 seconden in het water staan. Het blancheren doet de stoffen goed tot hun recht komen. Dep het droog en knijp de basilicum niet fijn. Doe de basilicum in een blender, samen met ¾ kop olijfolie. Bewaar het vervolgens maximaal 7 dagen in de koelkast.

Lekker om over de voeding te doen, en probeer het ook eens op de huid (effectiever in combinatie met essentiële oliën) om pijn en ontsteking te verlichten.


Etherische olie eugenol

Je kunt ook de essentiële olie eugenol nemen voor uitwendig gebruik. Deze ruikt naar kruidnagel en dat is niet zo gek, omdat de etherische olie van kruidnagel voor minimaal 80% uit eugenol bestaat. Natuurlijk kan je ook kruidnagelolie nemen. Deze olie verdun je met een dragende (=neutrale) olie en uitwendig gebruiken op pijnlijke plekken. Gebruik hem niet onverdund en probeer je mengsel eerst uit op de binnenkant van de pols, om te zien hoe je huid dit verdraagt.


Duivelsklauw

Ook een van de krachtigste natuurlijke middelen tegen pijn.

 • Van duivelsklauw-extract wordt 2.6 gram per dag genomen. Dit voorziet in 57bmg harpagoside en 87 mg iridoïde glycoside. Bij rugpijn wordt dagelijks 50-100 mg van het actieve ingrediënt harpagoside gebruikt.3 4 5 6
 • Net als van berkenblad kun je hier zelf een crème mee maken, op dezelfde manier. Gedroogde duivelsklauw en andere duivelsklauwproducten kun je hier kopen.

Berkextact

Misschien de bekendste van de natuurlijke middelen tegen pijn.

 • De essentiële olie van berk is giftig, mag niet oraal gebruikt en ook niet bij zwangerschap. Kan huidirritaties geven. Dus je mengt een hele kleine hoeveelheid van de olie met een dragende olie, en probeert dit mengsel eerst voorzichtig uit op de binnenkant van de pols. 7
 • Berkenextract is ook in vloeibare vorm te koop, je volgt de aangegeven dosis op de verpakking.
 • Er zijn veel berksoorten, maar de suikerberk vinden we niet in de natuur in Nederland. Inheemse berken zijn alleen de betula pendula (ruwe berk) en betula pubescens(zachte berk). Hier kost 500 mg berkenblad (betula lenta) 6,50 euro. Wil je eerst een kleine hoeveelheid kopen, hier is gedroogde berkenblad te koop voor 4,05 per 25 gram.

Zelf crème maken met essentiële olie

 • Je neemt 40 ml basisolie, 2 theelepels cacoaboter (of sheabutter), 6 theelepels emulgerende wax (of bijenwas), 250 ml berkenwater (aftreksel van het gedroogde berkenblad), 10 tot 20 druppels berken (betula lenta, sweet birch) essentiële olie.
 • Je smelt de cacaoboter en wax au-bain-marie (tot 60 graden). Dan voeg je rustig de olie toe en verwarmt het geheel in een ander pannetje tot 65 graden. Het berkenwater verwarm je in een ander pannetje (tot 60-65 graden).

Nu afmaken, dat doe je zo

 • Wanneer het vet gesmolten is, meng je het berkenwater er doorheen. Zorg dat het een glad geheel wordt. Als laatste voeg je de essentiële olie toe: wanneer de crème is afgekoeld tot 35 graden.
 • Giet dit in een gesteriliseerde, goed afsluitende pot en bewaar het op een donkere koele plaats.
 • Nog makkelijker is: smelt 50 gram vaseline au-bain-marie. Hierna voeg je het gedroogde berkenblad toe. Dit laat je een paar uur op een zacht vuurtje staan. Zeef het, en roer er als laatste de olie door (wanneer de zalf de juiste textuur heeft). Bewaren: als hierboven.

Smeer dit op pijnlijke plekken, maar probeer dit eerst met de nodige voorzichtigheid. Dit is trouwens ook goed bij cellulitis

Wintergreen

 • Je begrijpt gezien de hoeveelheid salicylaten dat essentiële olie wintergreen erg giftig is. Je neemt dit dus beslist niet in.
 • Verdun dit dan ook absoluut door een zeer kleine hoeveelheid in een dragende olie, zoals olijfolie of kokosolie.
 • Nog beter mengt de essentiële olie met munt-, tijm-, citrus- en oregano olie. Bij pijnen gebruik je 3 (tot maximaal 6) druppels in een eetlepel en dit masseer je voorzichtig op de huid.
 • Voor verdamping gebruik je 8 druppels in een aromalamp.

Het verbetert overigens ook de stemming.


Wilgenbast

wilgenbast tegen pijn
Wilgenbast is een bekend middel tegen pijn

Ook een van de bekende natuurlijke middelen tegen pijn.

 • Een crème van met wilgenbast maak je op dezelfde manier als gedroogde duivelsklauw en berkenblad.
 • Gedroogde wilgenbast om een aftreksel van te maken, kost hier per 500 gram 7,95 en is puur natuur. Om thee te maken: overgiet een theelepel (2g tot 3g) per kop met heet water.
 • Laat 20 minuten trekken.
 • Max. 4 koppen per dag. Je kunt ook kruidentinctuur van wilgenbast nemen die 100 gram gedroogde bast van salix alba bevat.
 • Een flesje van 100 ml kost hier 11,30 euro. Wil je eerst een kleine hoeveelheid kopen, hier is gedroogde witte wilgenbast te koop voor 1,80 per 25 gram.
 • Etherische olie van wilgenbast kan ook white willow bark heten.

Zure kersen

Extract van zure kersen is verkrijgbaar in poedervorm en in capsules. Zure kersen zijn ook verkrijgbaar in het diepvriesvak in de meeste supermarkten.


Pepermuntolie

 • De olie is naar alle waarschijnlijkheid veilig indien voorschriften gevolgd worden, maar mag niet gebruikt worden wanneer er sprake is van te weinig maagzuur (achloorhydrie). Een overdosis kan leiden tot veranderingen in ademhaling, buikpijn, diarree, blaasproblemen, depressie en verlies van bewustzijn.
 • De bestanddelen in pepermuntolie zijn menthol, menthyl acetaat, 1,8-cineol, limoneen, beta-pineen en beta-caryofylleen.
 • Bij PDS wordt 3x per dag 0.2 ot 0.4 ml pepermuntolie in capsulevorm. Bij dyspepsie wordt 90 mg olie i.c.m. 50 mg dragende olie genomen.

Boswelia

 • Boswellia is verkrijgbaar als extract in poeder-, capsule- of tabletvorm. Je volgt de aangegeven dosis. Mag niet gebruikt worden tijdens zwangerschap en bij borstvoeding. (7)
 • Voor een betere spijsvertering neemt men meestal 500 mg per dag in meerdere doses,
 • Bij verwondingen 4x per dag 500 mg en bij artritis 500 tot 2000 mg per dag in 2 doses.
 • Overleg altijd met een arts, in verband met mogelijk interacties met antibiotica, bloedverdunners en rustgevende middelen.
 • Bijwerkingen kunnen zijn: misselijkheid, overgeven, diarree en excessief bloedverlies. 8 9

Capsaïcine

 • Zalven en cremes met capsaïcine worden in drogisterijen en apotheken verkocht.
 • Volgens professor Philip Gregory, auteur van Natural Medicines Comprehensive Database, gebruik je bij artritis en neuropathische pijn een 0,025% of 0,075% crème, 1 tot 4 keer per dag.
 • Er zijn ongeveer twee weken nodig voor de beste resultaten. 10 11 12