Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Tarwe, gluten

Voeding zonder gluten kan neuropathische pijn verminderen

Share Button

Een dieet zonder gluten kan neuropathische pijn verminderen. Toen patiënten een glutenvrij dieet volgden, waren ze grotendeels pijnvrij.

Gluten en neuropathische pijn

Het gaat om een kleine studie, die in april gepresenteerd zal worden op de American Academy of Neurology’s 70th Annual Meeting in Los Angeles. Auteur van de studie is Panagiotis Zis (University of Sheffield). Het onderzoek laat niet zien dat gluten de pijn veroorzaken, maar toont een verband tussen glutenvrije voeding en de vermindering van pijn.

Een overgevoeligheid voor gluten is in verband gebracht met perifere neuropathie; een conditie waarbij de perifere zenuwen beschadigd zijn. Dit veroorzaakt zwakte, een doof gevoel en pijn –meestal in de handen en voeten. Als een persoon zenuwpijn heeft die niet verklaard kan worden en hierbij overgevoelig voor gluten is, wordt er gesproken van gluten neuropathie.

Groot verschil

Aan het onderzoek deden 60 mensen mee met gluten neuropathie. De gemiddelde leeftijd was 70 jaar. Degenen die een glutenvrij dieet volgden waren meer pijnvrij dan mensen die dat niet deden. Het verschil was behoorlijk groot.

Meer onderzoek is nodig om de resultaten te bevestigen.

In welke mate/en of gluten de veroorzakers van neuropathie zijn, is niet duidelijk. Wel is bekend dat het verband tussen glutengevoeligheid en neuropathie bestaat. Antigenen die verbonden zijn aan coeliakie zijn wel bij de meeste neuropathie patiënten aanwezig (een studie meldt: bij 80%). 1 De connectie tussen fibromyalgie en gluten is er ook: er zou een aanzienlijke verbetering optreden als er glutenvrij gegeten wordt. 2

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.