Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Huidproblemen

Zo pak je (post-inflammatoire) hyperpigmentatie met natuurlijke middelen aan

post inflammatoire hyperpigmentatie
Share Button

Heb je last van (post-inflammatoire) hyperpigmentatie? Dan geeft dit artikel je een schat aan bruikbare informatie. Er zijn een aantal bewezen, natuurlijke en effectieve manieren (oraal en uitwendig) om de pigmentatie sneller te doen vervagen, op een veilige manier.

post inflammatoire hyperpigmentatie
Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Post-inflammatoire hyperpigmentatie

Wanneer na huidbeschadigingen –zoals acne- donkere pigmentverkleuringen op de huid zijn achtergebleven, is er sprake van post inflammatoire hyperpigmentatie.

Soms gebeurt het dat een vervelende huidaandoening zo goed als tot de verleden tijd behoort, maar dat je met een overblijfsel zit: donkere pigmentvlekken op de huid, die lijken op littekens. Gelukkig is PIH van voorbijgaande aard, maar de donkere vlekjes kunnen belastend zijn. PIH kan voorkomen na huidontstekingen, acne, eczeem, psoriasis of insectenbeten.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) verdwijnt vanzelf weer, maar je moet geduld hebben. En ondertussen kun je je er aardig ongemakkelijk onder voelen. Misschien voel je je genoodzaakt om je huid te camoufleren, en schaam je je om met ongecamoufleerde huid de deur uit te gaan.

Gelukkig zijn er natuurlijke en veilige manieren om het herstelproces van je huid te versnellen.

Oorzaken van hyperpigmentatie

Mensen met een donkere huidskleur hebben meer kans op de hyperpigmentatie, maar ook wanneer je een ‘mediterraanse’ huid hebt, komt de aandoening meer voor.

Acnebehandelingen kunnen PIH tot gevolg hebben; het is namelijk een van de bijwerkingen van antibioticalotions en –crèmes met onder andere erythromycine of clindamycine. Ook de anticonceptiepil, misschien wel genomen om acne te verminderen, zou dit tot gevolg kunnen hebben. (Uit: NHG, Standaarden voor de huisarts, R. M. M. Geijer)

Huid agressief behandelen of kans geven tot herstel

Wat doe je bij een huidprobleem als post-inflammatoire hyperpigmentatie? Blijf je de huid aanvallen, door een laserbehandeling, crème met fruitzuren en/of vitamine A zuur, of chemische peeling? Of wil je liever dat de huid op eigen kracht herstelt?

Peelings en laserbehandelingen

Als PIH door een laserbehandeling of chemische peeling sneller zou verdwijnen, zou dit mooi zijn. Er zitten echter haken en ogen aan. Bij een chemische peeling wordt de bovenste huidlaag door middel van een chemisch schuurmiddel verwijderd. Bij een laserbehandeling wordt het pigment bestreden door snelle energiepulsen. De resultaten zijn inconsistent, met name bij mensen met een donkerdere huidskleur. Dat er gelige of donkere verkleuringen ontstaan, is niet uitgesloten. Het kan 6 maanden tot 9 maanden duren voordat deze weer weg zijn. Dat is jammer, want PIH is een aandoening die zo wie zo al na verloop van tijd minder wordt. Zo kan het genezingsproces juist vertraagd worden.

Het lijkt misschien een mooie oplossing, maar je huid wordt hier wel nog kwetsbaarder van.

Zonschade

zonlicht

Wanneer je behandeld wordt met chemische peelings, moet je enorm oppassen in de zon. Het is verstandig om een zonnebrandcrème te gebruiken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan: om de huid beschermd te houden, moet je een beschermingsfactor om de 2 uur opnieuw aanbrengen. En laten we eerlijk zijn: in de praktijk lukt dit niet altijd. Dit geldt ook voor de laserbehandeling. Je kunt je voorstellen dat wanneer je huid wel zon vangt, er juist nieuwe pigmentatie kan ontstaan.

Tretinoïne

pih2

Dit geldt ook voor crèmes met bijvoorbeeld tretinoïne. Het is de bedoeling dat we ons leven lang met onze huid doen, onze huid is een orgaan met een beschermingsfunctie. De behandelingen kunnen tot gevolg hebben dat er pigmentvlekken gaan ontstaan, misschien op kort termijn of misschien pas later in het leven. Want wie lukt het om consequent elke 2 uur een zonnebrandcrème op de huid aan te brengen? Zeker wanneer je nog bezig bent de huid te camoufleren, is consequent gebruik van een zonnebrandcrème uitermate lastig: om de zoveel uur moet je dan de make-up verwijderen, factor aanbrengen, make-up aanbrengen.

Al met al: door de kwetsbaarheid van de huid te vergroten neem je een groot risico voor een aandoening die in de loop der tijd vanzelf verdwijnt.

Het herstelproces van PIH verloopt helaas traag.

Hyperpigmentatie aanpakken met natuurlijke middelen

pih

In plaats van de huid agressief te behandelen, en de kwetsbaarheid te vergroten, kun je ook het zelfherstellend vermogen van de huid aanspreken. Met gebruik van veilige en natuurlijke middelen, versnel je het proces.

Je werkt zowel van binnen- als van buitenuit.

Bij acne

Mocht je huid nog niet rustig en ontstekingsvrij zijn, bijvoorbeeld in verband met acne, dan kun je de volgende supplementen nemen:

Net als met reguliere behandelingen is er tijd nodig voordat verbeteringen zichtbaar zijn, en kan er bij zink en sulfur aanvankelijk mogelijk verergering optreden.

 • Zink (30 mg werkzame zink per dag, picolinaat). Bij mensen met acne zijn lagere zinkspiegels geconstateerd. Hoe lager de spiegel, des te ernstiger de acne was. 1 Voordat je tot zinksuppletie overgaat, kun je de spiegel laten meten. Wanneer je geen zinktekort hebt, kan zinksuppletie mogelijk tot een uitbraak leiden. 2 3 4
 • Sulfur (methylsulfonylmethaan, MSM, liefst poedervorm, 1000 mg) 5 6 7
 • (in combinatie met melkdistel -actieve stof: silymarin- werkt MSM ook bij acne rosacea 8 9
 • Sulfur kan in het begin –wanneer er nog sprake van acne is- zorgen voor uitbraken, omdat het een ontgiftende werking heeft. Om dit zo goed mogelijk te voorkomen kun je het voorzichtig opvoeren.
 • Vitamine C (1000 mg) en E (maximaal 400 ie).
 • Vitamine B5 (200 mg) 10 11 (*12) 13

Aanvankelijke tijdelijke verergering is bij vitamine B5, C en E niet bekend. Je kunt eerst deze vitaminen proberen, om te kijken of het effect hiervan al voldoende is.

Bij hyperpigmentatie

pih4

 • Vitamine B5 (200 mg)   Vitamine B wordt in toenemende mate gezien als vervanger voor tretinoïne. 14 De vitamine speelt een rol bij pigmentatie en versnelt het natuurlijke helingsproces van de huid.15 16
 • Vitamine B3 (niacine, nicotinamide). Kan voor een sterke afname van hyperpigmentatie zorgen, al na 4 weken gebruik. 17 18 19
 • N-Acetyl-glutamaat (750 mg) en vitamine B3 (250 mg).  N-acetyl-glutamaat wordt ook wel de sleutel tegen hyperpigmentatie genoemd, vooral in combinatie met vitamine B3.  20, 21 22 23
 • Vitamine C en E (1000 mg en 400 ie). Deze twee vitaminen worden bij voorkeur in combinatie met elkaar gebruikt, omdat ze elkaars eigenschappen versterken. 24 25 26 27 28

Laat vitamine B12 maar staan, wanneer je met acne- of hyperpigmentatieproblematiek te maken hebt; deze kan acne en pigmentatie verergeren. (Dermatology Atlas for Skin of Colorm, 2930

Wanneer de huid rustig is, kan je stoppen met zink en sulfur. Wat betreft de rest van de suppletie: wanneer het effect bereikt is, kun je hier ook mee stoppen.

Zelf een gel maken voor PIH

aloe

Er zijn serums te koop -tegen acne en/of hyperpigmentatie- die bovenstaande ingrediënten bevatten, maar ze zijn best kostbaar. Onderstaand vind je wat ideeën om je eigen werkzame gel samen te stellen. Van ieder ingrediënt is de werkzaamheid bij hyperpigmentatie bewezen. Let wel, dit is natuurlijk DIY, met de beperkingen van dien.

Maak elke keer een klein beetje, voor de versheid.

Deze bestaat uit pure aloe vera gel, etherische olie duivelsdrek (asa foetida), vitamine C poeder, vitamine E olie, vitamine B3, n-acetyl-glucosamine en zwavelpoeder (MSM, methylsulfonylmethaan)

Een goede basis: aloe vera gel

Een perfecte basis bij hyperpigmentatie en acne is aloe vera. Deze kan je combineren met een essentiële olie. De aloe versterkt namelijk de eigenschappen van de etherische olie. Dit is gebleken bij etherische olie van basilicumsoort Ocimum gratissimum. Aloe Vera spreekt het zelfherstellend vermogen van de huid aan, brengt het tot rust en verzacht. 31 Eigenlijk is aloe vera gel een beetje een antagonist van antibioticalotions, die de huid agressief te lijf gaan, irriteren en onrustig maken.

Etherische olie duivelsdrek

asafoetida

De essentiële olie met de weinig charmante naam duivelsdrek 32 33 is de olie bij uitstek om in de aloa vera gel te gebruiken, om meerdere redenen:

a) aan onderstaande recept wordt ook vitamine C toegevoegd. Van deze vitamine is het bekend dat toevoeging in crèmes lastig is, vanwege de snelle oxidatie. Ferulinezuur is een goede stabilisator voor vitamine C en E,  34 en etherische olie duivelsdrek is een rijke bron van ferulinezuur. 35  36

b) Vitamine C poeder lost goed op in een paar druppels etherische olie, dus zo vang je twee vliegen in een klap.

Je neemt:

 • 20 á 25 ml aloe vera gel (puur)
 • 2,5 mg vitamine C poeder (theelepelpuntje)
 • 5 druppels duivelsdrek: om de vitamine C poeder op te lossen en stabiel te houden
 • 4 mg zwavelpoeder oplossen in een beetje gedestilleerd water.
 • 1 capsule n-acetyl-glucosamine en 1 capsule vitamine B3, openbreken en de inhoud oplossen in een beetje gedestilleerd water
 • 1 druppel vitamine E olie
 • Optioneel: 10 druppels geraniumolie/of lavendelolie

(zoals gezegd: dit is een DIY recept met bijbehorende beperkingen. Waarschijnlijk zal n-acetyl-glucosamine goed oplossen in water, bij de inhoud van een B3-capsule lukt dit niet altijd. Wellicht moet hier een beetje alcohol aan te pas komen. Alcohol zorgt wel voor onrust in de huid.)

Meng alles door elkaar en bewaar in koelkast.

Rijstkiemolie is ook een zeer rijke bron van ferulinezuur, en geschikt om in deze gel te gebruiken. Ook geraniumolie bevat ferulinezuur, maar wel minder dan duivelsdrek en rijstkiemolie. Omdat rijstkiemolie (ricebrain oil) zeer veel vitamine E bevat, kan deze olie de vitamine E olie vervangen.

Etherische olie lavendel en geranium

geraniumLavendel– en geraniumolie herstellen littekens, hyperpigmentatie en brengen de huid tot rust. Beide oliën zorgen voor huidvernieuwing en genezing, en geraniumolie kalmeert ontsteking van de huid. 37 38 39 Bij een onrustige huid merk je de gunstige effecten vrijwel direct: wat ontstoken dreigde te raken, is tot rust gebracht en de huid voelt zacht en veerkrachtig aan. Je kunt beide oliën mengen in gedestilleerd water en zo ervaren dat dit wel de meest verkwikkende tonic is die je ooit gebruikt hebt. De stoffen uit beide oliën zijn enorm regenererend. (Wel goed schudden voor gebruik, de olie is niet gemengd met het water) 40 41

Mijden vanwege het fototoxische effect:

Er zijn etherische oliën die je niet moet gebruiken vanwege het fototoxische effect, dit zijn: bergamot ( extreem fototoxisch, Citrus bergamia), Sinaasappel, bitter (Citrus aurantium), Grapefruit (Citrus paradisi), Gember, Citroen, koud geperst (Citrus limonum ), Limoen, koud geperst (Citrus aurantifolia), Opopanax (Commiphora Guidotti), engelwortel (angelica archangelica), lavas (levisticum officinale), citroenverbena (lippia citriodora), wijnruit (ruta graveolens), peterselie, afrikaantje (tagetes tenuifolia), komijn. 42 43 44 45

Toxiciteit is afhankelijk van de hoeveelheid die je gebruikt, en de mate waarin je het verdunt.

Ook fototoxisch, maar in mindere mate: Chinese Kaneelolie (Cassia), Venkel (Fennel), Grapefruit, Wilde Sinaasappel (Wild Orange), Melisse (Melissa). Etherische olie kaneel is meestal een drama op de huid.

Van lavendel en geranium wordt ook aangenomen dat ze fototoxisch kunnen zijn. Zoals al genoemd, brengen ze wel de huid tot rust, en staan bekend om hun herstel- en genezingseigenschappen -ook specifiek bij hyperpigmentatie en huidveroudering. 46

Voor elke etherische olie geldt: less is more. Verdunnen dus. Vóór gebruik heb je de verdunde olie altijd eerst een paar keren getest op je pols.

Wat is het probleem met fototoxiciteit?

Hetzelfde als met laser, peeling en lotions en crèmes die de huid kwetsbaar voor zonlicht maken. Fototoxische oliën kunnen tot huidirritatie (rode huid, jeuk, uitdroging, schilfering) of zelfs brandwonden leiden, en tot iets wat je nu juist wilt bestrijden: hyperpigmentatie.

Je kunt met bovenstaande ingrediënten en een beetje creativiteit ook een tonic maken, of een masker. Doe bij dit masker dan de collageen-aanmakende kruisbes (amla, indian goosberry). Deze blijkt krachtiger te werken bij hyperpigmentatie (en tekenen van huidveroudering) dan vitamine E).  Verkrijgbaar in poedervorm bij kruiderie-achtige webshops.

Informatie over het DIY recept: deze is niet bedoeld als vervanging van advies van een professionele huidspecialist. Als je alleen op dit advies vertrouwt, is dit op eigen risico.

*Bron nr. 12: www.coenzyme-a.com/acne_vulgaris.html

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.