google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Nieuws

Vitamine B3 beschermt tegen darmkanker en -ontsteking

Share Button

Tot nu toe was onderzoek in verband met de gezondheid van de dikke darm altijd gericht op vezels. Een vezelrijk dieet vermindert het risico op dikke darmkanker en -onsteking. Nu is er nieuw onderzoek, gepubliceerd in de laatste editie van Immunity, dat aantoont dat niacine (vitamine B3) eveneens dit risico verlaagt.

Vitamine B3 tegen ontsteking en darmkanker

Vezelrijk dieet

Auteur van de studie is dr. Vadivel Ganapathy van het Medical College of Georgia, Georgia Regents University. Hij zegt dat de bevindingen van het onderzoekteam verklaart waarom een vezelrijk dieet bijdraagt tot het behoud van een gezonde conditie van de dikke darm.  Vitamine B3 wordt gebruikt om het cholesterol stabiel te houden, maar kan volgens Ganapathy ook toegepast worden bij mensen die vezelarm eten.

Ontstekingproces in immuuncellen geremd

Het onderzoek werd uitgevoerd op muizen. De onderzoekers ontdekten dat muizen die een Gpr109a receptor misten, grotere kans hadden om ontsteking en kanker aan de dikke darm te ontwikkelen. Bij muizen die geen gezonde darmbacteriën hadden, omdat deze vernietigd waren door anti biotica, werd het onstekingsproces in immuuncellen geremd door toepassing van vitamine B3.

Immuun cel receptor geactiveerd door vezelvertering

De goede darmbacteriën floreren op vezels. De vertering van vezels leidt tot de productie van butyraat, een vetzuur met korte keten. Butyraat activeert de Gpr109a receptor. Volgens de auteur van de studie, lijkt dit uitsluitend te gebeuren bij een vezelrijk dieet. Butyraat activeert niet alleen de cellen (witte bloedcellen die een belangrijke rol spelen in het immuunsysteem). Epiteliale cellen worden vervolgens geactiveerd door butyraat, en gaan cytokinen produceren: oplosbare proteïnen die genezing bevorderen.

Naciane (vitamine B3) heeft darm beschermende eigenschappen

Ganapathy zegt dat om dikke darm te beschermen, de Gpr109a receptor van belang is, in combinatie met een hoge dosis vezels om butyraat te produceren en dat hoge doses niacine hetzelfde effect kunnen hebben.

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)