google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Misleiding Vetverbranding

Pas op met deze afslanksupplementen als je gezondheid je lief is

Share Button

Sommige afslanksupplementen zijn verantwoordelijk voor beschadigingen aan de leverfunctie. Veel patiënten herstellen weer, zodra ze stoppen met het innemen van een dieetsupplement, maar niet allemaal. Het gaat hier om supplementen die vet verbranden en zo gewichtsverlies beloven te versnellen. In dit artikel, een opsomming van gevaarlijke supplementen die gewichtsverlies in combinatie met meer energie beloven.

Opsomming van gevaarlijke supplementen

Lees ook: Afvallen ? Pas op met vetverbranders / fatburners !

Volgens dr. Herbert L. Bonkovsky, directeur van lever- en stofwisselingsstoornissen laboratorium/Carolinas HealthCare System, is het zo klaar als een klontje dat mensen door dit soort supplementen leverproblemen krijgen. Dr. Victor Navarro van Einstein Healthcare Network in Philadelphia, denkt er iets anders over. Hij zegt dat het aantal leverbeschadigingen door dit soort supplementen weliswaar alarmerend is, maar dat de meerderheid van dit soort supplementen veilig zijn. Hij benadrukt dat de meeste leverbeschadigingen en -stoornissen nog altijd veroorzaakt worden door medicatie om kanker, diabetes en hartkwalen te behandelen.

Producten waar men mee op moet passen en die de leverfunctie aantasten, zijn veelal de supplementen met steroïden (vaak niet aangegeven dat die erin zitten), kruiden en poeders die bij fitness en bodybuilding gebruikt worden. Het zijn met name de producten die afvallen in combinatie met meer energie beloven. Zoals de stackers (vetverbranders) die overigens ook gewoon bij de drogist te koop zijn.

In Amerika is het nu zo dat de artsen van het Drug-Induced Liver Injury Network toch ook alle supplementen de zwarte piet willen toebedelen. Echter,  een woordvoerder van Council for Responsible Nutrition zegt dat supplementen met vitaminen, mineralen, visolie en probiotica nog nooit gelinkt zijn aan lever- en stofwisselingsaandoeningen.

Uiteraard is niet alles wat natuurlijk per definitie gezond (zoals met visolie capsules, Ephedra -efedrine/zeedruif-dat in 2004 verboden werd en bijvoorbeeld st. Janskruid), maar is dit vaak wel de gangbare opvatting. Ook met afslanksupplementen zijn de makers slim: zet er ‘groene thee extract’ op en men denkt met puur natuur te maken te hebben. Helaas is er veel kaf tussen het koren.

Met welke afslanksupplementen moet je oppassen ?

Vaak wordt er geadverteerd met ‘Puur Natuur’, laat je niet misleiden

Hier in Nederland vind je in afslanksupplementen steeds vaker sibutramine. Tot voor een paar jaar geleden werd dit gebruikt in afslankmiddel Reductil, maar in Nederland werd het in 2010 van de markt gehaald. Er waren teveel bijwerkingen. Toch zit sibutramine niet alleen nog steeds (verborgen) in sportproducten, maar ook in afslankproducten. Qua afslankproducten is sibumatrine veelal te vinden in de Aziatische supplementen met afslankkruiden, die vaak via Internet te koop zijn:

  • Fruta Planta bevat 15.4 sibumatrine per capsule. Verder is het oppassen geblazen met Aziatische producten via Internet waarin groene thee zit. Niet vanwege de groene thee, maar vanwege de schadelijke bijproducten.

Oppassen is het ook met:

  • Hyperdrive 3.0 (met amfetamine oxilofrine), L
  • Lipro met ‘alleen Chinese kruiden’, maar niet heus: er zit 30 mg sibutramine in per capsule),
  • Botanical Slimming (o.a. 4 mg phenolphtaleine per capsule),
  • Day Diet (11 mg sibutramine per capsule en veel verzadigde vetten en glucose) en
  • Perfect Slim (13-20 mg sibutramine en  40-66 mg phenolphtaleine per capsule. Er zit geen vitamine C in, zoals op de verpakking staat).

Vaak wordt gedweept met natuurlijke ingrediënten die er in zitten, maar in werkelijkheid blijkt er helaas weinig natuurlijks in te zitten. Dit was ook het geval met Geranamine, de stof uit geraniums zou een energieboost geven en je zou er vanaf vallen. Maar de boost kwam niet door de geraniums, maar door het synthetische methylhexanamine (DMAA).  Dit soort dingen kom je vaak tegen.

Ultimate Pre Workout … met methamfetamine

Craze, The Ultimate Pre Workout is nog altijd te koop. Craze werd onderzocht door wetenschappers van de Harvard Medical School, NSF International en het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De bevindingen verschenen in het vakblad Drug Testing and Analysisphenylethylamine) in a mainstream dietary supplement’. DEPEA genoemd, heeft chemisch een zeer sterke gelijkenis met het beruchte methamfetamine. Methamfetamine is sterk oppeppend en zeer verslavend en kan leiden tot hartritmestoornissen, hartaanvallen, hersenbloedingen en psychotische reacties. dietthylphenylethylamine vermeld, dat betrekkeljijk onschuldig is. Craze werd in 2012 verkozen tot supplement van het jaar.

Afslanken mondt uit in levertransplantatie

Ook OxyElite is gewoon te bestellen via Internetshops, zoals bij de bekende Body&Fitshop. Tientallen gebruikers kwamen dankzij het middel wegens leverontsteking bij de arts terecht. De meeste onder hen waren vrouwen. De klachten waren: buikpijn, misselijkheid, overgeven, enorme vermoeidheid en gele ogen en huidskleur. Een vrouw van 48 jaar kwam te overlijden en bij diverse patiënten zou een levertransplantatie noodzakelijk zijn.

Herbal and Weight Loss Supplements, Energy Drink Associated with Liver Damage and Liver Failure: Four Case Reports/American College of Gastroenterology

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)