google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Giffen Hersenen Voeding

Groene thee: boost voor hersenfunctie ! Maar let zeker op giffen en metalen

Share Button

Afgezien van zuiver water, is groene thee een van de gezondste drankjes. Onderzoek bevestigt de indrukwekkende gezondheidsvoordelen van groene thee voor hart, botten, gewicht, gezichtsvermogen en zelfs hersenfuncties !

Groene thee boost hersenfunctie

Wanneer je geïnteresseerd bent in het verbeteren van je gezondheid en dan vooral wat betreft gezonde en fitte hersenfuncties, is groene thee zeker de moeite waard.

Toch zijn er ook een aantal belangrijke punten om op te letten bij het kopen van groene thee. Onder andere: sommige groene thee bevat veel fluoride met alle gevolgen van dien. En ook lood is iets om voor op te passen. Het is zaak om biologische groene thee te kopen van zeer goede kwaliteit.

In dit artikel:

 • Lichaam en hersenen profiteren van groene thee
 • Waar let je op bij kopen van groene thee ? Vermijd giffen en metalen, en waar zitten de meeste antioxidanten in

Veel groene thee is afkomstig van de groenblijvende Camellia sinensis. Het is de bewerking die de kleur en smaak bepaalt. Om groene thee te maken blijven de bladeren ongeoxideerd en dit houdt de gezonde antioxidanten in stand.

Groene thee geeft hersenen een boost

groenethee2

Uit een nieuwe studie waaraan 12 vrijwilligers deelnamen bleek dat er een verhoogde connectiviteit tussen de parietale en frontale cortex ontstond door het drinken van groene thee. De deelnemers kregen een drankje met 27,5 gram groene thee extract. De verhoogde activiteit hing samen met verbeterd werkgeheugen. De onderzoekers vinden het gezien de resultaten aannemelijk dat groene thee nuttig is bij het verbeteren van cognitie en dus ook dementie. In het bijzonder ging het werkgeheugen erop vooruit.

De onderzoekers merken op dat de effecten mogelijk nog sterker waren geweest, wanneer de deelnemers een puur extract van groene thee hadden gebruikt. Wanneer je niet graag groene thee drinkt, kun je toch de voordelen ervaren door het nemen van een supplement met groene thee extract.

Maar niet alleen je hersenen profiteren van groene thee, die een rijke bron is van onder andere antioxidanten als epigallocatechine-3-gallaat (EGCG) en catechine polyfenol.

Hart en aderen

Groene thee wordt in verband gebracht met een langer leven. Zo zou vroegtijdige sterfte door hartziekte minder voorkomen. Onderzoek toont ook aan dat het bloeddruk, oxidatieve stress en chronische ontsteking vermindert. Groene thee verbetert de bloedsomloop en helpt aderen te ontspannen. Ook voorkomt groene thee hartaandoeningen, door slechts een paar kopjes per dag te drinken.

Diabetes 2

Een studie toonde aan dat wanneer mensen zes of meer kopjes groene thee per dag drinken, ze 33% minder kans hebben op het ontwikkelen van diabetes 2.

Gewichtsverlies

Er is bewijs dat het langdurig drinken van groene thee gunstig is voor vetverbranding door de catechinen in de thee. Volgens een onderzoek dat gepubliceerd is in Physiology & Behavior:

Positieve effecten op het lichaamsgewicht werden gezien bij mixen van groene thee. Groene thee waarin zowel catechinen als cafeïne zitten werken door afremming van catechol O-methyl-transferase, en afremming van fosfodiesterase. Hier werken mechanismes synergistisch. Een mix van groene thee en cafeïne verbetert gewichtscontrole door thermogenesis en vetoxidatie. Alles samen hebben deze ingrediënten de potentie om aanzienlijk gunstige effecten te bewerkstelligen op metabolische issues zoals thermogenesis en vetoxidatie. “

De polyfenolen uit de groene thee gecombineerd met alfacalcidol (een vorm van vitamine D, vitamine D derivaat) maakt botten sterker. Dit blijkt uit een studie op muizen. Schade die door lipopolysaccharide (LPS) aan botten is ontstaan wordt teruggedraaid, chronische ontstekingen verminderen net als de kans op osteoporose. Groene thee is een nieuwkomer wat betreft de gezondheid van botten. Maar ook oudere studies hebben aangetoond dat epigallocatechine-3-gallate (EGCG) de activiteit van twee moleculen blokkeer, IL-6 en cyclooxygenase-2 (Cox-2), die een rol spelen bij het ontstaan van broze botten.

Gezichtsvermogen

De catechinen in groene thee beschermen tegen glaucoom en andere oogaandoeningen. Uit onderzoek op ratten  is gebleken dat de bestanddelen uit de groene thee via het spijsverteringskanaal naar het oogweefsel getransporteerd worden. De catechinen werden in diverse delen van de ogen geabsorbeerd, al vanaf 30 minuten na het drinken van thee.

Kanker

De bestanddelen uit groene thee blijken cel downregulatie te bewerkstelligen bij.

 • de expressie van proteïnen die betrokken zijn bij ontsteking
 • celsignilisatie
 • celmotiliteit
 • angiogenesis

Ook is er een verband tussen de inname van groene thee en een verminderd risico op kanker, waaronder borst- en ovariële kanker.

Sommige groene thee bevat nauwelijks EGCG

Wanneer je groene thee wilt drinken voor de antioxidanten, moet je weten dat sommige merken er erg weinig van bevatten. ConsumerLab.com deed een analyse van de kracht en zuiverheid van meer dan 20 soorten groene thee en ontdekte dat de hoeveelheid EGCG in groene thee in flesjes kan variëren van een paar miligram per kopje tot 47 miligram. Groene thee in zakjes en als losse thee bevat van 25 mg tot 86 mg per kop. In Honest Tea Green Tea with Honey zit ongeveer 60% van de 190 mg catechinen die op het label staan. Teavana bevatte 250 mg catechinen per kop. Groene thee uit zakjes van onder andere Lipton bevatte minder. Groene thee dat verkocht wordt in combinatie met cafeïne, bevat niet altijd cafeïne.

Groene thee en giftige stoffen !

pesticids in tea
In 2011 en 2012 vond Greenpeace gebande pesticides in populaire Chinese theemerken (meer informatie, klik op de foto)

Net als het probleem met zeevis, waarbij de nuttige voedingsstoffen in het niet vallen bij giftige stoffen, kan thee ook buitensporig veel giffen bevatten. Groene thee planten staan erom bekend dat ze lood uit de bodem absorberen en dit wordt vervolgens opgenomen door de bladeren. Groene thee uit gebieden waar excessief veel vervuiling is, zoals China, kan behoorlijk wat lood bevatten. 90% van de groene thee wordt in China geproduceerd.

Volgens analyses van ConsumerLab.com bevat thee van merken als Lipton 2,5 microgram lood per kop. In Teavana uit Japan werd geen lood gemeten. Wanneer je Matcha green tea zou drinken is het belangrijk dat deze uit Japan komt en niet uit China. Matcha tea bevat het hele blad en tevens 100x EGCG’s dan andere groene thee. Wees er zeker van dat de producten gechecked zijn op radioactieve straling. Je wilt er zeker van zijn dat de thee die je drinkt uit een niet vervuilde en hoog kwalitatieve bron komt. De beste (Matcha) thee komt dus uit Japan en is gestoomd. Zo profiteer je van alle voordelen van het antioxidantrijke blad zonder additieven of giffen.

Zwarte en groene thee rijk aan fluoride

Zowel zwarte als groene thee is van nature rijk aan fluoride, zelfs wanneer het zonder pesticides groeit. De plant absorbeert de natuurlijke fluoride uit de bodem. Volgens fluoride expert Jeff Green zijn er rapporten van mensen waarbij zich skelet fluorosis ontwikkeld had door het drinken van grote hoeveelheden koude thee. Fluorosis is een botaandoening en beschadigt botten en pezen. Biologische thee van goede kwaliteit is altijd aan te raden, vanwege zware metalen, pesticides en andere giffen.

Het meeste onderzoek naar groene thee is gebaseerd op 3 koppen per dag, wat goed te doen is voor de meesten.

Consumer.Lab meldt dat losse thee over het algemeen meer antioxidanten bevat.

pu-erh thee
Brick thee, de slechtste keuze die je kan maken

 Fluoride in thee: met name ‘brick’ thee (samengeperste blokken thee), veelal uit China, bevat hoge doses fluoride. In India bevat grondwater abnormale hoeveelheden fluoride. In Tibet veroorzaakt pu-ehr thee (zeer slechte kwaliteit) fluorosis.

Bron: www.mercola.articles.com

Referenties:

 • Psychopharmacology March 19, 2014
 • Medical News Today April 8, 2014
 •  Psychopharmacology March 19, 2014
 •  Psychopharmacology March 19, 2014
 •  Diabetes Metab J. Jun 2013; 37(3): 173-175
 •  European Journal of Cardiovascular Prevention & Rehabilitation June 2008, 15(3):300-305
 •  Ann Intern Med. 2006 Apr 18;144(8):554-62   Journal of Nutritional Biochemistry October 29, 2010
 •  Journal of Agricultural and Food Chemistry February 10, 2010;58(3):1523-34
 •  Carcinogenesis (2008) 29 (10): 1967-1972
 •  Gynecol Oncol. 2012 Sep;126(3):491-8
 •   ConsumerLab.com May 16, 2013
 •  NYTimes.com May 23, 2013
 •  Tea Fact Sheet
 •  Environ Pollut. 2006 Jan;139(1):125-32
 •   Am J Med. 2005 Jan;118(1):78-82

 

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)