Vetzuren

Grasboter in plaats van halvarine/margarine. Twee nieuwe ambachtelijke grasboters op de markt.

Share Button

Halvarine en margarine zijn niet erg gezond. Deze boters zitten vol transvetzuren en verhogen de kans op verstopping en van de kransslagaders. Een ambachtelijke boter van grasetende, gezonde en vrije koeien is het gezonde alternatief. Waarom grasboter ?

Liever gezonde boter: grasboter

Halvarine en margarine ongezond

– In halvarine en margarine zitten meer dan 20 ingrediënten in, die ook in verf zitten en ze verlagen de insulinerespons. Dan verlagen ze ook nog eens de kwaliteit van moedermelk.

 Hoe gezond is de koe van tegenwoordig nog

Als je kunt kiezen tussen boter van soja- en maïskoeien of grasboter is de keuze toch snel gemaakt. Een gezonde koe eet gras. Helaas is de koe er in de loop der tijd niet gezonder door geworden, omdat ze granen, maïs en soja eet.

Grasboter

Grasboter bevat gezondere vetzuren dan de boter die we gewend zijn. Grasetende koeien produceren meer omega-3-vetzuren in hun vlees, melk, kaas en boter. Ooit waren deze koeien een belangrijke bron van omega 3. Doordat de koeien tegenwoordig soja, granen en maïs eten wat niet bij hun natuurlijke dieet past, bevatten hun producten veel omega-6-vetzuren. Omega-6-vetzuren krijgen we ruimschoots binnen en deze vetzuren veroorzaken ontstekingen. Grasboter bevat veel vitamine A, D en K (vetoplosbare vitaminen), die botten en tanden gezond en sterk houden en zorgen voor een gezonde lever en hormoonsysteem.

In de biowinkel vind je nog grasboter, zoals Grasboter van Zuiverzuivel is smeerbaar en romig en wordt voor de winterperiode ingevroren. Grasboter is geler van kleur, romig en smaakvol.

Botergoud, hoezo puur natuur ?

In Campina Botergoud zitten veel toevoegingen, zoals: mono- en diglyceriden, polyglycerol, polyricoleaat, natriumalginaat, citroenzuur, zeezout. De gele kleur komt niet omdat het puur nature grasboter is, maar door de toevoeging van beta caroteen.

Gezonde ambachtelijke grasboters, van lekkere ouderwetse koeien

Tropical Traditions kondigde twee nieuwe lijnen van ambachtelijke boter aan. Beide zijn grasboters van vrije, blij koeien. De boters horen bij de Grassfed Traditions producten.

Allgaü German Buttermany

Reeds generaties lang eten de Zuid-Duitse koeien in de Allgaü regio alleen gras en hooi van graas. De Allgaü-koe wordt door een herder door de bergen geweid en brengt de winter door in een heerlijke schuur. In de lente komen ze weer buiten om door de Alpen te kuieren en grazen. De hele zomer grazen ze sappig gras. De boter uit deze ongerepte omgeving bevat meer crème dan de meeste boters, en is befaamd in heel Europa. Nu is deze ambachtelijke traditie ook bereikbaar voor de consument buiten de regio. De German Butter is de romigste boter ooit.

  • Vrij van hormonen
  • Van koeien die 100% gras en grashooi eten, ook in de winter
  • 82% botervet
  • Zoutvrij

Nordic Creamery Butter

Ook de boter van Nordic Creamery is ambachtelijk. Boter- en kaasmaker Al Bekkum won er een award mee. De boter is van koeien uit de Coulee regio, die grazen op de groene heuvels en dalen. De ongerepte natuur in de Coulee regio staat bekend om de vruchtbare grond. Ook rund, lam en kip van Grassfed Traditions komt uit deze regio.

Ook deze boter is vrij van hormonen, zout en andere kunstmatige stoffen. De koeien eten de hele zomer én winter sappig gras. Het geheime ingrediënt van de boter puurheid en de boter is verkrijgbaar in rolletjes.

 

Share Button

Add Comment

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Voer je e-mailadres in, en ontvang bericht in je mailbox als er een nieuw artikel is!

Volg Goed Gezond op sociale media

Goedgezond zit ook op Facebook! Meer nieuws vind je op de FB-pagina (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)