google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Nieuws

Chronische darmontsteking gelinkt aan slaapduur

Share Button

Slaapduur

Recent onderzoek suggereert dat slaapduur een belangrijke factor is bij chronische darmontsteking. Te weinig slaap verhoogt het risico op colitis ulcerose, maar ook te veel slaap draagt bij tot een hoger risico. Colitis ulcerosa is een ontstekingsziekte van de dikke darm die met zweervorming  gepaard gaat. Samen met de ziekte van Crohn is het de belangrijkste chronische darmontsteking.De studie werd uitgevoerd door onderzoekers van het Massachusetts General Hospital en werd gepubliceerd in medisch journal Gastroenterology and Hepatology.

Hoeveel slaap is optimaal?

Slaap linkt aan veel aandoeningen, zoals die van de stofwisseling, het hart, kanker, gewichtstoename, depressie. Een nachtrust van zeven uur of minder, en van negen uur of meer, vergroot het risico op deze aandoeningen.

Hoofdauteur van de studie Ashwin N. Ananthakrishnan, in een persbericht: “Onze bevindingen wijzen erop dat colitis ulcerosa waarschijnlijk toegevoegd kan worden aan de lijst aandoeningen die linken met slaapduur. Het is aannemelijk dat minder dan 6 uur slaap en meer dan 9 uur slaap per nacht linkt aan een verhoogd risico op colitis ulcerosa.

Een eerdere studie  van hetzelfde onderzoeksteam liet al zien dat te weinig slaap en slechte kwaliteit van slaap de aanvallen die gepaard gaan met de ziekte, vertweevoudigde.

 

Share Button

Add Comment

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)