google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
E-nummers Giffen Hersenen

Mononatriumglutamaat (E621) behalve neurotoxisch ook excitotoxisch

Share Button

MSG (monosodium glutamaat, E621, ve-tsin) is een controversieel additief. De neurotoxische stof is ook nog eens excitotoxine (leidt tot dood van cellen) en wordt in vele producten gebruikt. Een smaakversterker, en met succes. Want door ve-tsin krijgen we nog meer zin in vet (vet-zin). MSG wordt vooral geassocieerd met Aziatisch eten, maar je vind het in vele supermarktproducten.

Tal van rapporten maken melding van ongewenste reacties op de smaakversterker. De EUFIC (European Food Information Council) erkent  -zij het met zuinigheid- dat sommige mensen ‘gevoelig’ zijn voor monosodiumglutamaat en een allergische reactie kunnen hebben.

msg3
E621

Onderzoek maakt melding van hoofdpijnen, opvliegers, gebrek aan concentratie, fibromyalgie, brandend gevoel in mond, nek, rug, hoofd, zwakte met name in armen en benen, maag die van streek is. Deze klachten verschijnen 15 minuten nadat MSG geconsumeerd is. Het is dus niet moeilijk om de link te leggen.

Ander onderzoek maakt melding eveneens melding eerdergenoemde, maar ook van huidproblemen, stijf- en strakheid van spieren (met name kaakspieren), obesitats, inactiviteit, hormonale schommelingen.

Neurologische stoornissen

Maar er is meer dan alleen ‘overgevoeligheid’. Ernstiger is dat de synthetische stof vanwege de neurotoxiciteit de hersenen en ontwikkeling van kinderen schaadt, volgens experts waarvan biochemiste dr. Reid er een is. Zij stelt dat niet alleen autisme, maar ook andere neurologische- en ontwikkelingsstoornissen te maken hebben met de inname van glutamaat.

Verborgen

Zoals de voedingsindustrie de namen van zoetstoffen verandert, is MSG ook verborgen onder vele namen. Wie heeft bijvoorbeeld in de gaten dat bepaalde stoffen (zie opsomming onderaan dit artikel) MSG bevatten? MSG wordt ook steeds meer vermeld als gistextract.

Reden tot zorg

Dr. Ka He van de North Carolina University was lang niet de enige doen hij in studie aantoonde dat MSG de kans op obesitas flink vergroot. De smaakversterker bleek lichamelijke activiteit, totale calorie-inname en andere factoren die lichaamsvet veranderen negatief te beïnvloeden. Volgens dr. Ka He was er reden tot zorg.

Excitotoxinen: de smaak die dodelijk is

Volgens neurochirurg Russell L. Blaylock ook. Hij is de auteur van het boek ‘Excitotoxins: The Taste that Kills.’ MSG is behalve een neurotoxine ook een excitotoxine. Excitotoxine stimuleert bepaalde zenuwcellen teveel, zodat ze afsterven.

Blaylock legt in zijn boek uit dat bepaalde aminozuren de dood van neuronen kunnen veroorzaken, wanneer die aminozuren te overvloedig aanwezig zijn. Veel bio chemicaliën gedragen zich als neurotransmitters: sommige prikkelen onze neuronen en andere hebben juist een kalmerend effect.

Glutamaat, aspartaat  (40% van aspartaam -E951-  bestaat uit aspartaat) en cysteïne zijn de drie aminozuren bij uitstek die de neuronen aanwakkeren en worden ook wel excitotoxinen genoemd. Ze zitten grotendeels in onze voeding. Glutamaat is ook aanwezig in dierlijke producten. De toegevoegde glutamaat die in de voeding zit is synthetisch van aard.

Geschiedenis van MSG in een notendopje

Zoals eerder gezegd prikkelt dit onze smaakpapillen op een aangename manier. Het zit ook in het gedroogde Japanse zeewier kombu, en in 1908 ontdekte een Japanse wetenschapper dat glutamaat het actieve ingrediënt in kombu is en dat ‘het al duizenden jaren als smaakversterker in Japan gebruikt wordt’. Tegen de tijd dat het 1933 was consumeerde vrijwel de hele Japanse bevolking monosodium glutamaat. Japanse koks ontdekten dat MSG zelfs aan de meest laffe gerechten nog smaak gaf. In de Tweede Wereldoorlog kregen Japanse soldaten het in hun rantsoen. Al snel volgde ook de Amerikaanse voedingsindustrie. Het gebruik is sinds de jaren 40 elk decennia verdubbeld

Vandaag de dag is het toegevoegd aan soepen, chips, fast food, diepvriesproducten, vegetarische producten, kant-en-klaar maaltijden, blikvoeding, sauzen enzovoort. En het is een geschenk uit de hemel voor de dieet-voedingsindustrie, omdat veel van hun producten zonder MSG nergens naar smaken. Vaak zijn MSG en gerelateerde toxinen verborgen toegevoegd. Bijvoorbeeld als ‘hydrolized vegetable proteïn’, ‘natuurlijke smaakstoffen’ en zelfs ‘kruiden’. Deze stoffen bestaan 12% tot 40% uit MSG. Dus wanneer er op een verpakking staat ‘zonder MSG’, dan loont het de moeite om voor de zekerheid toch even een en ander te checken. Bedrog is helaas meer regel dan uitzondering in de voedingsindustrie.

Beschermingsfuncties menselijk brein

Het menselijk brein heeft afgezien van alle andere functies, nog 2 belangrijke functies: het brengt chemicaliën in balans en het screent selectief de chemicaliën die toegelaten worden. Glutamaat wordt rijkelijk gebruikt door de hersenen en is vooral in de hersenschors aanwezig. Hoe kan het giftig zijn? Helaas raken deze 2 belangrijke functies van het brein weleens uit balans, waardoor het brein niet goed meer kan screenen en niet goed in staat is om balans in chemicaliën te brengen.

De juiste balans wordt behouden door overtollig glutamaat (of glutaminezuur) te verminderen bij de speciale glutamaatreceptoren die in vele neuronen zijn. Bij sommige processen wordt extra glutamaat opgeslagen in de nabijgelegen gliacellen. Het vergt veel energie om de juiste enzymen voor dit proces te activeren en als die enzymen niet in voldoende mate aanwezig zijn, staan de neuronen continu bloot aan het prikkelende glutamaat. De neuronen raken beschadigd en gaan ze dood.

Magnesium, vitaminen en antioxidanten

Er is voldoende magnesium nodig om de opname van glutamaat af te remmen, en ook voldoende antioxidanten zijn nodig. Het gaat dan met name om de vitaminen C en E en glutathion die nodig zijn om de excitotoxinen te lozen. Als vrije radicalen niet getemperd worden stimuleren ze de vrijzetting van meer excitotoxinen uit de voorraad (die opgeslagen is in de gliacellen). Er ontstaat dan een vicieuze cirkel: de excitotoxinen stimuleren de formatie van vrije radicalen en de vrije radicalen stimuleren de vrijzetting van excitotoxinen.

Dr. Blaylock benadrukt dan ook dat we voldoende antioxidanten en magnesium via onze voeding binnen moeten krijgen.

De bloed-brein barrière

De tweede belangrijke manier waarop de neuronen meestal beschermd worden, heeft te maken met de bloed-brein barrière. Deze scheidt de bloedsomloop af van het buiten de cellen gelegen extracellulaire vocht van de hersenen. De barrière strekt zich langs alle haarvaten van het centrale zenuwstelsel uit en bestaat uit verbindingen tussen de celmembranen van naast elkaar gelegen cellen. Sommige chemicaliën gaan door de barrière heen en andere worden tegengehouden. Bloedvaten in andere delen van het lichaam hebben betrekkelijk veel ruimte tussen de cellen, waar zelfs grote moleculen in kunnen passeren. Gelukkig kunnen antioxidanten zoals vitamine E en C door de bloed-brein barrière. Dr. Blaylock stelt dat de barrière nog niet goed ontwikkeld is bij jonge kinderen en dat het zich mogelijk nog steeds ontwikkelt bij de adolescent.

Sommige delen in de hersenen hebben helemaal geen barrière systeem, zoals de hypothalamus (deze is actief betrokken bij de endocriene functie) . Veel onderzoeken hebben aangetoond dat excitotoxinen zoals MSG in de voeding, grote endocriene problemen veroorzaken. Onderzoek op zwangere muizen liet zien dat MSG schadelijk was voor de foetus.

Obesitas

msg4

Dieren die aan MSG waren blootgesteld waren kort, grof en obese. Ze hadden problemen met vruchtbaarheid. Bewijs dat obesitas bij mensen eveneens in relatie staat met E621 (en zoetstoffen) neemt toe. Een kenmerk van obesitas die ontstaan is door excitotoxinen is dat het niet afhankelijk lijkt te zijn van de hoeveelheid voeding. Met andere woorden: dit kan verklaren waarom sommige mensen die zich inzetten voor gewichtsverlies, hier alsmaar geen succes in boeken.

Het is ironisch dat veel mensen fris drinken dat gezoet is met kunstmatige zoetstoffen, dit veroorzaakt dezelfde schade als glutamaat en leidt eveneens tot overgewicht.

Babyvoeding:

Volgens dr. John Olney (arts, professor in psychiatrie, pathologie en immunologie en verbonden aan Washington University School of Medicine) is MSG veelal verwijderd uit babyvoeding, maar gebruiken de fabrikanten ‘nog gevaarlijkere stoffen zoals hydrolyzed vegetable proteïn’. De beruchte proteïne bevat drie van de bekende excitotoxinen waaronder MSG. Olney is een expert op het gebied hersenschade en de term excitotoxiteit is van hem afkomstig.

Afbraak bloed-brein barrière

Wat betreft de bloed-brein barrière kunnen er diverse redenen zijn dat deze tijdelijk afgebroken is, zoals: beroerte, hersenschade, hersenontsteking, hoge bloeddruk en zelfs hypoglycemie. Ook bij oudere mensen is de barrière niet altijd helemaal meer in tact. Zo kunnen er bijvoorbeeld kleine beroertes zijn geweest die onopgemerkt zijn gebleven. Excitotoxinen kunnen de bloed-brein barrière dan passeren, ze zijn relatief klein. Grotere moleculen kunnen dan nog steeds niet passeren.

Neurodegeneratieve ziekten

Dr. Blaylock legt ook tot in detail uit welke hersendelen betrokken zijn bij het ontstaan van neurodegeneratieve ziekten zoals Parkinson en Alzheimer. Parkinson manifesteert zich pas als 80% tot 90% van de neuronen in de substantia nigra dood zijn. De neuronen stierven niet allemaal gelijktijdig, maar geleidelijk aan in de loop der jaren. Dit geldt ook voor Alzheimer.

Een laag energieniveau en lage bloedsuikerspiegel kunnen de ontgifting van neurotoxinen blokkeren.

Vaak verschijnt hersenschade op een andere plek dan waar de schade is opgelopen. Zo ligt de cortex op afstand van de nigrostriatale neuronen. Volgens Blaylock kunnen glutamaat, amfetaminen en andere excitotoxinen de ziekte Parkinson veroorzaken door de corticale glutamaatcellen te prikkelen die verbonden zijn met de nigrostriatale neuronen die dieper in de hersenen liggen. De arts maakt zich zorgen over de vele situaties die kunnen leiden tot een laag bloedsuikerspiegel, waarbij hersenenergie continu op een laag pitje staat en hiermee dus ook de capaciteit om te ontgiftigen van excitotoxinen verminderd is.

 • Mensen die bezig zijn met afvallen en dieetproducten gebruiken, consumeren tegelijkertijd mogelijk excitotoxinen (die gebruikt zijn om de producten op smaak te brengen). Zij kunnen last hebben van hypoglycemie. Zeker als er training bij komt kijken, terwijl men ongeoefend is.
 • Ook verhoogde lichaamstemperatuur kan volgens de laatste inzichten de bloed-brein barrière schaden, waardoor glutamaat en ook aspartaat doorgang kunnen vinden.

Blaylock citeert onderzoek dat aannemelijk maakt dat er bij Alzheimer patiënten sprake is van reactieve hypoglycemie.

Influx van calcium

Een ander veelvoorkomend effect van blootstelling aan excitotoxinen is de vrijzetting van vrije radicalen binnen de neuronen, uitgelokt door de influx (instroming) van calcium. De excitotoxische aminozuren veroorzaken deze influx, wat normaal gesproken gereguleerd wordt door de ‘calciumpomp’. De calciumpomp heeft veel energie nodig net als de pomp die zorgt voor de uitstroming van excitotoxinen. Wanneer we deze beschermingsmechanismen blijven beladen met excitotoxinen, komt er teveel calcium de neuronen binnen via speciale kanalen in het celmembraan. Ook het omega-6 vetzuur arachidonzuur (lange-keten-vetzuur) dat essentieel voor de membranen is, is – indien vrijgezet- een risicovolle voorloper van vrije radicalen en een ontstekingsopwekkende prostaglandine. Bij oudere patiënten met reumatische artritis die ontstekingsremmende medicatie nemen, komt Alzheimer het minste voor. Magnesium houdt het calcium kanaal gesloten.

De lijst die dr. Blaylock geeft (te vermijden)

Additieven die altijd MSG bevatten:

 • monosodium glutamaat
 • gehydroliseerd plantaardig eiwit
 • gehydroliseerd eiwit (gehydrolyseerd proteïne)
 • gehydrogeneerde plantaardige olie
 • plantaardig eiwit hydrolysaat
 • gehydrolyseerd soja eiwit (proteïne)
 • soja extract
 • eiwit- (proteïne-) extract
 • gistextract
 • caseïnaat (sodium caseïnaat, calcium caseïnaat)
 • geautoliseerde eiwitten (geautoliseerde proteïnen)
 • gehydroliseerde havermeel

Additieven die vaak MSG bevatten:

 • malt extract
 • malt flavoring/smaakversterker
 • bouillon (broth)
 • stock flavoring
 • natuurlijke smaakstoffen (niet nader gedefiniëerd)
 • natuurlijke smaakstoffen uit rund of kip
 • seizoenskruiden

Additieven die MSG en/of andere excitotoxinen kunnen bevatten:

 • carrageenan (enzymen, protease enzymen) (Protease enzymes from various sources can release excitotoxin amino acids from food proteins.)
 • soja proteïne concentrate
 • soja proteïneisolaat Whey
 • Proteïne concentrate.

Bron

Excitotoxins: The Taste that Kills, Russell L. Blaylock

Referenties

 • Metcalfe, DD. (1998). Food allergy. Prim Care, 25(4): 819-29.
 • Izikson, L. (2006). The flushing patient: differential diagnosis, workup, and treatment.  J Am Acad Dermatol, 55(2): 193-208.
 • Gladstein, J. (2006). Headache. Med Clin North Am, 90(2): 275-90.
 • Simon, RA. (2000). Additive-induced urticaria: experience with monosodium glutamate (MSG).  J Nutr, 130(4S Suppl): 1063S-6S
 • Fernstrom, JD. (1996). Short-term neuroendocrine effects of a large oral dose of monosodium glutamate in fasting male subjects. J Clin Endocrinol Metab, 81(1): 184-91.
 • Lawrence, DT. (2007). Food poisoning.  Emerg Med Clin North Am, 25(2): 357-73; abstract ix
 • Yang, WH. (1997,1999). The monosodium glutamate symptom complex: assessment in a double-blind, placebo-controlled, randomized study. J Allergy Clin Immunol, (6 Pt 1): 757-62.
 • Ohguro, H., Katsushima, H., Maruyama, I., Maeda, T., Yanagihashi, S., Metoki, T., Nakazawa, M. (2002). A high dietary intake of sodium glutamate as flavoring (ajinomoto) causes gross changes in retinal morphology and function. Exp Eye Res., 75(3):307-15.
 • Lorden, JF. (1986). Behavioral and endocrinological effects of single injections of monosodium glutamate in the mouse. Neurobehav Toxicol Teratol, 8(5): 509-19.
Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)