Energie herstellen: Wanneer is het de hoogste tijd om je lever te reinigen?

Onze lever werkt hard: hij verwijdert afvalstoffen en gifstoffen die niet in het lichaam thuishoren. Vandaag de dag heeft de lever het steeds zwaarder te verduren gekregen. We zijn niet altijd even lief voor onze lever en leververvetting is een van de gevolgen.Een schone lever geeft een goed humeur, maakt fit en energiek en houdt het lichaam gezond. En dat is kostbaar.

happy

Hoewel het lichaam zelfreinigende vermogens heeft, kan het een in onze giftige wereld soms een beetje hulp gebruiken. Elke dag staan we bloot aan pesticiden, vervuiling, additieven en verborgen giffen (bijv. in cosmetica). Organen als huid, lever en nieren raken niet zelden overbelast. Daarbij komt, dat wij het zelf ook niet altijd nauw nemen met de lever, en gewoon van alles in ons mond stoppen.

De rol van de lever

De lever speelt een vitale rol in het lichaam speelt. Dit orgaan zet voedingsstoffen om in materiaal dat het lichaam kan gebruiken. Dit materiaal wordt tevens opgeslagen in het orgaan en wordt zonodig afgegeven aan de cellen. De lever reguleert hormonen en speelt een vitale rol in het reinigingsproces van het lichaam. Het zet gifstoffen om of het scheidt ze uit, zodat ze geen schade aan kunnen. Het is dus heel belangrijk om de lever in topconditie te houden.

Tekenen dat je een leverreiniging nodig hebt

Als je lever niet meer op de top van zijn kunnen werkt kun je het volgende ervaren

 • Opgeblazen gevoel en oncomfortabel gevoel in de buik
 • Kramp, pijn in het lagere gedeelte van de buik, gasvorming of opgeblazenheid kunnen vroege tekenen van leverproblemen zijn. (natuurlijk kunnen deze symptomen ook een signaal van tal van andere oorzaken zijn!)
 • Mensen met leverproblemen ontwikkelen ascites; dit is vochtophoping tussen de buik en de organen. Grote hoeveelheden vocht kunnen een oncomfortabel gevoel geven, pijn en kortademigheid

Huidveranderingen

Als je merkt dat je huid een geelachtige kleur heeft, jeukt, droog is of donkere plekken heeft, dan kan het een waarschuwingsteken zijn. Deze huidveranderingen komen mogelijk doordat de lever de giffen niet adequaat uitscheidt.

Veranderingen in urine en ontlasting

Als de urine donker van kleur is en de ontlasting is bleek of teerkleurig dan kan het tijd zijn om naar de dokter te gaan.

Vermoeidheid

Chronische vermoeidheid is vaak een vroeg teken van een leverprobleem, omdat je lichaam harder werkt om overtollige toxinen uit het lichaam te verwijderen.

Verwarring of andere cognitieve problemen

Als de lever niet normaal bloed kan filteren, bouwen toxinen zich op en kunnen ze hun weg vinden naar de hersenen; dit noemt men hepatische encephalopathie. Wanneer er sprake is van verwarring of andere cognitieve problemen, hoeft men niet direct aan de lever te denken. Hepatische encephalopathie komt pas voor als er sprake is van een ernstige leveraandoening en leverfalen.

Stemmingswisselingen of depressie

Als de giffen hun weg naar de hersenen vinden, kunnen ze je stemming beïnvloeden. Je kunt angstig, boos of gedeprimeerd zijn. Slechte concentratie en ‘mist’ in het hoofd komen ook voor. Verder is er sprake van oververhitting, met name in het gezicht en de torso. Terugkerende hoofdpijn in combinatie met misselijkheid kan met de conditie van de lever te maken hebben.

Gewichtstoename of geen gewicht kunnen verliezen

Als de lever niet goed werkt, kan het lichaam niet adequaat vetten omzetten. Je kunt merken dat je –wat je ook doet- geen gewicht verliest. Of je krijgt ineens vetopslag op plaatsen waar je het nog niet eerder kreeg; met name rond de buik. Je frustratie (‘wat ik ook doe, ik verlies geen gewicht’) kan in deze oorzaak gelegen zijn.

Hoog cholesterol

Omdat het lichaam de vetspiegel niet meer goed in balans kan houden, kan dit gevolgen hebben voor de cholesterolspiegel. Dit zorgt voor triglyceriden in het bloed en een verhoging van LDL. Het is belangrijk om hier iets aan te doen in verband met aderverkalking, het hart en de kans op een beroerte.

Voedingstekorten

We weten dat de lever voedingsstoffen omzet in stoffen die het lichaam kan gebruiken. Met andere woorden: de voedingsstoffen worden biobeschikbaar. Maar als je lever het moeilijk heeft, kan het de stoffen niet meer biobeschikbaar maken en neemt ons lichaam de nutriënten niet meer voldoende op. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan van ijzer, magnesium en vitamine D.

Spijsverteringsproblemen

De lever produceert gal, een bittere vloeistof die helpt bij de vertering van vetten. In de lever bevinden zich vele galkanaaltjes, die samenkomen in de grotere galwegen buiten de lever. Wanneer de lever niet meer naar behoeven werkt, kan er mogelijk minder gal geproduceerd worden, en dit leidt tot een moeilijke verwerking van vetten en alcohol. Je kan dit ook merken aan verstopping, diarree of brandend maagzuur. Verder: galstenen en galblaasaandoeningen, vette voeding en alcohol niet kunnen verdragen, misselijkheid, braakneigingen, verstopping en een opgezette buik, prikkelbare darm, pijn rechter bovenbuik, rond onderste rechterrib.

Suikerschommelingen

De lever houdt de bloedsuikerspiegel gelijkmatig. Als hier problemen in ontstaan merken we dit aan suikerschommelingen; de bloedsuikerspiegel piekt na het eten en daalt snel binnen een paar uur. Dit maakt ons moe, geïrriteerd, verstrooid en energieloos. Wanneer dit steeds weer voorkom kan het leiden tot insulineweerstand en uiteindelijk tot diabetes. Verder is er sterk de behoefte aan suiker en kan men in een prediabetes-fase zitten (gebruikelijk voor mensen met een vette lever).

Hormonale disbalans

Een andere rol van de lever is dat het orgaan de sexhormonen reguleert. Dat de hormonen oestrogeen en testosteron uit balans raken wanneer de lever niet meer optimaal werkt, ligt dan ook voor de hand. Dit kan leiden tot verergering van PMS symptomen of een verminderde zin in sex.

Immuniteitsproblemen

Als je elke verkoudheid of griep krijgt die rond gaat, kan er meer aan de hand zijn dan een vitamine C tekort. De lever speelt een enorme grote rol in onze immuniteit. Wanneer men last krijgt van huiduitslag, ontsteking, terwijl men hier vroeger geen last van had kan dit aan een beschadigde of overbelaste lever liggen. Ook de terugkeer van virale, bacteriële en parasitaire infecties is kenmerkend. Symptomen van chronische vermoeidheid en fibromyalgie verminderen wanneer de lever schoner wordt.

Overmatig transpireren en onaangename lichaamsgeur

Overmatig transpireren en een onaangename lichaamsgeur (zurig) zijn tekenen dat je lichaam gereinigd moet worden. Leverproblemen kan ook een slechte adem veroorzaken. Neem eens een kijkje in je keuken: wat zijn je voedingsgewoonten?

Slaapapneu en snurken

Slaapapneu veroorzaakt een korte pauze in je ademhaling en dit kan zich tot zo’n honderd keer herhalen in een nacht. Het haalt je uit je natuurlijke slaappatroon. De lichaamsprocessen kunnen zo onvoldoende herstellen. Mensen met slaapapneu hebben een grotere kans op een minder functionerende lever.

Hier is nog aan toe te voegen: verhoging van triglyceriden en LDL in het bloed, hoge bloeddruk, lipoma (vetgezwel) onder de huid, trage stofwisseling, een duidelijke buik, vetrol ook op bovenste gedeelte van buik, vette lever.

Leverproblemen: wat ziet je aan de buitenkant

 • Aanslag op de tong (blauw- of paarsachtig) of donkere vlekken op tong
 • Slechte adem
 • Droge huid, uitslag
 • Overmatige transpireren met vervelende geur
 • Donkere kringen onder de ogen
 • Gele verkleuring van oogwit
 • Rode, gezwollen, jeukerige ogen
 • Rode pukkeltje rond neus, kaken en kin
 • Bruine vlekken op huid (levervlekken)
 • Rode handpalmen en voetzollen (misschien jeukerig)
 • Roodachtig gezicht
 • Duidelijke dikke buik

Je lever ontlasten, hoe doe je dat

 • Om je lever te ontlasten en de kans te geven zich te herstellen, vermijd je voeding die je lichaam extra belasten. Stop met toegevoegde suikers en fructose, deze leiden tot een vette en overbelaste lever. Maar ook tot insulineweerstand en obesitas.
 • Vervang frisdrank en vruchtensappen en drink meer water. Matcha thee is een gezond alternatief, en biedt meer voordelen dan groene thee. Zoek ook alternatieven voor witte pasta, wit brood, croissants en dergelijke.
 • Mijdt de transvetten en keukenoliën zoals zonnebloem-, koolzaad-, en saffloerolie en gebruik olijfolie en kokosolie.
 • Stop met alcohol, dit legt alleen maar meer stress op je lever.
 • Probeer over te gaan om biologische voeding om goed als mogelijk pesticiden te vermijden. Vermijdt ook GMO voeding, ontbijtgranen, maïs- en sojaproducten.

Gelukkig kan je meer eten dan je ‘moet’ vermijden!

 • Eet veel donkere en kleurige groenten –en vergeet de bleke groenten niet-, vers biologisch fruit en bruine rijst.
 • Neem ook noten en zaden, ze bevatten gezonde vetten en zijn een goede proteïnebron.
 • Betrek gefermenteerde voeding in je dieet, zoals zuurkool, onbewerkte appelazijn en andere probiotische voeding.

Wat heb je in je huis?

 • Verminder de hoeveelheid toxinen in je huis. Ze vinden snel hun weg in je lichaam en moeten hier weer uit gefilterd worden, door onder andere de lever.
 • Denk aan in plastic verpakte voeding en je pannen. Zo wordt bijvoorbeeld de anti-aanbaklaag vanTeflonpannen gemaakt van PTFE (PolyTetraFluorEthyleen). Veilige alternatieven zijn pannen van RVS of keramische pannen.
 • Probeer eens vaker natuurlijke middelen om schoon te maken
 • Gebruik geen kunstmatige luchtverfrissers. Er zijn natuurlijke manieren om het huis een fris geurtje te geven. Geurkaarsen en luchtverfrissers zitten vol toxische chemicaliën.
 • Planten filteren de lucht binnenshuis
 • Neem je verzorgingsproducten eens onder de loep. Niet alleen de lever, maar ook de huid is een groot orgaan. De huid is zelfs het grootste orgaan en dit betekent dat wat je op je huid smeert, direct via de huid je lichaam ingaat.

Experts zeggen dat de aanbreng van chemicaliën op de huid, erger is dan het eten ervan. Als we eten kunnen giffen beter uitgescheiden worden: de verwerking begint al in de mond. Speeksel en maag verteren wat we eten en filteren hier al toxinen uit. Chemicaliën op de huid gaan direct de bloedbaan in, zonder enige filtering. Een goed voorbeeld van de effectiviteit van opname via de huid is magnesiumolie (makkelijk zelf te maken) of een magnesium(voet)bad: dit is effectiever in het aanvullen van magnesiumtekorten dan een magnesiumsupplement.