Op deze 5 manieren ondersteunt appelazijn het afvallen

goedgezond

Iedereen is inmiddels wel redelijk op de hoogte van de gezondheids- en beautyvoordelen van appelazijn. Ook geniet appelazijn bekendheid om zijn rol bij gewichtsverlies. En inderdaad, appelazijn kan een effectief hulpmiddel bij afvallen zijn. Maar hoe en in welke mate?

Hippocrates gebruikte appelazijn al vanwege de antibiotische werking om patiënten te helen. Het innemen van appelazijn is een enorm simpele methode die -volgens onderzoeken- grote effecten heeft.

Appelazijn brengt de bloedsuikerspiegel in balans

Het meest stevige bewijs omtrent appelazijn, is dat het de bloedsuikerspiegel in balans houdt. Volgens tv-dokter dr. Oz is dit hét geheim achter gewichtsverlies en het eraf houden. Als de bloedsuikerspiegel maar piekt en daalt –wat vaak gebeurt na een maaltijd met koolhydraten en/of suiker- leidt dit tot stemmingswisselingen, hoofdpijn, trek en honger.

Dit ondervonden ook deelnemers aan een studie van de Arizona State University. Ze hadden allen diabetes 2 en 70% van hen nam medicatie om de bloedsuikerspiegel te reguleren. Voor het slapen gaan kregen ze een stuk kaas, met wat appelazijn ofwel met water. De bloedsuikerspiegels waren al voor aanvang de studie gevolgd. Bij de deelnemers die bij de kaas twee eetlepels appelazijn innamen, piekte de bloedsuiker met 4% minder. (1)

Maar sommige studies laten grotere resultaten zien, dan deze 4%.

Toen mensen met insulinegevoeligheid en mensen met diabetes 2 een placebo ofwel appelazijn kregen voordat ze een bagel met sinaasappelsap nuttigden (een garantie voor een snel piekende bloedsuiker), bleek dat de deelnemers die de appelazijn nuttigden een verbeterde insulinegevoeligheid hadden (19-34%). (2)

Dit wordt ook door tal van andere studies ondersteund; appelazijn zorgt voor een toename van de insulinegevoeligheid en verlaagt de bloedsuikerspiegel tijdens maaltijden. De effecten van suiker- en koolhydraatrijke maaltijden worden door appelazijn verminderd, waaronder trek na de maaltijd.

Toegenomen verzadigingsgevoel

Wanneer je appelazijn voor of tijdens een maaltijd inneemt, zul je je meer verzadigd voelen. Toen men bij een maaltijd met wit brood appelazijn nam, werd er een voller en verzadigder gevoel gemeld, in vergelijking met mensen die geen appelazijn bij de witte broodmaaltijd hadden genomen. Wit brood staat erom bekend dat je er van kunt blijven eten. Ook lieten de appelazijn-consumeerders lagere glucose- en insulinespiegels zien. (3)

Een andere studie ondersteunt dit, en meldt dat het nuttigen van appelazijn bij de maaltijd ook leidt tot een verminderde dagelijkse inname van 200-275 calorieën. (4) Dit effect was er trouwens ook toen er bij de maaltijd pinda’s, en geen appelazijn, genuttigd werden. (5)

Afname van lichaamsvet

Nogal wat onderzoek toont dat het toevoegen van appelazijn aan je voeding de ophoping van lichaamsvet vermindert. De simpele methode kan dan ook leiden tot

  • verlaagde triglyceride- en cholesterolspiegels
  • een lagere bloeddruk
  • een minder vette lever
  • afname van buikvet
  • gewichtsverlies

Wie dagelijks een eetlepel per dag nam, bleek na 12 weken ruim een kilo verloren te zijn, bij twee eetlepels was dit ruim 2 kilo. (6)

Goed voor de gezondheid van de darmen

Als je bedenkt dat ongeveer 80% van ons immuunsysteem en 80-90% van de serotonine-aanmaak  zich in de darmen bevinden, dan is het makkelijk te begrijpen dat de darmgezondheid een enorme impact op de algehele lichamelijke en mentale gezondheid heeft. Veel hangt van onze darmen af, stemming, humeur, zelfs voedingskeuze (!), ontstekingsziekten en obesitas. (Als je in het zoekvak rechts ‘darmflora’ of ‘darmbacteriën’ typt, dan lees je over recente onderzoeken op dit gebied).

Een publicatie in Journal of Clinical Investigation meldt dat het gebruik van probiotische bacteriën obesitas en andere chronische ziekten kunnen behandelen (7), terwijl ander onderzoek noemt dat dagelijkse inname van een probioticadrank voor de duur van 12 weken, leidt tot een afname van buikvet (5%) en ander vet (3%) bij obese mensen. (8)

En een goede probiotica-rijke drank is…appelazijn.

Bevordert een betere slaap, wat tot gewichtsverlies leidt

Een oude volksremedie tegen slapeloosheid is appelazijn met een beetje honing. Hoewel niet helemaal duidelijk is hoe dit werkt, vallen mensen er sneller door in slaap en slapen ze ook langer. Auteur Cal Orey (‘The Healing Powers of Vinegar’) adviseert twee theelepels appelazijn met honing en warm water voor het slapen gaan.

Je vraagt je misschien af wat slaap te maken heeft met gewichtsverlies. Veel onderzoek laat zien dat mensen die chronische slaapproblemen hebben, dikker worden. Dit heeft alles te maken met leptine en ghreline. Leptine onderdrukt de eetlust, terwijl ghreline deze doet toenemen. Voeding heeft veel te maken met de kwaliteit van de slaap. Slapeloze nachten doen ons grijpen naar donuts en pizza’s, dankzij de breinregio’s die de voedingskeuzen reguleren. (9) Slaapgebrek kan het moeilijker maken om meer dan 4 kilo af te vallen. (10)

Welke appelazijn neem je en hoe gebruik je het?

  • Kijk naar biologische onbewerkte en ongefilterde appelazijn die een beetje troebel is. Deze bevat alle probiotica en enzymen die het product zo krachtig maken.
  • Begin langzaam, een eetlepel in 150 ml water is een gezonde dosis, maar dit kan je geleidelijk opvoeren. Je kunt dus beginnen met een theelepel of door wat azijn over je salade te sprenkelen.
  • Wees geduldig: zoals de onderzoeken laten zien, zorgt uitsluitend appelazijn voor bescheiden resultaten en is dus geschikt als ondersteuning bij het afvallen, waarbij je meer maatregelen toepast.

Appelazijn is meestal veilig, maar als je maagproblemen hebt, een moeilijke vertering of brandend maagzuur, dan is het raadzaam om een deskundige te raadplegen. Appelazijn kan het tandglazuur aantasten. Daarom is verdunnen raadzaam, net als het spoelen van de mond na gebruik. Inname kan ook via een rietje.

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


Wist je trouwens dat gewone azijn colitis ulcerosa verlicht?


En hoe leidt water tot gewichtsverlies, wat kunnen we ervan verwachten?


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share