Wat is het effect van probiotica op tryptofaan en serotonine?

Hoe is het effect van probiotica op tryptofaan en op de aanmaak van serotonine? Probiotica leveren een positieve bijdrage aan verbetering van humeur, vermindering van angst en depressie, tonen studies. De darmen zijn het ‘tweede brein’ die humeur en gezondheid sterk bepalen. Zo’n 95% van de serotonine-aanmaak vindt in de darmen plaats.

Darmbacteriën bepalen veel

Zoals we inmiddels wel weten doen gunstige bacteriën niet alleen lichaam, maar ook de geest veel goed. Tot dusver laten studies ons onder meer zien, dat ze de spijsvertering verbeteren, obesitas, diabetes en ontstekingsprocessen tegenwerken. Ze zetten ons weer terug op het rechte spoor qua eetgedrag, voedingskeuzes en zelfs qua stemming. Het nieuws kopte dat probiotica misschien wel de nieuwe prozac kunnen zijn. Ze hebben –net als gefermenteerde voeding- de potentie om angst en depressie te verminderen en blijken het brein (en zo het humeur) te veranderen. Bacteriën beïnvloeden de mens een leven lang, vanaf geboorte tot aan overlijden. Zelfs na ons overlijden zijn ze druk: met het opruimen van weefsels.


Hier zie je welke probiotica veelbelovend zijn bij depressie.


Darm-brein connectie

Probiotica en een beter humeur
Er is zoiets als de darm-brein connectie. Brain, Behavior, and Immunity publiceerde vorig jaar ook een studie die eveneens suggereerde dat een probiotica supplement het humeur verbetert. (1)

Effectiviteit bij angst en depressie

De studie kwam uit ons eigen land (Leiden Institute of Brain and Cognition), kreeg wereldwijd bekendheid en werd gedaan onder 40 gezonde jongvolwassenen zonder stemmingsstoornis. De helft nam een probiotica supplement in poedervorm, die ze oplosten in water of melk. Dit dronken ze 4 weken lang ’s avonds. Dit supplement (‘Ecologic Barrier’, fabrikant: Winclove BV) bevatte 8 verschillende bacteriën, waaronder strengen van Bifidobacterium, Lactobacillus en Lactococcus—bacterietypen. Hiervan toonde onderzoek al eerder de effectiviteit op angsten en depressieve symptomen aan. Sommige studies tonen dat meerdere strengen zoals deze effectiever zijn dan slechts een soort. (2) De andere groep kreeg een placebo, maar wist dit niet. (Overigens was Winclove BV zelf niet betrokken bij de studie.)

Voor aanvang en na afloop werd een en ander gemeten: gevoeligheid voor depressie, cognitieve reactiviteit op somberheid (een sterke marker voor depressie; wanneer een persoon somber wordt, is deze meer kwetsbaar voor disfunctionele gedachten die kunnen leiden tot een depressieve episode). Bij aanvang was er geen verschil tussen de twee groepen, maar na 4 weken meldden de probiotica groep aanzienlijk minder reactiviteit op somberheid dan de controlegroep. Met andere woorden: als ze in een sombere bui waren, hadden ze minder terugkerende stressvolle of agressieve gedachten.

Darmbacteriën verhogen mogelijk hoeveelheid tryptofaan

Ontsteking onder de duim, verminderde doorlaatbaarheid darmwand
Volgens de studieauteurs komt dit doordat de gunstige bacteriën ontsteking onder de duim houden en de doorlaatbaarheid van de darmwand verbeteren (verminderde doorlaatbaarheid van de darmwand wordt ook wel lekkende darm genoemd). Ook vermoeden zij dat de darmbacteriën de hoeveelheid tryptofaan verhogen, een aminozuur dat vereist is voor de aanmaak van serotonine.

Manier waarop nog niet helemaal duidelijk

De manier waarop probiotica werken op de precursor van serotonine, moet nog verder onderzocht worden en is nog niet helemaal duidelijk. Dit type onderzoek is nog maar net begonnen. Wat er tot nu toe naar buiten is gekomen, is nog maar het topje van de ijsberg. (3)

Andere resultaten

  • Zo blijken prebiotica (niet verteerbare koolhydraten, zoals bananen of haver, die de groei van gezonde darmbacteriën stimuleren) angstniveau na drie weken te verlagen, en ook het risico op depressie. De effecten zouden gelijk zijn aan die van een antidepressiva of kalmerende middelen. (4)
  • De inname van Lactobacillus helveticus R0052 en Bifidobacterium longum R0175, een maand lang, bleek tot dezelfde resultaten te leiden, plus dat het zelfoplossend vermogen van de studiedeelnemers toenam. (5)
  • Het Mediterraan dieet kan ook succesvol de kans op depressie verlagen, zo bleek toen 15.093 mensen 10 jaar lang gevolgd werden. Zelfs kleine voedingsaanpassingen bleken een beschermend effect te hebben. (6)

Simpele yoghurt, effecten op brein

Eenvoudige yoghurt heeft positieve effecten.

Dat we altijd blije vrouwen in yoghurtreclames zien is misschien niet voor niks. Onderzoek van de University of California, Los Angeles, toonde dat de consumptie van probiotische yoghurt niet alleen de compositie van de darmflora gunstig verandert, maar ook dat het de breinfuncties verandert met betrekking tot humeur, angst, stress en gevoeligheid voor pijn. (7)

Gastroenterology publiceerde een studie (UCLA School of Medicine), met soortgelijke resultaten: hieruit bleek dat probiotische yoghurt al na een maand de breinfunctie verandert, zowel wanneer het brein in rust is als antwoord op een emotionele aandachtstaak (8).  De hoofdauteur van de studie merkt hierover op: “De uitspraken ‘je bent wat je eet’ en ‘onderbuikgevoel’ blijken te kloppen. We horen telkens weer van patiënten dat zich niet angstig of depressief voelden, totdat ze problemen begonnen te ervaren in de darmen. Deze studie toont dat de darm-brein connectie twee kanten op gaat.” De probiotica die 36 vrouwen (18-53 jaar) in deze studie kregen bevatten de strengen Bifidobacterium animalis, Streptococcus thermophiles, en Lactobacillus bulgaricus). Ze consumeerden dit een maand lang twee keer per dag.

Tot ongeveer 95% van de serotonine voorziening geproduceerd in darmen

De aanwezigheid van de darm-brein connectie is niet onlogisch, als je bedenkt dat de darmbacteriën honderden neurochemicaliën produceren, die het brein gebruikt om lichamelijke en mentale processen te reguleren, waaronder leren, geheugen en humeur. De darmbacteriën produceren maar liefst tot ongeveer 95% van de serotoninevoorziening. Men noemt de darmen dan ook wel ‘het tweede brein.’

Volgende stap
Momenteel werkt Koliber Biosciences  aan de ontwikkeling van een probioticastreng die direct een serotonine precursor van tryptofaan aanmaakt in de darmen. Het zou het probleem van tryptofaandegradatie in het maag-darmkanaal oplossen en geen lange behandeling vergen.

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!