google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Gewicht Vasten

De kracht van vasten: intermittent fasting, de methode die elk dieet verslaat

Share Button

Van alle diëten, lijkt intermittent fasting het meest succesvol. Door te vasten met tussenpozen, verlies je niet alleen rap kilo’s (let wel: lichaamsvet). Het is ook gezond voor je brein en lijf. Onderbroken vasten zet je lichaam meer in de vetbranding dan andere methoden.

water drinken

Intermittent fasting, gewichtsverlies

Op NBC News was onlangs een vrouw te zien die binnen 18 maanden van 136 kilo naar 86 kilo ging. Haar succes: intermittent fasting, of te wel vasten met tussenpozen. (Zoveel afvallen binnen een betrekkelijk korte periode heeft ook een downside.) Op de dagen dat ze niet vastte, at deze vrouw zelfs nog koekjes, gebak, pizza, ijs en donuts. Of deze blijvende toevoer van junk de correcte aanpak is, valt zeer te betwijfelen.

Hoe vast je met tussenpozen?

Bij onderbroken vasten, intermitterend dus, eet je 2 á 3 x per week, 12 tot 24 uur niet. Dit vasten wissel je af met normaal eten, en zelfs met wat je maar wilt, zolang het geen binge-eating of junk food stuffing is. De populairste stijlen zijn 24 uur vasten en 16/8 vasten.

  • 24-uur vasten: je kiest 2 dagen in de week waarop je niet eet, en gewoon water en reinigende vloeistoffen drinkt. Dit werkt goed om gewicht te verliezen. Hier lees je hoe water drinken tot gewichtsverlies leidt.
  • De 16/8 methode: je verkort langzaamaan je eet periode naar een 8-uur periode, en de overige 16 uur vast je. Dit wordt elke dag herhaald, totdat je het gewenste effect bereikt hebt. Wanneer dit te hard gaat, kun je beter de 24-uur methode doen.

Reinigende smoothies darmen

Reinigende smoothies lever

Reinigende tonics

Reinigende werking van koolsap


Ook een beter concentratievermogen en meer fitheid

Dan is er ook nog de 5:2 methode van dr. Michael Mosley (auteur van The Fast Diet: Lose Weight, Stay Healthy, and Live Longer with the Simple Secret of Intermittent Fasting). De 5:2 strategie houdt in dat je gewoon eet voor 5 dagen per week, en dat je twee dagen vast. Op deze twee vastendagen adviseert Dr. Mosley dat je 1/4 eet van je normale dagelijkse calorieën, óf 600 calorieën/man en 500 calorieën/vrouw. Je drinkt veel water en thee.

Behalve dat IF-vasten tot gewichtsverlies leidt, verbetert het ook je concentratievermogen en fitheid. Ook artsen noemen het een van de meest krachtige manieren om gewichtsverlies te bereiken en chronische ziekten te voorkomen. We zijn gewend om altijd maar door te eten, en zelden een pauze te nemen. In ‘meer inzicht in darmflora: geen evenwicht betekent overgewicht’  kun je lezen waar dit toe leidt en hoe dit verkeerde mechanisme werkt.

Vasten en ons brein

Wanneer je brein uitgedaagd wordt, door intermittent fasting of door training, is dit goed voor de cognitieve functie. Neurale routes worden geactiveerd, de groei van zenuwcellen wordt bevorderd. Ook vindt er een toename van mitochondriën in de neuronen. Dit alles mondt uit in een beter werk- en leervermogen. Vasten vermindert het aantal witte bloedcellen, wat overigens weer stijgt wanneer er weer gegeten wordt. Ook vermindert vasten hartkwalen en kanker en werkt het preventief tegen diabetes. Al met al, vertraagt het vasten het algehele verouderingsproces.

Tips bij intermittent fasting

  • Drink 8 tot glazen water om hoofdpijnen te voorkomen. Er zijn nog meer voordelen van water drinken ter ondersteuning van gewichtsverlies, hier lees je hoe exact water bijdraagt.
  • Zoek een dag waarop je veel afleiding hebt
  • De eetdagen zijn geen ‘feestdagen’ waarop je ineens van alles kan gaan eten. Eet normaal, niet excessief.
  • Vast niet als je gezondheidsaandoeningen hebt, als je zwanger bent, diabetes hebt of een lage bloeddruk hebt.

© 2016, GoedGezond.All rights reserved.

Meer lezen:

Raak lichaamsvet effectief kwijt: Intermittent Fasting verslaat elk dieet.

Waarom je bij Intermittent Fasting wel lichaamsvet verbrandt en koolhydraatverslaving kwijtraakt


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)