Als je selderij eet verbrand je meer calorieën dan je binnen kreeg

goedgezond

Als je selderij eet, verbrand je meer calorieën dan je binnenkreeg. Een experiment van de University of Warwick toont dat je door het eten van selderij dubbel zoveel calorieën verbrandt dan de hoeveelheid die in deze groente zit. Selderij is wat je noemt calorie-negatieve voeding.[envira-gallery id="8880"]

Selderij knabbelen en meer calorieën verbranden

De man die deelnam aan het experiment van de University of Warwick, consumeerde rauwe selderij en een selderij smoothie: beide bevatten ze zo’n 53 calorieën. Hij verbrandde 72 calorieën door het eten van de selderij en nog eens 112 calorieën door de smoothie.

De verhalen over de gewichtsverlies-ondersteunende kwaliteiten van selderij zijn er natuurlijk al heel lang. Mensen op dieet pakken er regelmatig een stengel bij. Onderzoek heeft nu echt laten zien dat selderij een calorie-negatief effect heeft. Selderij stilt niet alleen maar even de honger, maar je verbrandt ook het dubbele aantal calorieën van de hoeveelheid die in de groente zit.

Dr. Tom Barber van Warwick zei: “Als je de selderij verorbert, breekt het alle vezels af en worden de nutriënten vrijgezet die de lever meer werk geven. Je verwacht dat je hierdoor gewicht verliest, met andere woorden: dit is calorie-negatieve voeding.”

Goed voor gewichtscontrole en een gezonde leefstijl

Volgens chefkok Rocco DiSpirito, expert op het gebied van negatieve calorieën en auteur van The Negative Calorie Diet is calorie-negatieve voeding geweldig voor gewichtscontrole en een gezonde leefstijl omdat het je vult, nog voordat je er dik van kan worden. Als het geen bewerkte voeding is en het in de natuurlijke staat gegeten wordt, is er een goede kans dat het voeding met negatieve calorieën is. DiSpirito zegt dat water zoiets is: het bevat geen calorieën en toch verbrand je een calorie per 25 á 30 ml.


Water is inderdaad een calorie-negatieve voedingsstof. In ‘Hoe Water Drinken tot Gewichtsverlies Leidt’ lees je de cijfers en feiten hierover.


Andere voorbeelden die DiSpirito noemt zijn amandelen, appels, bessen, citrusvruchten, crucifere groenten, komkommer, groene bladgroenten, champignons en nachtschades.

Dit nieuws lijkt misschien een beetje te mooi om waar te zijn. Nu is er inderdaad wel een ‘maar’.

Als we inschatten hoeveel calorieën een persoon nodig heeft, kijken we naar de BMR (Basal Metabolic Rate). De hoeveelheid calorieën die we verbranden terwijl we onze voeding verteren is hierbij al inbegrepen. En terwijl je een paar extra calorieën verbrandt door het eten van bijvoorbeeld selderij of grapefruit (of andere calorie-negatieve voeding), vervangt het niet een trainingsschema. Je moet een ton selderij eten om een vergelijkbare calorieverbranding te krijgen.

Maar toch kan dat de pret niet drukken: voeding als selderij is een goede en gezonde ondersteuning en het blijft een gegeven dat het je helpt om meer calorieën te verbranden.

[envira-gallery id="8884"]

Maak gebruik van calorie-negatieve voeding omdat het vult, de verbranding ondersteunt (alle beetjes helpen) en je hierdoor minder naar de dikmakers grijpt. Een goede selderijtruc is om de stengel in hummus, guacamole of een zelfgemaakt Griekse yoghurtdip te dippen. Ook het drinken van (koud) water ondersteunt gewichtsverlies, net het consumeren van een onrijpe banaan op zijn tijd. Een handje amandelen en andere noten leidt tot een afname van buikomvang. De appel, banaan en yoghurt verbeteren dan ook nog eens de stofwisseling.


© 2016GoedGezond.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share