google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Natuurlijk gezond (bewezen)

11x Natuurlijke, krachtige antibiotica die je waarschijnlijk al in huis hebt

Share Button

Natuurlijke antibiotica worden al duizenden jaren gebruikt. Klinische studies ‘ontdekken’ nu eindelijk de krachtige effecten van voeding en kruiden, die in staat zijn om de meest ziekteverwekkende bacteriën te doden. Veel van deze natuurlijke antibiotica heb je waarschijnlijk al in huis!

Waarom natuurlijke antibiotica?

antibiotica1

Je vraagt je misschien af waarom je natuurlijke antibiotica zou moeten gebruiken, als er zoveel antibiotica beschikbaar zijn. Het antwoord maakt veel duidelijk.

Dankzij overgebruik van de beschikbare antibiotica, bestaat er een serieus globaal gezondheidsprobleem. Antibiotica worden steeds minder effectief, mede door de ontelbare antibacteriële producten en het gebruik van antibiotica bij dieren.

Juist goed voor je darmflora

Farmaceutische antibiotica kunnen levensreddend zijn. Maar bij minder ernstige aandoeningen kun je natuurlijke antibiotica gebruiken, om je darmflora te beschermen. Want farmaceutische antibiotica doden niet alleen de bacteriën die de ziekte veroorzaken, maar ook de gunstige bacteriën. We weten inmiddels wel hoe belangrijk gezonde darmflora zijn, en dat ze voor 70-80% deel uitmaken van het immuunsysteem. Chemische antibiotica tasten dus je immuniteit aan, en maken je kwetsbaarder voor elke virus die voorbij komt. De natuurlijke antibiotica daarentegen zijn wel goed voor je darmflora.

Post-antibiotica tijdperk

Alleen al in Amerika sterven per 2 miljoen 23.000 mensen aan de gevolgen van een infectie. 1 Ook in Nederland is antibioticaresistentie een stijgende trend. 2 3 In 2015 kwam the World Health Organisation met een rapport 4 met betrekking tot deze wereldwijde epidemie, waarin gesteld wordt dat wanneer het niet omgekeerd wordt, we in het ‘post-antibiotica tijdperk’ terechtkomen. Dit betekent dat je nu –meer dan ooit- beter kunt stoppen met antibiotica als de situatie niet dringend is. Natuurlijk redt deze medicatie levens in ernstige situaties. Maar als de situatie niet ernstig is, kun je eens kijken naar alternatieven.

En waarschijnlijk heb je al veel natuurlijke antibiotica in je keuken staan!

Manuka honing

honing1

Rauwe honing is één van de beste natuurlijke antibiotica ter wereld.

“De unieke eigenschap van honing ligt in de capaciteit om infectie op meerdere niveaus te bestrijden, waardoor het voor bacteriën moeilijk is om resistentie te ontwikkelen.” 5

Bacteriën gedijen niet goed door honing

Honing wordt al duizenden jaren gebruikt om de wondheling te bevorderen. Ook in onze tijd wordt honing nog steeds onderzocht, onder andere op de wond helende kwaliteiten. Microbioloog Paul Kwakman (AMC) zei hier enige jaren geleden over dat al langer bekend was dat de hoge suikerconcentratie alleen al bacteriedodend is. Het enzym glucose-oxidase wordt actief wanneer het met (wond)vocht in aanraking komt, en zet het glucose om in waterstofperoxide en gluconzuur. De eerste stof is dodelijk voor bacteriën, de tweede zorgt voor een zure omgeving waarin pathogenen niet goed gedijen. Kwakman en zijn team identificeerden als eersten een bacteriedodend peptide in honing (bee-defensin-1). Deze peptide werd eerder wel bij bijen aangetroffen, maar nog niet in honing. 6, 7  

Maag-darm problemen

Honing is niet alleen bij wonden heilzaam, maar wordt ook van oudsher gebruikt om allerlei aandoeningen van slijmvlies in het gastro-intestinale kanaal te behandelen. Het is met name Manuka honing die bekend staat om zijn krachtige antibacteriële kwaliteiten.


honingknoflookTualang honing is soms nog effectiever.

Hoe dit zit kun je lezen in: Deze Knoflook-Honing Tonic Vitaliseert en Versterkt.


Oregano etherische olie

oregano olie

Oregano is een populair kruid in veel voeding. Maar etherische (of essentiële) olie van wilde oregano (orgianum vulgare) biedt uitmuntende antibiotische effecten.

Oregano essentiële olie staat bekend om de bacteriedodende kwaliteiten, als ook voor het indammen van staphylococcus-infecties. De olie is zeer veelzijdig: het is antiseptisch, antiviraal, een natuurlijke ontstekingsremmer, pijn verlichtend en gaat succesvol de strijd aan met schimmelinfecties. Een studie uit 2001 laat zien dat oregano olie bijna net zo effectief is in het doden van bacteriën dan de meeste antibiotica. 8

Oregano en kalknagels

De olie is in het bijzonder effectief om voet- en nagelschimmel aan te pakken: doe een paar theelepels oregano olie in een teiltje water en week je voeten erin. Of verdeel een druppel in een theelepel met olijfolie en breng dit direct op de kalknagel aan.

Oregano etherische olie verlicht ook de symptomen van een sinusinfectie. Je kunt wat op een washandje of doekje druppelen en naast je kussen leggen als je gaat slapen, of je doet wat druppels in heet water en inhaleert dit wanneer je stoomt.


zomervoeten3Meer natuurlijke en effectieve middeltjes tegen kalknagels vind je in: 13 x Effectieve Middeltjes tegen Kalknagels  Je kunt ook dit eenvoudige, goedkope en niet voor de hand liggende middel gebruiken.


Andere antibacteriële oliën zijn kaneelolie, thijmolie, rozemarijnolie, basilicum olie, lavendel olie , lemongrass olie en tea tree olie.


Tea tree oil

teatreeadem

Ook tea tree olie is effectief bij de behandeling van kalknagels, ringworm en staphylococcus-infecties, waaronder MRSA. 9 10  Een flesje tea tree oil verdient eigenlijk standaard een plekje in je medicijnkastje.

Knoflook

knoflook

Knoflook geeft gerechten een smaakkick en is daarom een populair kruid. Niet fijn voor de geur die het nalaat. Wel fijn om muggen, andere insecten, verkoudheden en allerlei andere aandoeningen te verjagen. Maar dat niet alleen: het is een krachtige natuurlijke antibiotica.

“Knoflook is 100x effectiever dan de twee top-antibiotica.” Washington State University 11

In de studie van de Washington State University bestreed knoflook bacteriën zoals de Campylobacter, die wereldwijd voor veel darmproblemen zorgt. Ook knoflook wordt al duizenden jaren gebruikt voor medicinale doeleinden, en ging zelfs de strijd met de pest aan. 12

Best indrukwekkend dus. Het bijzondere van knoflook is, dat het de schadelijke schimmels, virussen en bacteriën bestrijdt, maar de gunstige darmbacteriën in tact laat. Sterker nog: knoflook geeft de goede darm microben juist de ruimte.


bald'sleechKnoflook zit vol fyto chemicaliën en helende zwavelbestanddelen en beschermt tegen DNA schade. Het helpt je om van parasieten en wormen af te komen, en dan zit er ook nog vitamine B, C, calcium, ijzer en magnesium in. Dit eenvoudige oude recept is nog altijd succesvol om van ongewenste indringers af te komen.


Cayenne peper

cayenne

In Cayenne Peper Eerste Hulp Bij Hartaanval en Beroerte  kon je over de gunstige eigenschappen van Cayenne peper lezen. Hier kunnen we ook het antibiotisch effect aan toevoegen.

Zo is de pepersoort bijzonder effectief bij vulvovaginitis, een veelvoorkomende infectie bij vrouwen. 13 De etherische olie van cayenne peper heeft een sterk antibiotisch en schimmelwerend effect, mede dankzij capsaïcine. Van capsaïcine weten we dat het een natuurlijke pijnbestrijder en ontstekingsremmer is, en dat fibromyalgiepatiënten baat hebben bij deze stof.

Capsaïcine werkt natuurlijk wel enorm irriterend op de huid en slijmvliezen. Wanneer je de etherische olie gebruikt, is het dus zeer belangrijk om deze goed te verdelen met een dragende olie (bijvoorbeeld olijfolie). Gebruik het liefst handschoenen.

Olijfblad extract

Olijfolie in pure vorm heeft veel indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Bestanddelen uit olijfolie zijn in staat om kankercellen te doden, de olie is gunstig voor het vetprofiel bij een verstoorde stofwisseling, , beschermt tegen de zon (heeft zonnebrandfactor 8)  Kortom: het is een veelzijdig inzetbaar middel, ook voor huid en haren.

Olijfblad extract is nog krachtiger en een prima alternatief voor antibiotica. Sommige Europese ziekenhuizen gebruiken olijfblad extract om MRSA infecties te bestrijden. Het bladextract versterkt het immuunsysteem, terwijl tegelijkertijd antibiotica-resistente infecties bestreden worden. Volgens dr. Ronald Hoffman (van Intelligent Medicine) is olijfblad extract ook een ‘antiviraal bestanddeel omdat het een compleet virus-specifiek systeem blokkeert in een geïnfecteerde gastheer/-vrouw’. Het extract lijkt ‘helende effecten te hebben, waarover farmaceutische antibiotica niet lijken te beschikken’. 14


Olijfolie als veelzijdig inzetbaar huismiddeltje


Gember

gember

Gember geeft gerechten en thee smaak en pittigheid. Van oudsher wordt het kruid in voeding geïmplementeerd en dat is heel handig: gember beschermt tegen de bacteriën en schimmels die verantwoordelijk zijn voor voedselvergiftiging. Verse gember heeft daadwerkelijk antibacteriële eigenschappen en beschermt onder andere tegen listeria, salmonella en campylobacter. Hierbij zorgt voor het voor een adequate productie van maagzuur (wist je dat veel mensen juist een tekort aan maagzuur hebben?) en verzacht spijsverteringsproblemen.

De combinatie van honing en gember (beide in extract vorm) remde de groei van MRSA, E. coli en Klegsiella pneumoniae, zo ontdekte een team van College of Medicine, University of Gondar. 15

Canadese geelwortel

goldenseal

Canadese geelwortel, of te wel Golden Seal, is populair bij de indianen als gebruik bij ontstekingscondities. Vandaag de dag wint het aan bekendheid als natuurlijk antibioticum en versterker van het immuunsysteem. De medische effectiviteit als booster van het immuunsysteem komt mede doordat het ontstekingsreacties tempert. Golden Seal, dat berberine bevat, wordt vooral aanbevolen om infecties van het urinekanaal te behandelen, die veroorzaakt worden door een overgroei van bacteriën van de blaaswand. 16

Echinacea

echinacea

Echinacea of Rode Zonnehoed behandelt al eeuwen een breed scala van infecties. Zo werd het gebruikt bij difterie, bloedvergiftiging en open wonden. Veel mensen gebruiken echinacea om griep en verkoudheid af te wenden, maar de plant is ook in het bijzonder effectief om bacteriële infecties te verslaan. Het versterkt het immuunsysteem. 17   18

Samen met Golden Seal vormt Echinacea een krachtige combinatie.

Grapefruitzaad extract

grapefruit

Ook grapefruitzaad extract wint aan bekendheid omdat het een hoogst effectief antibiotica-effect heeft. Het wendt veelvoorkomende infecties af en kan zelfs net zo effectief zijn als andere antibacteriële middelen. 19

“Grapefruitzaad extract heeft veelzijdige kwaliteiten, is krachtig, effectief, niet-giftig, heeft een positieve impact op gunstige bacteriën, is goed onderzocht, komt van natuurlijke bronnen, is hypo-allergeen, biodegradeerbaar, betaalbaar en vergelijkbaar met andere remedies.” –Dr Allen Sachs, medisch onderzoeker en auteur van The Authoritative Guide to Grapefruit Seed Extract

Pascalite Klei

pascalite klei

Pascalite klei komt uit de Bergen van Wyoming en bevat aanzienlijk helende kwaliteiten. Wanneer je dit plaatselijk aanbrengt, trekt de klei de infectie al binnen een dag uit een wond. Pascalite klei is een bentoniet klei. 20 21

© 2016, GoedGezond

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)