Kruiden die de eetlust onderdrukken en helpen bij gewichtsverlies

angst kruiden
De eetlust beheersen is een van de sleutels naar gewichtsverlies. Als we die onder controle hebben kan afvallen werkelijkheid worden. Helaas gooit de onweerstaanbare drang naar iets lekkers roet in het eten, niet zelden veroorzaakt door bloedsuikerschommelingen. Welke kruiden hebben een bewezen werking bij gewichtsverlies, en temperen de eetlust? Een handig overzicht!

Kruiden als natuurlijke eetlustremmers

Hoodia gordonni

Hoodia gordonni is een vetplant die op een cactus lijkt. Hij hoort bij de Apocynaceae familie en veel literatuur refereert aan het gebruik van deze plant in de voeding. De woestijnplant onderdrukt de eetlust en kan daarom nuttig zijn bij gewichtsverlies. 1

Koreaanse pijnboompittenolie

Deze olie bevat triglycieriden en meer dan 92% meervoudige en enkelvoudige onverzadigde vetzuren, zoals pinoleenzuur, oliezuur en linolzuur. Het is uniek dat de olie 15% pinoleenzuur bevat, en de vrije vetzuren in de Koreaanse olie zorgen voor een significante vrijzetting van verzadigingshormonen zoals chlolecystokinine. 2 De olie zorgt voor een toename van een verzadigingsgevoel en een afname van de eetlust. 3 4

Effect houdt 4 uur aan

Het is gemeld dat deze olie bij postmenopauzale vrouwen voor een toename van CCK-8 en glucagon- achtige peptide-1 (GLP-1) zorgt. Dit vermindert het verlangen om te eten, en dit effect houdt 4 uur aan. 2 5 De toediening van 2 gram verminderde de voedselinname met 9% per lunch. Dit werd bereikt zonder dat de calorieinname bij het avondeten gecompenseerd moest worden. 6

Garcinia cambogia

Deze boom groeit in zuidoost Azië. Extract van de boom komt meestal van de gedroogde vlies van de vrucht. 7 Dit vlies wordt al eeuwen gebruikt om maaltijden meer vullend te maken. 8  Het extract bevordert gewichtsverlies via een onderdrukking van vetzuursynthese, een toename van lipide oxidatie en een verminderde voedselinname. Dit is te wijten aan het stofje HCA (hydroxy citroenzuur). Een studie meldt een dagelijkse inname van HCA (900 mg/dag) voor de duur van 2 weken voor een afname van voedselinname en een toename van verzadiging zorgde. Er was wat gewichtsverlies, maar dit was miniem. 9 De inname van een dosis van 2800 mg/dag voor de duur van 8 weken zorgde voor een afname van lichaamsgewicht (5.4%). 10

De beschikbare literatuur lijkt te ondersteunen dat HCA effectiever in het voorkomen van gewichtstoename, dan het is om gewicht te verliezen 11 HCA onderdrukt dan wel de eetlust.

Er zijn bijwerkingen gemeld zoals hoofdpijn, en irritaties van het maag-darm kanaal. 12 Meer info over de mogelijke bijwerkingen

Catechinen uit thee

Van oudsher worden drie soorten thee veel gedronken als gezondheidsdrank: oolong thee, groene thee en zwarte thee. Van alle drie zijn een anti-obesitas effect en hypolipidemische activiteit gemeld.

  • Zwarte thee: bevat veel actieve ingrediënten, maar deze overleven wellicht niet allemaal het bewerkingsproces.
  • Oolong thee: voorkomt obesitas via een afgenomen opname van koolhydraten. 13  De dagelijkse inname oolong thee (met 690 mg catechinen) voor de duur van 3 maanden zorgde voor een afname van het lichaamsgewicht (1.5%), de BMI (1.5%), de buikomvang (2.0%) en het percentage lichaamsvet (3.7%). 14
  • Groene thee: Groene thee zorgt voor gewichtsverlies via een thermogeen mechanisme. 15 Het primaire actieve ingrediënten in de thee, epigallocatechine gallaat (EGCG), epigallocatechine (EGC), epicatechine gallate (ECG) en epicatechine (EC) – zijn hiervoor verantwoordelijk. 16 Deze verminderen het lichaamsgewicht en –vet. 17 18 19 Het is wel belangrijk te weten dat deelnemers in sommige studies ook aan calorierestrictie en/of beweging deden.

Een studie meldt een afname van 4.6% van het lichaamsgewicht. 20 Groene thee lijkt niet voor een lagere voedselinname te zorgen. Wel zorgt het voor een toename van zenuwstelselactiviteit, thermogenese en vetoxidatie bij mensen. 21 22

Groene koffieboon

De groene koffieboon bevat 10% caffeïne en 27% chlorogeenzuur als belangrijkste bestanddelen. Door roostering nemen deze percentages wel af. 23 Bij mensen zorgt inname van instant koffie die verrijkt is met chlorogeenzuur voor een afname van lichaamsvet en gewicht. Dit gebeurt vooral doordat er minder glucose wordt opgenomen.

Citrus aurantium

De bittere sinaasappel bevat alkaloïden zoals p-octopamine en sinefrine die adrenerge activiteit laten zien. 24 Sinefrine zorgt voor afgenomen voedselinname en een toegenomen verbranding. 25 Etherische olie van citrus aurantium bevat de ingrediënten in zeer geconcentreerde vorm.

Caffeïne

Caffeïne is natuurlijk substantie die wereldwijd het meest geconsumeerd wordt, en ons land is een van de koplopers qua koffieconsumptie. Caffeïne heeft wel enige invloed op de calorieinname 26 27 28 en staat in verband met minder gewichtstoename. 29 30 De stof laat ook thermogene activiteit zien, maar dit is meer aanwezig bij mensen met een normaal gewicht. 31 32 33

Khat

Khat is een oppeppend middel uit Oost Afrika; men kauwt daar de bladeren van de Catha edulis. De belangrijkste ingrediënten van khat zijn cathinone en cathine. Deze lijken op amfetamine, en 90% van deze stoffen wordt geabsorbeerd door te kauwen, via het mondslijmvlies. 34 Amfetamine-achtige stoffen beïnvloeden de eetlust door deze te verminderen via de hypothalamus. Cathinone verbetert de sympathomimetische activiteit. 35 Kauwen op khat vermindert de eetlust en zorgt voor een vol gevoel. 36 Khat kan wel verslavend zijn, en de stemming negatief beïnvloeden. Khat heeft namelijk een opjagende werking, dus het is wellicht niet het beste middel om te gebruiken.

Caralluma fimbriata

C. fimbriata is een neefje van Hoodia gordonni; ze behoren tot dezelfde familie. De sleutelbestanddelen van C. fimbriata zijn glycosiden, flavon glycosiden, bittere stoffen, saponinen en andere flavonoïden. 37 De glycosidesoorten onderdrukken de eetlust en hebben perifere effecten. In het vetweefsel verlagen ze de lipogenese 38 39  en tegelijkertijd reguleren ze de eetlust. 40 41

Vermindert inname van suikers en vetten

Het is interessant dat C. fimbriata de inname van suikers, zoetigheden en vetten selectief reduceert, zonder dat het de inname van fruit, groenten of vis beïnvloedt. 41 Dit maakt het tot een zeer geschikt middel om het lichaamsgewicht te verlagen 42

Coleus Forskohlii

C. forskohlli is een rijke bron van alkaloïden die tot de mintfamilie hoort. Een actief ingrediënt is forskoline, een diterpeen die direct op de adenylate cyclase werkt. 43 Dit activeert de verbranding van lichaamsvet en de stofwisseling 44 Er zijn geen bijwerkingen gemeld, maar verdere studies zijn nodig.

Rode peper

Capsaïcine uit rode peper heeft een temperende werking op de calorieopname, volgens twee studies. Dit is vooral nuttig bij koolhydraat-en vetrijke maaltijden. Ook vermindert het de eetlust en honger na het ontbijt.  45

Munt

Munt onderdrukt trek en hongergevoel. Vul eens een kan water met pepermuntblad, eventueel met limoen, en drink dit gedurende de dag. Je zult merken dat je minder trek hebt. De etherische olie van pepermunt stimuleert de schildklier en vermindert de symptomen van een trage schildklier: vermoeidheid, depressie, hoofdpijn, hersenmist en spijsverteringsproblemen. Meer kruiden en planten die de schildklier stimuleren

Ook belangrijk bij gewichtsbeheersing: Hou je bloedsuikerspiegel natuurlijk in balans

Foto: Paul Morris

Share