Link tussen vitamine D tekort -ook tijdens zwangerschap- en autisme weer bevestigd

Dat suppletie van vitamine D3 symptomen van autisme -waaronder sociale terugtrekking en hyperactiviteit- verbetert, bleek uit meerdere studies. Molecular Autism meldt nu dat vitamine D suppletie tijdens de zwangerschap autisme bij kinderen kan voorkomen.

Rol van vitamine D bij autisme

Toen een onderzoeksteam van de University of Queensland aan zwangere muizen een vitamine D supplement gaven om autisme bij hun nageslacht te voorkomen, zag men dat de rol die de vitamine bij de breinontwikkeling speelt nogal cruciaal is. Bij studies op mensen vonden onderzoekers recentelijk ook de link tussen zwangere vrouwen met een lage vitamine D spiegel en de toegenomen kans op een kind met autistisch gedrag.

Onderzoeker professor Darryl Eyles:

“In onze studie zagen we dat zwangere vrouwtjes (muizen) die met de actieve vorm van vitamine D behandeld waren tijdens het eerste trimester van de zwangerschap, nageslacht produceerden waarbij gebreken in sociale interactie, gedrag en leren niet voorkwamen. “

Vitamine D tekort

Autisme –of de autisme spectrum stoornis, ASS- omvat levenslange ontwikkelingsstoornissen, waaronder moeilijkheden/het onvermogen om met anderen te communiceren en sociale interactie te hebben. Blootstelling aan de zon is de belangrijkste bron van vitamine D, maar de zonvitamine bevindt zich ook in sommige voeding. Zo bleek laatst uit een onderzoek dat champignons een rijke bron van vitamine D zijn, mits ze een half uurtje in de zon liggen alvorens ze bereid en genuttigd worden.

Ondanks het feit dat de zon vitamine D aanmaakt sluit dit tekorten niet uit, ook niet wanneer men vaak in de buitenlucht is. In Engeland is sinds een paar jaar de Engelse ziekte rachitis weer terug; een aandoening die voor kromme ledematen en een bochel zorgt. 1  Dr. Wei Luan -een onderzoeker die eveneens bij de studie betrokken was- zegt dat vitamine D cruciaal is voor gezonde botten, maar dat de actieve hormonale vorm van vitamine D niet aan zwangere vrouwen gegeven kan worden, omdat het invloed kan hebben op het skelet van de foetus in ontwikkeling.

Luan:

“We gaan nu bepalen hoeveel cholecalciferol, D3 –de vorm die veilig is voor zwangere vrouwen- nodig is om dezelfde spiegels van actieve hormonale vitamine D in de bloedbaan te bereiken. Deze nieuwe informatie stelt ons in staat om verder te onderzoeken wat de ideale dosis is.”

De National Health and Medical Research Council financiert verdere studie. Hierin zal de ideale dosis bepaald worden en zal verder onderzocht worden op welke manier vitamine D exact beschermt tegen autisme.

Vitamine D cruciaal voor vroege breinontwikkeling

Dit verdere onderzoek is van groot belang, omdat al eerder bleek dat autisme tijdens de zwangerschap ontstaat, namelijk door verstoringen in corticale lagen tijdens de vroege breinontwikkeling. Duidelijk bewijs hiervoor werd in maart 2014 geleverd door onderzoekers van de University of California en gepubliceerd in  New England Journal of Medicine.  In 2016 verscheen soortgelijke studie. 2

Het team analyseerde 25 genen in het post-mortem hersenweefsel van kinderen met en zonder autisme. Hierbij waren ook genen betrokken die als biomarkers voor soorten hersencellen in verschillende lagen van de cortex fungeren; genen die een rol spelen bij autisme en diverse controle-genen.

Post-mortem analyses van autistisch breinweefsel onthulden onregelmatige patronen van gedesorganiseerde neuronen.

Professor neurowetenschappen Eric Courchesne legde uit:

“Bij de opbouw van een babybrein tijdens de zwangerschap wordt een cortex gevormd die 6 lagen bevat. We ontdekten delen die niet goed georganiseerd waren en wezen op een verstoorde ontwikkeling van deze 6 lagen bij de meerderheid van de kinderen met ASS.”

“Het meest verrassend was de gelijkenis in de vroege ontwikkelingspathologie bij vrijwel alle autistische breinen.”

In de breinen van kinderen met ASS waren de genetische sleutelmarkers absent in de hersencellen van de lagen. Dit defect indiceert dat de cruciale vroege stap om 6 aparte lagen te creëren -iets dat in het prenatale leven begint- verstoord is.

Positieve invloed van de ‘zonvitamine’, probiotica en Q10

Recentelijk bleek ook dat er hoop is m.b.t. het verbeteren van autistische symptomen. Vitamine D, Q10, sulforafaan en probiotica blijken een positieve invloed te hebben.


Suppletie d3

Journal of Child Psychology and Psychiatry: vitamine D3 suppletie verbetert de symptomen van autisme bij kinderen verbetert. Aan de studie deden 109 kinderen met autisme mee die vitamine D3 suppletie voor de duur van 3 maanden kregen. De resultaten waren opmerkelijk: symptomen zoals hyperactiviteit, sociale terugtrekking verbeterden significant. De kinderen kregen 300 ie vitamine D3/kg/dag, met een maximum van 5000 ie per dag. 3 Dit wordt bevestigt door andere studies, hoewel de dosis kan verschillen.  4 5 6 7 8


Probiotica; L. reuteri

Cell:  Lactobacillus reuteri verandering brengt in autisme gerelateerd antisociaal gedrag. Hoewel de bevindingen redelijk opzienbarend waren en van betekenis zijn voor kinderen met de stoornis-introductie van deze bacteriesoort herstelt gedragssymptomen van ASS en keert ze om, zodat er normaal sociaal gedrag plaatsvindt- is er vreemd genoeg niet veel aandacht aan besteed in de media. L. reuteri stimuleert onder andere het ‘knuffelhormoon’ oxytocine. Ander onderzoek meldde dat L. bulgaricus –dat in yoghurt zit maar via een supplement werd toegediend- voor minder angstgevoelens zorgt, omdat het onder andere voor betere connectiviteit tussen de cognitie-gerelateerde en emotie en sensatie-gerelateerde breingedeelten leidt. Meer info I, II


Link tussen serotonine, vitamine D, ASS

Ook blijkt er een link tussen serotonine, ASS en vitamine D te zijn

Serotonine staat behoorlijk in verband met autisme, maar hoe exact is nog niet helemaal duidelijk. Waar de ene studie meldt dat een geschatte 30% van kinderen met ASS hyperserotonemie hebben (hoge serotoninespiegel), meldt ander onderzoek dat er geen verband is tussen hyperserotonemie en ASS en/of dat er meer serotonine wenselijk is bij autisme. Het is een gecompliceerd mechanisme tussen de 3 factoren waar nog meer inzicht in moet komen.  Maar één ding is wel evident: drie breinhormonen- te weten  serotonine, oxytocine en vasopressine -beïnvloeden het autisme gerelateerde sociaal gedrag en alledrie worden ze geactiveerd door vitamine D. Er bewijs dat laat weten dat suppletie van vitamine D in combinatie met tryptofaan een praktische en betaalbare oplossing kan bieden om autisme te voorkomen en mogelijk enkele symptomen kan indammen. Behalve interventie met vitamine D, tryptofaan zouden ook omega-3 vetzuren de ‘serotonineconcentraties in het brein een boost geven’. Meer info


Broccolisprouts

Proceedings of the National Academy of Sciences: een kleinschalige studie liet zien dat broccolisprouts symptomen van autisme verbeterde bij 40 jongens en mannen. Het ging om sulforafaan, de stof die in de sprouts zit: sociale interactie en verbale communicatie verbeterden aanzienlijk te verbeteren door de stof. Meer info


Co-enzym Q10

Oxidative Medicine and Cellular Longevity: Q10 zorgde bij kinderen met autisme voor verbeteringen in de communicatie met ouders, verbale communicatie, samenspelen met andere kinderen en slapen. Vooral het samen spelen was er behoorlijk op vooruit gegaan (42%). Ook dit was een kleinschalige studie (24 kinderen in de leeftijd van 3-6 jaar). De kinderen twee keer per dag 50 mg Q10. Co-enzym Q10 moet ingenomen worden met kokosolie, boter, olijfolie, avocado of vette visolie.  9


PLOS Computational Biology meldt in de nieuwste editie dat onderzoekers een nieuwe, hoogst accurate methode hebben ontwikkeld om ASS vast te kunnen stellen. Middels deze methode kunnen biomarkers van ASS vroeg geanalyseerd worden, namelijk via een bloedtest. De bloedtest toont de concentraties van specifieke stoffen die geproduceerd worden door metabole processen die bekend staan als het folaat-dependent-one-carbon metabolisme (FOCM) en transulfuratie routes: beide zijn anders bij kinderen met autisme. De methode stelde de onderzoekers in staat om 97,3% van de kinderen met ASS correct te classificeren.