Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Zoet

3 Meest voorkomende bijwerkingen van zoetstof maltitol

Share Button

Veel mensen willen de suikerinname beperken, en met een goede reden. Teveel suiker vergroot de kans op diabetes, draagt bij aan osteoporose en meer. Zijn de kunstmatige zoetstoffen een goed alternatief? De meest gebruikte zoetstoffen zijn suiker alcoholen, zoals sorbitol, xylitol, isomalt en maltitol. Voordat je suikervrije producten gaat eten met deze zoetstoffen, zou je op de hoogte moeten zijn van de bijwerkingen.

Bijwerkingen van maltitol

Maltitol is een disaccharide suikeralcohol, gevormd uit maltose door dehydrogenatie. Na nuttiging splijten de darmbacteriën de stof met behulp van enzymen en glucose en d-glucitol in vrije vorm worden gevormd. De vrije glucosemoleculen worden vrijwel helemaal opgenomen, in tegenstelling tot de vrije d-glucitol. Deze incomplete opname van d-glucitol leidt tot gastro-intestinale klachten (vooral diarree) en de micro-organismen in de darmen moeten het uiteindelijk fermenteren. 1 Bijwerkingen beginnen over het algemeen bij een inname vanaf 30-40 gram per dag. 24 Een reep suikervrije chocolade kan gemiddeld 23 gram van de zoetstof bevatten.

Problemen met spijsvertering

Hoewel maltitol enkele voordelen heeft vergeleken met suiker, zoals de lagere calorie-inname en dito glykemische index, is het dus niet helemaal veilig om het in grote hoeveelheden te consumeren. Een hoge consumptie relateert aan een diversiteit van spijsverteringsproblemen. Deelnemers aan een studie rapporteerden na inname van producten met maltitol veel meer gastro-intestinale klachten, zoals een ongemakkelijk gevoel in de buik, gasvorming en een opgezette buik. 5  Bij de deelnemers die alleen producten met suiker nuttigden kwam dit een stuk minder voor. Ook diarree, veroorzaakt door de zoetstof, komt vaak voor. De laxerende werking van maltitol is meestal dosisgerelateerd. 6

Bijwerkingen samengevat

  • Onbehaaglijk gevoel in de buik
  •  Opgeblazen buik, gasvorming
  •  Diarree

De bijwerkingen gelden ook voor de andere disaccharide suikeralcoholen.

Enkele voordelen van maltitol

Maltitol is voor het grootste deel zo zoet als suiker en bevat toch maar weinig calorieën. De glykemische index die lager ligt dan suiker, maakt maltitol dus wel geschikter om vervelende bloedsuikerpieken te voorkomen. Een ander voordeel is de verbeterde opname van calcium door maltitol. 8 9  Een effect dat ook tot stand wordt gebracht door xylitol. 10

In welke voeding zit maltitol?

Je kunt maltitol vinden in suikervrije kauwgom, chocolade, ijsjes, koek en gebak. De stof kan ook in gelatine capsules en supplementen zitten.

Alternatieven voor suiker

Maltitol is niet echt onveilig als het in kleine hoeveelheden gegeten wordt. Er zijn wel andere alternatieven voor suiker.

Top 10 Gezonde alternatieven voor suiker

Een voorbeeld zijn dadels. Ondanks dat dadels suikerrijk zijn, zijn ze niet slecht voor de lijn. Integendeel, verrassend genoeg zijn dadels juist goed voor de lijn . En niet alleen voor de lijn, ook de gunstige darmflora houden van deze gezonde snack.

Dadels, de gezondste snack voor darmflora, gewicht en nog veel meer

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)