Waarom groene thee echt je humeur opvijzelt

waarom groene thee

Waarom groene thee drinken? Er zijn veel goede redenen en één ervan is dat het je humeur opvijzelt. L-theanine in de thee balanceert je neurotransmitters. Dopamine, serotonine en GABA: alle drie belangrijk voor een goede stemming. En stresshormoon cortisol? Die gaat omlaag dankzij de drank.

Waarom groene thee

  • het activeert je stofwisseling
  • ondersteunt vetverbranding
  • is goed voor de gezondheid in het algeheel
  • omdat het je neurotransmitters balanceert heb je een opgewekter humeur en ervaar je minder angst en sombere gevoelens

En over die laatste reden gaan we het in dit artikel hebben. Want wie wil er geen beter humeur?

Je hersenen op groene thee

Waarom groene thee zo fijn voor je stemming is, is de werking op de neurotransmitters. Die hebben een enorme belangrijke rol voor ons gevoel van welzijn. In groene thee zit aminozuur L-theanine. Een aminozuur dat positieve dingen met zich meebrengt want L-theanine

  • vermindert angst
  • bevordert ontspanning
  • maak de hartslag rustiger
  • verlaagt de bloeddruk
  • haalt acute stress weg
  • zorgt voor een toename van alertheid en concentratie

L-theanine en de neurotransmitters: interessant!

waarom groene thee
Waarom groene thee je stemming verbetert is omdat het de neurotransmitters moduleert

Waarom groene thee zo interessant is voor verbetering van stemming is het volgende. De L-theanine die het bevat lijkt op glutamaat en GABA. Dit glutamaat moet je niet vergelijken met mononatriumglutamaat dat in vrije vorm is en juist nadelig werkt op het brein. GABA en glutamaat zijn de belangrijkste activerende en tegelijkertijd ook modulerende neurotransmitters. L-theanine richt zich op de glutamaat receptors. Kortom: het aminozuur is als je lichaamseigen neurotransmitters.

Vermindering van angst

En als zodanig werkt het aminozuur uitgesproken veranderingen op in de transmissie van neurotransmitters. Na stimulans van de glutamaat receptors komt GABA en glycine vrij in de hersenen. Hierop worden dopamine en serotonine vrijgezet. Je snapt wel waarom groene thee een beter gevoel van welzijn geeft. Dit kalmeert en vermindert angst.

Verlaging van stresshormoon cortisol

Een reden waarom groene thee dit effect heeft is omdat door dit mechanisme cortisol daalt.

Hierdoor heeft L-theanine een groot effect op de aanmaak van nieuwe zenuwcellen en neuroplasticiteit. En verbetert het de stemming, motivatie, cognitie en geheugen

De modulerende werking op GABA, glycine, serotonine, dopamine en cortisol is waarom groene thee voor zoveel meer opgewektheid zorgt.

Binnen 30 minuten naar je brein

Het goede van het stemming verbeterende aminozuur is dat het binnen 30 minuten de bloed-brein barrière passeert. Dus dat is nog een goede reden waarom groene thee goed voor je hersenen is. Het blijft toenemen tot ongeveer 5 uur na inname.

Het is goed om te weten dat zoiets simpel als een kop thee wonderen doet voor je hersenen en angst reduceert.


Bronnen

Nutritional Neuroscience, Neurobiological effects of the green tea constituent theanine and its potential role in the treatment of psychiatric and neurodegenerative disorders.

Amino Acids, ,Theanine, gamma-glutamylethylamide, a unique amino acid in tea leaves, modulates neurotransmitter concentrations in the brain striatum interstitium in conscious rats.

Journal of Physiological Anthropology, Intake of green tea inhibited increase of salivary chromogranin A after mental task stress loads

Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences, Neurochemical and behavioral effects of green tea (Camellia sinensis): a model study.

Journal of Herbal Pharmacology, The neuropharmacology of L-theanine(N-ethyl-L-glutamine): a possible neuroprotective and cognitive enhancing agent.

Share

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)