google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
E-nummers Zoet

GEZOND toetje voor kinderen versus dikmakertje Danoontje. Lactose- en glutenvrij

Share Button

De meeste kinderen houden van toetjes, na het eten of tussendoor. En kies je dan voor zo gezond en natuurlijk mogelijk, of voor een verleidelijk uitziend doch dik makend en niet helemaal gezond toetje. Hoe gezond is Danoontje eigenijk?

Danoontje versus gezond toetje

Verrukkelijk en puur natuur

De toetjes Fruitcups van Coroos zien er niet alleen puur natuur uit, ze smaken als zodanig, en zijn puur natuur. En voor sommige kinderen heel fijn: zonder de allergenen gluten en lactose. Een verpakking bevat vier fruitcups van 100 gram. De substantie lijkt op moes. Ze zijn verrukkelijk, deze fruitcups en smaken als een festini-ijsje. De verkrijgbare smaken zijn: peer-appel, appel-banaan, appel-aardbei. Je koopt ze in de supermarkt, onder meer bij Jumbo.  Coroos heeft ook knijpfruit.

Per 100 gram zit er 16 gram koolhydraten in, waarvan 15 gram suikers. Verder: 0,3 gram eiwitten, 0,1 gram vet, 2,5 gram (citrus) vezels.

Er zit 71% appelpuree in, 22% aardbeipuree, aroniawortel concentraat, natuurlijk aroma, anti-oxidant ascorbinezuur (dit is vitamine C), en citroenzuur.

  • Voordeel: lactose- en glutenvrij, geen schadelijke E-nummers, lekkere smaak.
  • Nadeel: toch wel veel suiker per 100 gram (hoewel dit voornamelijk fruitsuikers zijn) en één toetje bevat 71 kcal, wat toch wel pittig is, zeker voor kleine kinderen.

Maar zet dit eens tegenover een Danoontje.

Een Danoontje ziet er zeer aantrekkelijk uit voor kinderen, met al die zoete kleurtjes. Ze voelen zich dan ook eerder aangetrokken tot de kleurige toetjes van Danoontje, dan tot de witte cups van Coroos. Het is maar buitenkant, waar kinderen niet en ouders wel doorheen kunnen prikken.

Verleidelijk dikmakertje

Een Danoontje bevat per 100 gram maar liefst 117 kcal. En dat is echt té veel voor zo’n minitoetje. Qua suikers komt een Danoontje bijna overeen met een fruitcup van Coroos: 14,3 gram.  Eiwitten: 6,5 gram. Danoontje heeft wat vitamines toegevoegd: B12 0,20 µg, B2 0,24 mg, en ook calcium: 130 mg.  Daar staat tegenover dat er wel 3,5 gram vet inzit, en dat is veel voor een cupje. Bevat geen voedingsvezels.

Behalve kwark, room 17,7% druivensap, 6% fruit (een stuk minder dan in de fruitcups van Coroos), bevat Danoontje :

  • Gemodificeerd zetmeel, niet nader gespecificeerd. Dat is jammer, want er zijn minstens 11 varianten, waarmee het toch opblazen gepast is en de meeste zetmeel van transgene maïs gemaakt is.
  • Zuurteregelaars zoals calciumcitraat (E333) en citroenzuur (E330). E333 kan huidirritaties en aften veroorzaken. E330 is meestal plantaardig van aard, en wordt als onschuldig beschouwd.
  • Aroma’s en verdikkingsmiddel guargom, melk

Meer informatie over de producten van Coroos: www.coroos.nl


Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)