google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Tips Voeding

Studie: Gember behandelt gewrichtsontsteking goed

Share Button

Het is een oude behandelwijze: gewrichtsontsteking behandelen met gember. Gember heeft veel gezondheidsvoordelen en is een krachtige anti-oxidant. Nu heeft de Edith Cowan University, Australië, bevestigd dat pijn en mobiliteit verbeteren door gemberwortel plaatselijk aan te brengen.

Gember, prima bij gewrichtsontsteking

Meer mobiliteit, minder pijn

Twintig volwassenen tussen de 35 en 90 jaar (gemiddelde leeftijd was 64 jaar) deden mee aan de studies. Allemaal hadden ze osteoartritis. 85% Had osteoartritis aan knieën en/of heupen. De patiënten werden in twee groepen verdeeld. De helft werd met een gembercompres behandeld, en de andere helft met een gember transdermale patch (product uit Nieuw Zeeland). Compres en patch werden dagelijks aangebracht. De patiënten werden gedurende 24 weken wekelijks ondervraagd. Patiënten uit beide groepen ervaarden enorme verbetering in pijn, vermoeidheid, welzijn en mobiliteit. Deze verbeteringen traden al na 7 dagen op. Na de 24 weken was 82% tevreden met over de behandeling. Voor de behandeling was 80% ontevreden over hun conventionele behandeling.

De onderzoekers concludeerden: ‘Deze studie laat zien dat behandeling met gember, zowel door compres als door patch, symptomen verlicht en de onafhankelijkheid van de patiënten vergroot.’

Dit is niet de enige studie over het effect van gember op ontstekingsprocessen. De Tabriz University of Medical Science (Iran) testte 64 diabetici , en concludeerde dat orale inname van gember de ontsteking stimulerende cytokines IL-6 en TNF-alfa, en de hs-CRP niveaus– stabiliseerden.

Onderzoekers van de Thailand Thammasat University School of Medicine deden een onderzoek van 6 weken op 50 osteoartritis patiënten.  De helft van de patiënten werd een conventionele gel gegeven (NSAID diclofenac) en de andere helft kreeg een gel met 4% gemberwortel. (Plygersic gel).  Na 6 weken werden hun symptomen gemeten, hierbij werd de Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score gebruikt. De gel met gember verzachtte de pijn en verbeterde mobiliteit, precies zoals de NSAID gel dat ook doet.

Ook oraal ingenomen remt gember ontstekingen. Dit liet een studie  van Gastroenterology Scientific Research Institute, Moskou, zien. Hier werden 43 patiënten getest met knie- en heup osteoartritis. 21 Patiënten kregen gemberextract (340 mg per dag, 4 weken lang). De overige 23 patiënten kregen 100 mg NSAID diclofenac per dag. Ook hier verbeterde mobiliteit bij de gembergroep en hadden de patiënten minder pijn.

 

Share Button

Add Comment

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)