google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Hersenen Voeding

Tekort aan vitamine D kan hersenen schaden

Share Button

Een golf van vitamine D tekort overspoelt de Westerse landen. Zo berichtten de kranten een maand geleden dat de Engelse ziekte rachitis weer terug is.  Medical News Today had onlangs een reportage over de dansers van het Birmingham Royal Ballet . Zij ondervonden veel voordelen van vitamine D supplementen. Hun spiersterkte verbeterde en er waren minder blessures.

Dat vitamine D een belangrijke rol speelt bij botdichtheid wisten we al. Vitamine D tekort leidt ook tot cognitieve achteruitgang, zo blijkt uit een onderzoek (University of Kentucky) dat gepubliceerd is in Free Radical Biology and Medicine. De studie werd gedaan op ratten, die enkele maanden weinig vitamine D kregen. Er ontstond schade aan de rattenbreinen. Ook functioneerden ze een stuk slechter op leer- en geheugentests.

De onderzoekers zeggen dat de schade ontstaat, omdat de niveaus van bepaalde herseneiwitten duidelijk hoger lagen. Dit zorgt voor stress, welke weer leidt tot cognitieve achteruitgang. De studie werd uitgevoerd in Amerika, waar het aantal mensen met vitamine D tekort alsmaar toeneemt. De onderzoekers zeggen dat het effect op de hersenen van een tekort niet onderschat moet worden.

Leider van het onderzoek, prof. Butterfield:

‘Voldoende vitamine D is noodzakelijk om te voorkomen dat vrije radicalen de hersenen schaden.’

Alzheimer en hartaandoeningen werden al eerder gelinkt aan een vitamine D tekort. Prof. Butterfield adviseert dat mensen met een alsmaar kwakkelende gezondheid hun vitamine D niveau laten testen.

 

Share Button

Add Comment

Click here to post a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)