google-site-verification=w6eRhSn-7wO3AinHoks7fe8xb834kdt4gWifPQNiEfo
Nieuws

Wetenschappers werken aan ‘elixer’ dat verouderingsproces mens omkeerbaar maakt

Share Button

Er zijn 2 dingen die de effecten van veroudering kunnen omkeren: minder eten en intensief bewegen. Maar bij een recentelijk experiment op muizen bleek dat veroudering omkeerbaar is. De twee jaar oude muizen kregen weer de spieren als van een 6 maanden jonge muis. De proeven worden in 2014 voortgezet: op mensen.

De muizen kregen een verbinding toegediend, nicotinamide mono nucleotide (NMN), en dit werkte verbazingwekkend snel op de muizen. Doordat het tijdig genoeg werd toegepast, werkte het al binnen een week: de spieren van de twee jarige muizen waren niet te onderscheiden van de spieren van de jonkies. Niet alleen de spieren werden weer als die van jonge muizen, maar ook de mitochondriale functie, communicatie, en insulineweerstand.

Omgerekend naar mensen zou het betekenen dat een 60-jarige weer als een 20-jarige wordt. Toch is dit met een korrel zout te nemen, het verouderingsproces en de stofwisseling van een mens is niet die van een muis. En spiersterkte was  niet toegenomen bij de muizen, al hopen de wetenschappers dit te corrigeren. Het gaat dus om gedeeltelijke omkering. De muisjes hebben nog steeds last van neurodegeneratie.

Evengoed is het verbazingwekkend wat de onderzoekers van de Harvard Medical School deden. Veroudering omkeren. De onderzoekers zijn vol vertrouwen dat NMN zal werken bij gezonde, jonge mensen. Mocht het een zelfde effect op mensen hebben, zonder bijwerkingen, dan zal het nog een jaar of 20 duren voordat middelen met NMN daadwerkelijk geproduceerd worden. En als ze er zijn, dan hangt er natuurlijk een aardig prijskaartje aan.

Share Button
Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)