Brein Gewicht Nieuws

Slechts 20 minuten wandelen per dag is zeer gezond !

Share Button

wandelen

Dagelijks 20 minuten wandelen is geassocieerd met een risicoreductie van 10% op cardiovasculaire events. Dit geldt voor personen met een verminderde glucosetolerantie en een cardiovasculair risicoprofiel. Dat staat in The Lancet (2013; epub 20 december).

Leefstijlinterventies kunnen diabetes mellitus type 2 voorkómen bij patiënten met een gestoorde glucosetolerantie. Of lichaamsbeweging ook het risico op hart- en vaatziekten verandert, is niet zeker.

Thomas Yates (University of Leicester) en zijn collega’s analyseerden data uit de NAVIGATOR-trial, een multicentrische RCT naar de effecten van nateglinide en valsartan. Naast een verminderde glucosetolerantie hadden alle 9306 patiënten of hart- en vaatziekten of een extra cardiovasculaire risicofactor. Aan het begin van de studie en na 12 maanden droegen ze een week lang een stappenteller. De follow-up was gemiddeld 5 jaar.

Er vonden 531 cardiovasculaire events plaats in 45.211 persoonsjaren. Aan het begin van de studie waren iedere dagelijkse 2000 stappen geassocieerd met een 10% lager risico op cardiovasculaire events. Ook veranderingen in het beweegpatroon waren geassocieerd met hart- en vaatziekten: na 12 maanden gaf elke toe- of afname met 2000 stappen een risicoverlaging dan wel -verhoging van nog eens 8%. Leeftijd, geslacht en reeds aanwezige hart- en vaatziekten hadden geen invloed op deze resultaten.

Helaas weten de auteurs van veel patiënten niet hoeveel stappen ze hebben gezet aan het begin van de studie (25%) en na 12 maanden (45%). De resultaten zijn ook niet toepasbaar op een bredere populatie, vanwege het hoge risicoprofiel van de bestudeerde patiënten. Ten slotte konden de schrijvers door de observationele opzet geen causaal verband vaststellen tussen de lichaamsbeweging en de cardiovasculaire events. Ondanks deze beperkingen onderstreept de studie hoe belangrijk fysieke activiteit is voor de cardiovasculaire gezondheid.

Gerelateerd: Wandelen is net zo gezond als hardlopen

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Golden Milk: drankje met Turmeric (reinigend, zuiverend… lekker!!)

8 Belangrijke -en bewezen- gezondheidsvoordelen van zoethout

Cranberry sap is rijkste bron van polyfenolen en voorkomt tal van aandoeningen

Duidelijke link tussen laag vitamine D gehalte en depressie

Hoe ongunstige darmflora linken aan hoge bloeddruk

Kruiden (meer dan 30!) die de bloeddruk bewezen verlagen

Ontstekingsremmende patchouli olie biedt veel (bewezen) gezondheidsvoordelen

Antibiotica stimuleren de groei van pathogenen in darmen en versnellen ontwikkeling (pre-)diabetes

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.