Brein Natuurlijk gezond (bewezen) Nieuws

Meditatie vermindert effectief pijn bij chronische pijnpatiënten

Verhoog je serotonineniveau natuurlijk
Share Button

Chronische pijn kan het normale dagelijkse leven aardig belemmeren. De statistieken vandaag de dag zijn alarmerend;  veel mensen lijden chronisch pijn. Pijnstillers zijn niet altijd het antwoord. Meditatie is een (bewezen) methode die daadwerkelijk effectief voor pijn verlicht. Pijnklachten verminderen aanzienlijk en de pijn is minder intensief, zo blijkt uit diverse onderzoeken.
opluchting

Vrouwen en chronische pijn

Vooral vrouwen lijken kwetsbaar te zijn voor chronische pijn. Een studie uit 2003 liet onthutsende cijfers zien: meer dan 70% van de ondervraagden met chronische pijnklachten waren vrouwen. Vrouwen hebben vaker last van migraine, prikkelbare darm, kaakpijn en fibromyalgie. Een soortgelijke studie uit 2013 kwam met dezelfde resultaten.

Pijnstillers

Met name (jonge) vrouwen ondervinden minder pijnverlichting door pijnstillers, in vergelijking met mannen. Vrouwen reageren ook anders op pijnmedicatie; waar mannen verlichting kunnen ervaren, merken vrouwen dit niet altijd. Dit blijkt te komen doordat vrouwen andere immuuncellen hebben, deze passen zich aan de pijnsensitiviteit aan. Hierbij komt ook, dat vrouwen liever niet open staan voor agressieve behandeling om pijn te verlichten. Ook krijgt een vrouw vaker te horen dat ze zich aanstelt of dat de pijn tussen de oren zit. In het geval van fibromyalgie wordt deze onterechte  stelling (dat het tussen de oren zit) steeds vaker wetenschappelijk achterhaald. Sterker nog: fibromyalgie wordt eindelijk erkend.

Gezien de negatieve impact van pijnstillers op de gezondheid, is chronisch gebruik niet erg raadzaam en zou men alternatieven kunnen proberen. De natuur biedt voor elke kwaal een remedie en botanist dr. James Duke zegt: “Voor elk trucje dat een farmaceutische middel doet, is wel een plant of kruid die hetzelfde trucje doet.” (zie ook top 16 en top 4 van de beste natuurlijke pijnstillers)

Zet meditatie echt zoden aan de dijk?

pijn in nek

Nu kan het voor sommigen moeilijk voor te stellen zijn, maar recente onderzoeken wijzen uit dat meditatie effectief kan zijn: o.a. bij angst, depressie en planmatige vaardigheden. Het idee dat stilzitten en de focus op de adem leggen, daadwerkelijk een effect op de pijn heeft die door je rug, benen of handen snijdt,  kan onwaarschijnlijk lijken. Het zit ook een beetje in de natuur van de mens om niet te geloven in simpele oplossingen en te denken dat een oplossing in een gecompliceerde hoek ligt. Maar meditatie kan krachtiger zijn dan je denkt.

Meditatie en pijnverlichting: de onderzoeken

Ook minder gepieker

De American Pain Society observeerde voor een studie 89 patiënten in de leeftijd van 50-60 jaar, die chronische nekklachten hadden waar ze al Jaren aan leden. Drie kwart van de pijnpatiënten was vrouw. Ongeveer de helft van de groep deed mee aan een 8-weekse meditatie programma, waarin wekelijks klassen gevolgd warden van 90 minuten. De andere helft deed thuis een oefenprogramma.

De resultaten waren als volgt:

 • De patiënten in de meditatiegroep merkten aanzienlijk meer pijnverlichting
 • Gepieker was ook afgenomen bij de meditatiegroep

De conclusie van de onderzoekers was: ‘meditatie kan chronische pijnpatiënten helpen bij pijnreductie en omgang met pijn.’

(1)

Pijnreductie groter dan bij gebruik van morfine

Resultaten uit 2011 waren krachtiger: hier werden de hersens van de deelnemers gescand, voor en na een op mindfulness gebaseerd meditatieprogramma. De deelnemers deden op sommige dagen 4 sessies van 20 minuten.

 • Er was een pijnreductie van 57% en een reductie in pijnintensiviteit van 40%.
 • De pijnreductie was groter dan bij gebruik van morfine of pijnstillers; hierbij is er een pijnreductie van gemiddeld 25%.
 • Na meditatie lieten de hersenscans een toegenomen activiteit zien in hersendelen die pijnervaring en -perceptie reguleren.

(2)

Dit lijkt misschien een beetje teleurstellend, omdat alleen de ‘perceptie’ veranderd werd door de meditatie. Maar als je beseft dat het brein pijn eerst pijn moet registreren, voordat je pijn voelt. Pijnstillers genezen de pijn niet, maar maskeren het voor je waarneming. Meditatie blijkt hetzelfde truukje te doen.

 • De primaire somasensorische cortex (die actief is bij het communicatie van pijnintensiteit), liet een duidelijk verminderde activiteit zien na meditatie.
 • De anterior cingulate cortex, anterior insula en orbitofrontale cortex –die informatie gebruiken die afkomstig zijn van de zenuwsignalen in het lichaam, gecreëerd door de pijnervaring- lieten eveneens een verminderde activiteit zien.

De auteur van de studie, dr. Robert C. Coghill zei dat ‘meditatie niet slechts op 1 plaats in het brein werkt, maar pijn op verschillende niveaus van informatieverwerking aanpakt.’

Een studie uit 2012 liet iets soortgelijks zien. Meditatie bleek in bepaalde hersengedeelten –namelijk die in verband staan met pijnverlichting- meer activiteit zien. Hoe vaker de meditator oefende, des te krachtiger de resultaten. (3)

Verminderde pijnintensiteit

meditatie

Ook uit een studie van Wake Forest Baptist Medical Center (2015) bleek dat mindfulnessmeditatie pijn effectief verminderde. De deelnemers meldden:

 • een vermindering van pijnintensiteit van 27%, en
 • de emotionele perceptie van pijn nam af met 44%
 • hersenscans toonden een veranderde breinactiviteit in hersengedeelten voor pijnverwerking en een toegenomen activiteit in gedeelten voor zelfcontrole

(4)

Tijdens meditatie werd de thalamus gedeactiveerd. Dit gedeelte zorgt voor de selectie van prikkels naar andere hersengedeelten. De onderzoekers concludeerden dat meditatie de pijnsignalen ‘wegvaagden.’

Als je er over nadenkt is het niet zo verrassend dat het brein pijnsignalen kan blokkeren. Denk maar aan de keren dat je jezelf verwondde en dit niet in de gaten had tot later op de dag. Sporters kunnen doorgaan zonder te beseffen dat ze een verwonding hebben, totdat ze klaar zijn.

Pijn start meestal als een reactie in de zenuwen. De boodschappen moeten van het lichaam naar het brein gaan, zodat we pijn daadwerkelijk ervaren. Meditatie helpt om meer controle te krijgen over wat we waarnemen, doordat het de reactie van het brein op de pijn verandert.

Meditatie voor pijnverlichting heeft ook de aandacht van het Amerikaanse leger.  Het leger wil mindfulness meditatie inzetten om klachten als chronische pijn, depressive, en posttraumatische stress stoornis te bestrijden. (5)

Andere recente onderzoeken over het effect van meditatie:

gezondvoelen

 • Meditatie verandert gedrag dusdanig, dat men er minder frigide en meer flexibel door wordt/Universiteit van Leiden
 • Meditatie remt mogelijk hersenveroudering af/University of California

Hoe kun je het proberen?

Behalve meditatie cd’s, zijn er ook meditatievideos op YouTube. Zo is er “” van Jason Stephenson. Ook zijn er boeken die meer uitleggen over de mechanismen achter meditatie, zoals , auteur Shinzen Young.


 1. www.americanpainsociety.org/about-us/press-room/meditation-neck-pain
 2. www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110405174835.htm
 3. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3580050/
 4. www.wakehealth.edu/News-Releases/2015/Mindfulness_Meditation_Trumps_Placebo_in_Pain_Reduction.htm
 5. www.health.mil/News/Articles/2015/07/07/Mindfulness-based-stress-reduction-finds-a-place-in-the-military

Vond je dit artikel informatief?

Geef het meer bekendheid en deel het via onderstaande button(s)!

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Huidveroudering en vitamine E capsules op de huid: wat je moet weten!

Training spiermassa op oudere leeftijd loont, ook voor hartpatiënten

Bloemkool, heel gewoon: maar óók een superfood te noemen

Professor: ‘Obesitas is niet het probleem, fructose wel’

Alle bewezen medicinale effecten van kaneel op een rij

GEZOND toetje voor kinderen versus dikmakertje Danoontje. Lactose- en glutenvrij

Kurkuma remt de activiteit van het HPV virus

Rode druivensap stimuleert vetverbranding in lever bij mensen met overgewicht

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.