Hersenen en immuunsysteem met elkaar verbonden. Lachen is echt gezond

lachen2.jpg

Is lachen echt gezond? in ieder geval hebben depressieve mensen eerder last van infecties. Ze lachten ook minder. Uit meerdere onderzoekers blijkt dat lachen echt wel loont. Sterker nog: je leeft er langer door! Wie een zwartkijker is haalt het niet altijd verder dan 65 jaar.

Stress activeert genen

Genen die je liever niet geactiveerd wilt hebben. Wist je dat elk hormoon dat door de hypofyse wordt vrijgezet wordt een invloed op het immuunsysteem heeft? De hypothalamus staat dan weer onder command van hogere hersendelen. Die door omgevingsfactoren aangestuurd worden zoals stress.

Sickness behaviour

Het is duidelijk. Er is een verbinding tussen ons brein en afweersysteem. En een eenrichtingsweg is het niet. Het afweersysteem heeft invloed op onze mentale toestand en vice versa. Denk maar aan sickness behavior. Als een knaagdier een verkeerde bacterie krijgt ingeïnjecteerd heeft dit veel gevolgen. Voor lichaamstemperatuur, slapen, sociaal gedrag en voedingspatroon. De diertjes mingelen niet en stoppen met eten. Als je bekend bent met griep, en wie niet, dan weet je dat dit inderdaad zo is.

Pak de sleutel: lachen

Dan het verhaal van Norman Cousins (1915-1990) Die had een autoimmuunziekte die nogal ernstig was. De kans op herstel was miniem, namelijk 1 op 500. Wat deed Cousins? Hoewel er weinig te lachen viel, bedacht hij lachtherapie. Niet zonder resultaat: hij genas! Hiermee lijkt lachen de sleutel.  (Boek van Norman Cousins: Anatomy of an Illness). Hij richtte Cousins Center for psychoneuroimmunology (PNI) op.

Depressieve mensen vaker ziek

Deze rol van lachen is lang als inferieur beschouwd.

Later ging men het meer onderzoeken. Zo ook prof. dr. Michael Maes van de afdeling Psychiatrie aan de Universiteit van Maastricht. Die deed begin jaren 90 onderzoek naar het afweersysteem bij depressie. Juist vanwege de reden dat mensen met een depressie kwetsbaarder zijn voor infecties. Een opvallend gegeven, die de relatie tussen afweersysteem en mentale staat onderschrijft. Maes focusde zich op de immuuncellen. Wat hij zag was dat deze meer activiteit vertoonden dan gebruikelijk. Dit bevestigde dan weer andere bevindingen. Namelijk dat depressie en inflammatie verbonden zijn. Kan dus zijn dat depressie door een ontregeld immuunsysteem komt.

Brein en afweersysteem hand in hand

Emoties worden lang niet serieus genomen. Toch steken sommige wetenschappers hun nek uit voor de issues. Een ervan is Stephen Smale, immunoloog/University California. Hij zegt:

“Wanneer je met een hooggekwalificeerde neurobioloog praat over PNI, levert het vaak wat gegrinnik op. Maar dat betekent niet dat het onderwerp genegeerd moet worden. Het is belangrijk om te weten wat de interactie tussen immuunsysteem en zenuwstelsel is.”

Darm-brein connectie

Dan de connectie tussen darmen en brein. Onderzoeken van circa 2 decennia geleden toonden al die verbondenheid met elkaar. Immuuncellen linken met receptors voor neurotransmitters. Die zijn weer verbonden met de darmen. Het tweede brein noemt men dit fenomeen. Geen wonder dat autisme in verband staat met de conditie van de darmflora. Feitelijk heb je twee breinen: in je schedel en in je buik.

Denk logisch na en je snapt dat gevoelens en geestelijke staat de gezondheid beïnvloeden. Alleen al de impact van stress op je fysieke welzijn. Wat heeft er allemaal niet mee te maken? Slapen, creativiteit en noem maar op.

Stress activeert bepaalde virussen

Je kunt het je misschien niet voorstellen. Maar bij stress worden bepaalde virussen geactiveerd. Zoals Epstein-Barr. Traumatische gebeurtenissen doen hetzelfde. Hoe? Ze wakkeren ontstekingen aan.

Maar dan…als je blij bent

Waar daar gaat het in dit stuk immers om. Natuurlijk heeft dit ook invloed op ons afweersysteem. Meditatie activeert de antivirale genen, en zet zo een rem op ontstekingen. Mediteer!

Op naar geluksgevoel

Nou hoe bereik je een geluksgevoel

Door te zorgen voor goede voeding. En denk aan gezonde darmen, dus neem probiotica. Eet gezond, en kies gezonde vetten zoals omega 3 vetzuren. Laat verder light en zoete drankjes staan. Beweeg regelmatig en vooral: voorkom een vitamine D tekort. Want vitamine D zorgt niet alleen voor de aanmaak van serotonine. Maar ook voor een goede nachtrust! Als laatste, zorg je voor voldoende beweging.