Natuurlijk gezond (bewezen) Nieuws Tips

Brandend maagzuur beter aanpakken

Share Button

Een op de 5 Nederlanders heeft last van brandend maagzuur. Lossen maagzuurremmers het probleem op? Het antwoord is nee. Wel zijn er 3 belangrijke stappen die je kunt nemen om de onderliggende oorzaken aan te pakken. Wat zijn die onderliggende oorzaken en hoe pak je ze aan?

maagzuur3

Maagzuurremmers zijn bestsellers

Maar liefst 20% van de Nederlanders heeft elke dag last van brandend maagzuur en het percentage Het percentage Nederlanders die minstens een keer per maand last van de aandoening heeft, ligt veel hoger. Het is duidelijk: brandend maagzuur, ook wel bekend als gastro-oesofageale reflux, is een wijdverspreid probleem. Als gevolg hiervan zijn maagzuurremmers bestsellers. (1) (2) Het probleem met deze maagzuurremmers is dat ze voor een vitamine B12 tekort kunnen zorgen, wanneer ze lang gebruikt worden.

Maagzuur remmers aanvankelijk alleen voor mensen met maagzweer

Voorheen werd brandend maagzuur in de medische wereld niet echt erkend als een serieus probleem. Je had er wel of niet last van, en dat was het. Toen de maagzuur remmende middelen voor het eerst op de markt kwamen, waarschuwden zelfs de farmaceutische bedrijven nog voor de heftigheid ervan. Ze gaven het advies om de medicatie niet langer dan 6 weken te gebruiken en ze waren aanvankelijk alleen bedoeld voor mensen met een maagzweer.

Vergeet onderliggende oorzaken, bestrijdt gewoon de symptomen?

pil2

Dat is tegenwoordig wel anders. De maagzuur remmers worden voorgeschreven (huisarts) én gekocht (drogisterij) alsof het snoepjes zijn. Zo kan Prilosec gewoon zonder recept gekocht worden. De fabrikanten hebben de illusie gewekt dat we alles maar kunnen eten zonder consequenties, als we er maar een pil ingooien. Je ziet het ook in de reclames voor maagzuurremmers: stop er wat in en je kunt weer opgelucht kijken. We zijn er in het Westen een ster in: vergeet de onderliggende oorzaken, bestrijdt gewoon de symptomen.

Wat zeggen de onderzoeken over maagzuurremmers

maagzuur

Maagzuurremmers blokkeren maagzuur, zodat de symptomen verminderen. Maar je lichaam heeft maagzuur nodig om gezond te blijven. Maagzuur is nodig om je voeding en proteïnen adequaat te verteren, om de verteringsenzymen in de dunne darm te activeren, de bacterie overgroei in de dunne darm te voorkomen en om belangrijke nutriënten te kunnen absorberen, zoals calcium, magnesium en vitamine B12. Je kunt je dan voorstellen dat maagzuurremmers tot problemen leiden; je spijsvertering verloopt niet meer zoals het zou moeten, je krijgt vitamine- en mineraaltekorten, een prikkelbare darm ontstaat, depressieve gevoelens en botbreuken steken de kop op. En wat te denken van bloedarmoede en vermoeidheid. (3) Vrij schokkend is toch wel dat ze mogelijk de kans op dementie  (4) en nierziekte (5) vergroten.

Bacterie overgroei in darmen

Ook kunnen maagzuurremmers voor een akelige bacterie overgroei in de darmen zorgen: Clostridia. Dit kan voor infecties zorgen, in sommige gevallen levensbedreigend. (6) Al bij een lichte bacterie overgroei in de dunne darm ervaart men buikpijn, een opgezette buik, te veel gasvorming, diarree. De darm wordt prikkelbaar en het prikkelbare darmsyndroom kan geboren worden.

Wees zuinig op vitaminen en mineralen

Maagzuurremmers belemmeren dus ook de absorptie van calcium en andere mineralen die belangrijk zijn voor de botgezondheid. Journal of the American Medical Association meldde dat dit type medicatie zorgt voor een toename van heupfracturen en osteoporose.(7) Dit is allemaal maar een kant van het probleem, er zijn rapporten die melding maken van een toename van bepaalde vormen van kanker, door maagzuurremmers.

De ‘kuur’ is dus erger dan de klacht.

Dus als het middel niet de oplossing geeft, wat dan wel? In de eerste plaats moet je de oorzaken van brandend maagzuur vinden, de juiste voeding en nutriënten gebruiken en leefstijlveranderingen aanbrengen.

Duidelijke oorzaken

Van bepaalde voeding is het bekend dat ze maagzuurklachten veroorzaken: kruidig eten, voeding met tomaten of citrusvruchten, gefrituurd voedsel, alcohol, cafeïne en frisdrank. Roken en overgewicht veroorzaken het probleem ook. Buikvet legt druk op de maag. Een hiatale hernia zorgt ook voor problemen. Het eten van te grote maaltijden en eten voor het slapen gaan zijn twee hoofdredenen voor reflux. Dit zijn allemaal duidelijke oorzaken die iedereen wel kent. Er zijn er nog een paar.

Iets minder duidelijke oorzaken

Stress

Ook stress zorgt voor brandend maagzuur. Voeding moet natuurlijk naar beneden gaan als je eet, en niet omhoog: daarvoor dient de sluitspier in de slokdarm. Stress kan ervoor zorgen dat deze spier niet meer goed werkt. Ontspanning is dus belangrijk.

Magnesium

Een magnesium tekort is een andere oorzaak, want magnesium helpt de sluitspier. Het is paradoxaal, dat sommige vormen van magnesium juist brandend maagzuur kunnen veroorzaken.

H. pylori

Dan is er nog de H. pylori bacterie die door een simpele bloed- of ademtest gedetecteerd kan worden. Deze bacterie veroorzaakt maagzweren, maar kan ook voor brandend maagzuur zorgen.

Gluten en zuivel

Veelvoorkomende boosdoeners zijn ook zuivel en glutenbevattende voeding. Plus, een bacterie overgroei in de dunne darm of een gist-/schimmelovergroei in de darmen kan de klachten ook veroorzaken.

Wanneer je vermoed dat je H. pylori hebt, een gluten- of zuivelintolerantie of een overgroei van schimmel, bacterie of gist, ga dan naar de arts om e.e.a. te laten checken. In de tussentijd kun je ook zelf het een en ander doen (en laten).

Kijk verder dan de symptomen alleen

 Richt je op onderliggende oorzaken, dan komt het met de symptomen wel goed.

 • Elimineer gluten en zuivel
 • Elimineer alcohol, koffie, (voeding met) citrus, pittige kruiden en tomaten
 • Eet 3 uur voor het slapen gaan niets meer
 • Eet geen junkfood
 • Vermijd bewerkte voeding
 • Vermijd ook een poosje rauwe voeding, en eet je voeding gekookt
 • Eet kleinere porties verdeeld over de hele dag
 • Neem eventueel 2 tot 3 capsules per dag met verteringsenzymen
 • Herkoloniseer je darmen met gezonde darmbacteriën, door het nemen van probiotica en gefermenteerde voeding. Herkolonisatie gaat vrij snel, dus hou vol

infoVerandering van voeding verandert heel snel de compositie van onze darmbacteriën -studie


 • Probeer 75 tot 150 mg zink carnosine, twee keer per dag, tussen de maaltijden door. Dit is extensief bestudeerd en wordt veel gedaan in Japan
 • Neem 3 tot 5 gram glutamine poeder in water, twee keer per dag. Dit is om de darmwand te helen en verstevigen
 • Kauw zoethout (DGL), 15 minuten voor een maaltijd
 • Neem 200 tot 400 mg magnesiumglycinaat, twee keer per dag

Juist een tekort aan maagzuur

Hou ook rekening met het feit dat brandend maagzuur vaak helemaal niet komt door een teveel aan maagzuur, maar juist door een tekort aan maagzuur. Reden des te meer om goed met je maag om te gaan, en geen maagzuurremmers te nemen. Hou je maagzuur juist intact !


infoTeveel aan maagzuur is vaak TEKORT aan maagzuur. Wat je hier echt over moet weten.


1. Gastroesophageal reflux, Barrett Esophagus, and esophageal cancer. JAMA. 287(15): 1972-1981.  2. www.en.wikipedia.org/wiki/List_of_top_selling_drugs  3. Vitamin B(12) deficiency associated with histamine(2)-receptor antagonists and a proton-pump inhibitor. The Annals of Psychopharmacology. 36(5) 812-816.  4. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17661965
5. www.sciencedaily.com/releases/2015/10/151027100724.htm  6. Use of gastric acid-suppressive agents and the risk of community acquired clostridium difficile-associated disease. JAMA. 294(23): 2989-2995.  7. Long-term proton pump inhibitor therapy and risk of hip fracture. JAMA. 296(24): 2947-2953.


Vind je dit artikel informatief?

Geef de info door (via onderstaande button’s)!

Share Button

Blijf op de hoogte van het laatste gezondheidsnieuws

Volg Goed Gezond op sociale media

Meer gezondheid, natuurlijk gezond en voeding

Dit zijn krachtige anti-griep tussendoortjes!

5 Manieren om je lymfesysteem te zuiveren

Wat onthullen mondproblemen over je gezondheid ?

Dit probioticum verbetert de stemming en symptomen van prikkelbare darm

Rookverslaving: eerst minderen leidt eerder tot succesvol stoppen dan direct stoppen

Radboud UMC: Magnesium essentieel voor gezonde hersenontwikkeling

Kijk op Facebook pagina voor meer tips en nieuws (vergeet niet op 'vind ik leuk' te klikken :-)

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Via de cookies wordt informatie over uw gebruik van onze site gedeeld met partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services.